Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Reirs: Valdība pilda solījumu par pedagogu algu celšanu

Pedagogu atalgojuma celšana ir vienīgais normatīvajos aktos minētais solījums, ko valdība pilda, piektdien valdības ārkārtas sēdē pauda finanšu ministrs Jānis Reirs (JV).

Piektdien valdībā tika skatīts 2020.gada budžeta projekts, kur lielākās diskusijas izvērtās par nepieciešamo papildus finansējumu dažādām jomām. Tika pausts arī viedoklis, ka 2020.gada budžeta likumprojekta 54.pantā vajadzētu paredzēt konkrētas finansējamas jomas, tomēr šis priekšlikums netika atbalstīts. Likumprojekta 54.pants paredz, ka finanšu noziegumu apkarošanas rezultātā iegūtos līdzekļus ar valdības lēmumu varēs novirzīt reformu veikšanai.

Iekšlietu ministrs Sandis Ģirģens (KPV LV) aicināja ministrus atbalstīt viņa priekšlikumu, ka 54.pantā tiek pateikts, ka daļa papildus iegūto līdzekļu tiek novirzīta iekšlietu jomai.

Tomēr Finanšu ministrijas valsts sekretāre Baiba Bāne norādīja, ka panta redakcija nosaka, ka valdība varēs pieņemt lēmumu, kādām konkrēti reformām šos līdzekļus izlietot, un tas attiecas uz visām nozarēm. 

Arī izglītības un zinātnes ministrs Ilga Šuplinska (JKP) aicināja nemainīt panta redakciju, jo tas paredz, ka, tiklīdz būs papildus finanšu līdzekļi, ar to palīdzību varēs risināt finansējuma problēmas.

Latvijas Izglītības un zinātnes darbinieku arodbiedrības (LIZDA) vadītāja Inga Vanaga aicināja 2020.gada likumprojektā ietvert, ka tiks paredzēti papildu līdzekļi pedagogu darba samaksas pieauguma nodrošināšanai, tādējādi pildot normatīvajos aktos noteikto. 

Vienlaikus viņa aicināja atbildīgos ministrus rast iespēju 2020.gada martā vai aprīlī pārrunāt jautājumu par papildus finansējuma nepieciešamību pedagogu darba samaksai, jo no šīs apņemšanās būšot atkarīgs tas, kādu lēmumu LIZDA pieņems 24.oktobrī attiecībā uz pedagogu atbildes soli, valdībai "neturot solījumu par pedagogu algu palielinājumu".

Reirs gan uzvēra, ka atalgojuma palielināšana pedagogiem ir ietverta normatīvajos aktos, tomēr LIZDA vadītāja esot aizmirsusi piebilst, ka tas tikšot nodrošināts, ja tiks veiktas reformas izglītības sistēmā un ja ekonomiskā situācija to atļaus.

Vienlaikus finanšu ministrs uzsvēra, ka pedagogu darba samaksas pieaugums ir vienīgais, kas normatīvajos aktos minēts ar konkrētiem cipariem, un to valdība izpilda.

"Mēs nepacēlām ceļu fondu, finansējumu zinātnei utt., bet pedagogu algas ir vienīgais, ko izpildām. Pedagogiem iedevām visu, kamēr citām nozarēm - ne. Mēs ticam jūsu centieniem un tam, ka izglītības reforma tiks veikta. Ja budžetā ienāks nauda, pedagogu darba samaksa būs prioritāte," uzsvēra Reirs.

Finanšu ministrs piekrita Vanagas aicinājumam pusēm tikties 2020.gada pavasarī, lai pārrunātu iespējas celt pedagogu darba samaksu. Šim viedoklim pievienojās arī Šuplinska, kura atzina, ka pie šī jautājuma būtu lietderīgāk atgriezties nākamā gada pavasarī.

 

Top komentāri

Solījumu mediķiem nepilda
S
Bordāna partija pieprasīja palielināt diferencēto neapliekamo minimumu, no kā galveno labumu gūs zemo un aplokšņu algu maksātāji un saņēmēji. Šim mērķim nākamgad budžetā atvēlēti 55 miljoni. Mediķu algām pietrūkst mazliet vairāk - 70 miljoni.
Valstij vispirms jāgādā
V
par bāreņiem, invalīdiem un mazo pensiju saņēmējiem, pēc tam par personām ar pilnu darbspēju bez bērniem, kuri neskaidru iemeslu dēļ saņem algu līdz 500 euro!
Apzog mediķus
A
Ignorējot pašu pieņemtu likumu un mediķiem paredzēto naudu aizvirzot tādām populistiskām stulbībām, kā Reira izauklētā diferencētā minimuma palielināšanai, šī valdība apzog mediķus!
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē