Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +10 °C
Daļēji apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Rinkēvičs: Cenšamies piespiest kompānijas pildīt saistības vakcīnu pret Covid-19 piegādē

Tiek daudz strādāts, lai piespiestu lielās kompānijas pildīt savas saistības attiecībā uz vakcīnu pret Covid-19 piegādi, intervijā Latvijas Radio sacīja ārlietu ministrs Edgars Rinkēvičs (JV), neizslēdzot iespējamu tiesāšanos, ja tas netiks darīts.

Viņš uzsvēra, ka Latvija kopā ar pārējo valstu kolēģiem strādā ar Eiropas Komisiju, jau tagad atbalstot Latvijas Veselības ministriju. Rinkēvičs informēja, ka pirmdien notika Eiropas ārlietu ministru sanāksme un tiek daudz strādāts, lai piespiestu lielās kompānijas pildīt savas saistības.

Ministrs atgādināja, ka līgumi ir noslēgti dalībvalstu līmenī. "Bet ir jāsaprot, ka šī problēma pašlaik ir visām dalībvalstīm. Jāsaprot, ka šie līgumi pašlaik ir tādi, ka nelielas interpretācijas ir iespējamas," sacīja ministrs, tomēr neizslēdzot, ka Latvijai būs ar kompānijām jātiesājas, ja saistības netiks pildītas.

Tādā gadījumā par šo jautājumu būs jālemj gan valdībai, gan kolēģiem Tieslietu, Veselības un citās ministrijās, atzina Rinkēvičs.

"Bet, protams, ka spiediens šobrīd gan Eiropas, gan dalībvalstu līmenī pret kompānijām tiek izdarīts. Un mēs uzskatām, ka nav godīgi, ka šīs saistības netiek pildītas, sevišķi AstraZeneca, kas vakcīnas izpētei un attīstībai ir saņēmusi arī diezgan ievērojamus Eiropas Savienības līdzekļus," sacīja Rinkēvičs.

Vaicāts, ja situācija nonāktu līdz tiesu darbiem, vai Latvija tiesātos viena pati vai tomēr situācija tiktu risināta Eiropas Savienības līmenī, ministrs uzsvēra, ka šajā gadījumā līgumus ir noslēgusi katra dalībvalsts atsevišķi un katra maksā par vakcīnu piegādi. "Es domāju, ka tas noteikti būtu koordinēts process, bet pati tiesvedība kā tāda ir katras dalībvalsts atbildība," viņš teica.

Kā ziņots, Lielbritānijas farmācijas kompānija AstraZeneca piektdien brīdināja, ka tās Covid-19 vakcīnas piegādes Eiropas Savienībai būs "mazākas, nekā sākotnēji bija gaidāms", jo šīs vakcīnas ražotnē ir sarucis ražošanas apjoms.

Ja Latvija pavasarī saņems tikai 110 000 AstraZeneca vakcīnas devas plānoto 424 000 devu vietā, tad tiks būtiski samazināta iespēja jau martā sākt masveida vakcināciju, iepriekš atzina veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP).

Pavļuts skaidroja, ka aicinājis šīs situācijas risināšanā iesaistīties Ministru prezidentu Krišjāni Kariņu (JV), ārlietu ministru un tieslietu ministru Jāni Bordānu (JKP). "Šis apstāklis mūs nostāda ļoti nepatīkamā situācijā, jo rēķinājāmies, ka ar šīm vakcīnām martā varēsim sākt vakcinēšanas plašāku fāzi," uzsvēra veselības ministrs.

Viņš atzina, ka patlaban nav pieejama precīza informācija par to, cik liels varētu būt vakcīnas devu iztrūkums.

Eiropas Savienība līdz šim ir apstiprinājusi divas Covid-19 vakcīnas, no kurām vienu izstrādāja ASV kompānija Pfizer un Vācijas uzņēmums BioNTech, bet otru - ASV uzņēmums Moderna.

Pirmās šo vakcīnu piegādes ir bijušas mazākas, nekā cerēja Eiropas Savienības valstis. Pfizer ir paziņojusi par vakcīnu piegāžu aizkavēšanos tuvākajās nedēļās, kam par iemeslu ir darbi galvenajā pārstrādes rūpnīcā Beļģijā.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vairākums grib palikt

Neatkarīgi no tā, vai Lieldienas tiek uztvertas kā reliģiski svētki vai kā gadalaiku maiņa, šis ir pārdomu brīdis, kad prātojam arī par to, cik labi mēs jūtamies savā valstī.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē