Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Purgaile pieļauj tiesvedības riskus no ABLV un PNB banku kreditoriem; FID lielus līdzekļus iesaldējis proaktīvi

Finanšu un kapitāla tirgus komisija (FKTK) mēģina atrast labāko vidusceļu, lai būtu ievērotas ABLV un PNB banku likvidācijas procesu un likuma prasības, vienlaikus ievērojot arī kreditoru intereses. Taču atzīst, ka pastāv arī tiesvedību riski, ja kreditoriem nauda izmaksāta netiks, otrdien aģentūrai LETA atzinusi FKTK vadītāja Santa Purgaile, kura šonedēļ atzīmē vienu gadu, kopš stāšanās jaunajā amatā.

To, cik lieli līdzekļi abās likvidējamās bankās varētu būt "pelēki", Purgaile intervijā nemin, norādot, ka īpatsvars pašlaik ir pietiekami liels. "Tomēr jāsaprot, ka pietiekami lielus līdzekļu apjomus FID (Finanšu izlūkošanas dienests) iesaldēja arī proaktīvi un, likvidācijas procesam virzoties uz priekšu, mainās arī proporcijas. Beigās, protams, būs jautājums, kurā grozā likt šo "pelēko" un "puspelēko" naudu." Pēc Purgailes vārdiem, FKTK uzdevums ir sabalansēt kreditoru intereses ar likvidācijas un noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas prasībām.

FKTK vadītāja intervijā piekrīt ģenerālprokurora viedoklim, ka, vērtējot nerezidentu kontus, "vienā maisā" nonāk nauda, kurai ir potenciāli nelegāla izcelsme, un nauda, kuras izcelsmi vienkārši nav izdevies noskaidrot.

"Arī es piekrītu, ka ir jābūt šādiem diviem dalījumiem. Arī Noziedzīgi iegūtu līdzekļu legalizācijas novēršanas likumā ir divi bloki. Ir jāziņo, ja vienkārši ir aizdomas, savukārt, ja ir pamatotas aizdomas par noziedzīgu nodarījumu, tad konts ir jābloķē un neko nedrīkst darīt, kamēr notiek izmeklēšana. Te jau uzreiz tiek iezīmēti šie divi ceļi," norāda Purgaile. 

Viņa atzīst, ka bankām nevajadzētu izmantot to, ko sauc par "defensive reporting" jeb ziņošanu no aizsardzības pozīcijām. Tā, viņasprāt, ir aizsardzības reakcija, kura faktiski pasaka, ka bankas negrib vai nevar veikt dziļāku izpēti. 

"Kaut kādas aizdomas ir, jo varbūt uzņēmuma struktūra ir sarežģīta, varbūt grūti saprast darījuma ekonomisko pamatojumu, bet arī nozieguma sastāvs īsti nav redzams. Taču ziņojums tiek iesniegts," stāsta regulatora vadītāja. Pēc viņas teiktā, FID pašlaik veic skaidrojošo darbu, lai banku darbinieki saprastu un noslīpētu ziņošanas praksi. "Tā visa ir mācīšanās darot," piebilst Purgaile. 

Vienlaikus FKTK vadītāja uzsver, ka ir atšķirība starp "normālu, strādājošu komercbanku un tām komercbankām, kuras ir likvidācijas procesā." Normālai komercbankai, ja tā nespēj veikt izpēti līdz galam, saskaņā ar likumu šis klients iespējami īsā laikā ir jāpārtrauc apkalpot. "Tur, kur notiek likvidācijas process, banka nevar vienkārši pateikt: "Ej prom." Tādēļ tieši šajās bankās pašlaik ir šis "pelēkais koridors", kur mēs mēģinām atrast labāko risinājumu visiem - lai mēs būtu izdarījuši savu darbu un nebūtu palaiduši apritē noziedzīgi iegūtus naudas līdzekļus," rezumē Purgaile.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē