Laika ziņas
Šodien
Migla
Otrdiena, 16. aprīlis
Mintauts, Alfs, Bernadeta

LTRK: Finanšu ministrija izvairās no minimālo VSAOI kļūdu labojuma

Finanšu ministrija (FM) izvairās no minimālo valsts sociālo apdrošināšanas obligāto iemaksu (VSAOI) kļūdu labojuma, aģentūrai LETA pauda Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) valdes priekšsēdētājs Jānis Endziņš.

Viņš skaidroja, ka FM joprojām nav sākusi darbu pie nodokļu izmaiņām, kas skar minimālās VSAOI, tādējādi ignorējot Valsts prezidenta Egila Levita pirms pusotra mēneša izteikto iniciatīvu.

Endziņš norādīja, ka, lai arī šī problēma ir aktuāla ļoti lielai sabiedrības daļai, kas pirmos rēķinus saņems 20.decembrī, atbildīgās iestādes turpina vilcināties, tādējādi gan uzņēmējiem, gan darba ņēmējiem un pašnodarbinātajiem ir daudz neskaidrību. "Kļūdīties ir cilvēcīgi, taču apzināties savas kļūdas un spēt tās izlabot, ir ne tikai katra atbildīga politiķa pienākums, bet arī pilsoniskā godaprāta un sirdsapziņas mēraukla," pauda LTRK valdes priekšsēdētājs.

Tāpat Endziņš norādīja, ka izvairīšanās no minimālo VSAOI sistēmas izvērtēšanas un pielaisto kļūdu izlabošanas novedīs pie bezdarba līmeņa palielināšanās, ēnu ekonomikas pieauguma, uzņēmēju un iedzīvotāju neapmierinātības jeb sekām, kas kopumā bremzēs valsts ekonomikas izaugsmi.

LTRK atgādināja, ka iepriekš kamera, Latvijas Darba devēju konfederācija, 54 uzņēmēju organizācijas, nozaru asociācijas un uzņēmumi prasīja atlikt minimālo VSAOI sistēmas ieviešanu no šā gada 1.jūlija, norādot, ka regulējums ir brāķis, kas steidzami jālabo. Uz aicinājumu reaģēja Valsts prezidents, uzdodot finanšu ministram Jānim Reiram (JV) atrisināt situāciju, izveidojot darba grupu un piesaistot uzņēmējus pārstāvošās organizācijas. Taču, pēc Endziņ paustā, ierēdņi turpina izvairīties no jebkādām mērķtiecīgām darbībām, kas būtu vērstas uz nodokļu regulējuma izmaiņām.

Vienlaikus LTRK atzīmēja, ka organizācija konceptuāli atbalsta minimālo VSAOI ieviešanu un ir sagatavojusi piedāvājumu likuma grozījumiem vairāku identificēto aktuālo problēmjautājumu risināšanai, bet priekšlikumi netiek uzklausīti un ņemti vērā.

Jau ziņots, ka likumā "Par valsts sociālo apdrošināšanu" no 1.jūlija paredzētās minimālās iemaksas ir obligāts maksājums, ko par katru sociāli apdrošināmo personu jāveic vismaz no valstī noteiktās minimālās mēneša algas. Minimālo iemaksu objekts ir trīs minimālās algas jeb 1500 eiro ceturksnī.

Valsts sociālās apdrošināšanas aģentūra aprēķinās minimālās valsts sociālās apdrošināšanas obligātās iemaksas par trešo ceturksni un līdz 20.decembrim sniegs informāciju Valsts ieņēmumu dienestam, kas dienas laikā šo informāciju elektroniskās deklarēšanas sistēmā paziņos darba devējiem. Darba devējiem būs pienākums trīs mēnešu laikā no paziņojuma saņemšanas dienas veikt minimālās obligātās iemaksas.

Izmaiņas arī paredz, ka pašnodarbinātie maksās 10% pensiju apdrošināšanai līdzšinējo 5% vietā, bet ne mazāk kā no 1500 eiro ceturksnī.

Tāpat vēstīts, ka Levits aicināja koriģēt izmaiņas regulējumā attiecībā uz pašnodarbinātajiem un nepilna laika darbiniekiem.

LTRK ir uzņēmēju biedrība, kurā apvienojušies visu Latvijas reģionu un tautsaimniecības nozaru mikro, mazie, vidējie un lielie uzņēmumi. Kamerai ir apmēram 6000 biedru. LTRK ir Eiropas Tirdzniecības un rūpniecības kameru asociācijas un Starptautiskās Tirdzniecības palātas biedre.

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē