Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Parlamentārie izmeklētāji: Nepieciešams lielāks pārbaudītāju skaits, kas kontrolē OIK stacijas

Nepieciešams lielāks pārbaudītāju skaits, lai laicīgāk varētu veikt pārbaudes obligātā iepirkuma komponentes (OIK) sistēmā atbalstu saņemošajās stacijās, šodien Saeimas OIK parlamentārās izmeklēšanas komisijas sēdē norādīja tās priekšsēdētāja, deputāte Ieva Krapāne (KPV LV) un komisijas sekretārs, parlamentārietis Mārtiņš Šteins (AP).

Arī deputāts Sandis Riekstiņš (JKP) saistībā ar kontroļu veikšanu izvaicāja uz sēdi uzaicināto Būvniecības valsts kontroles biroja (BVKB) vadītāju Svetlanu Mjakuškinu.

BVKB vadītāja informēja, ka no 324 stacijām pašlaik paredzēts veikt 50 pārbaudes un no komisijas diskusijām izrietēja, ka to plānots darīt gada laikā. OIK sistēmas uzraudzībai ir nodrošinātas papildus amata vietas un pašlaik notiek konkursi uz vakancēm, skaidroja Mjakuškina.

Kopumā plānots nodarbināt astoņus cilvēkus, no kuriem pieci pildīs ekspertu pienākumus. Pašlaik ir nodrošināts, ka ekspertiem strādās divi cilvēki un noprotams, ka pārējie vēl tiks atrasti konkursā. OIK sistēmas pārbaudes notiek sadarbībā arī ar ekspertiem no Rīgas Tehniskās universitātes, Patērētāju tiesību aizsardzības centra un a/s Sadales tīkls. Iepriekš vēl nebija izsludināts konkurss uz atbildīgās nodaļas vadītāja amatu, jo notika diskusijas ar Valsts kanceleju, lai nodaļas vadītājam tiktu noteikts daudz augstāks atalgojums, ņemot vērā, ka runa ir par sistēmas uzraudzīšanu, kurā valsts atbalsts tiek sniegts miljoniem eiro apmērā, skaidroja BVKB vadītāja.

Mjakuškina norādīja, ka atbildīgajām amatpersonām "jārok dziļāk par to, ko redz uz vietas". Apmēram pusgada laikā BVKB plāno sagatavot nepieciešamos grozījumus regulējumā, jo līdzšinējā praksē tiek piemērots "brīdinājums aiz brīdinājuma", bet pašlaik nevar saprast, kad var nonākt līdz gala lēmumam. Iestādes vadītāja arī izskaidroja, pēc kādiem kritērijiem paredzēts veikt pārbaudes.

Viņa arī aicināja komisiju dot laiku, lai pārbaužu sistēmu "uzliktu uz sliedēm", jo tikai nesen attiecīgais uzdevums ir deleģēts BVKB. Mjakuškina vērsa uzmanību, ka BVKB ir deleģēta atbildība ne tikai par OIK sistēmas jautājumiem, bet arī par degvielas produktu kvalitāti un naftas valsts rezervēm.

Deputāts Šteins norādīja, ka iestāde varētu veikt daudz vairāk pārbaužu par 50 gadā. Līdzīgi sacīja komisijas vadītāja Krapāne, norādot uz krāpniecību ar pašpatēriņu un siltuma nelietderīgu izmantošanu koģenerācijas stacijās. Lai gan iespējamā afēra un krāpšanās turpinās, valsts turpina veikt maksājumus par šo staciju darbību, pauda parlamentārās izmeklēšanas vadītāja. 

Šteins secināja, ka kontroles funkcijas īstenošanai valsts nedod nepieciešamo finansējumu. Reizē viņš vaicāja, kāpēc situācijā, kad valsts ir apņēmusies piešķirt visu nepieciešamo finansējumu pārbaužu veikšanai, šīs darbības būtu jāvelk garumā.

Krapāne aicināja BVKB drīzumā rosināt, lai iestādei tiek piešķirtas plašākas pilnvaras, lai uz laiku pieņemtu darbā vairāk cilvēku konkrētu fizisko pārbaužu veikšanai. BVKB vadītāja skaidroja, ka ierosinājumus izmaiņām plānots apkopot pusgada laikā.

Kā ziņots, pašlaik no amata atstādinātais Ekonomikas ministrijas valsts sekretārs Ēriks Eglītis parlamentārās izmeklēšanas komisijai bija norādījis uz darbinieku trūkumu un pārāk mazo atalgojumu, kas ierobežo pārbaužu veikšanas iespējas.

Top komentāri

jautājums
j
Vai parlamentārajiem izmeklētājiem nav ienācis prātā, ka OIK ir jāatceļ pavisam?
Aizsajūsmasaizrāvāselpa
A
Nepieciešams lielāks venerologu skaits, lai pārbaudītu, vai triperis ir pietiekoši triperisks.
Jānis
J
Vēl viņi nav pārbaudījuši? Tagad tik šūpojas uz pārbaudīšanu? Divi gadi jau riņķī, bet šie vēl tik meklē baudītājus? Nē, nu tas ir skandāls! Laiks Kariņu triekt rakt grāvjus OIKistiem!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē