Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Tiesībsargs: Pieņemot lēmumu par bērna interesēm, ir jāuzklausa paša bērna viedoklis

Pieņemot lēmumu par bērna interesēm, bērna viedoklis ir jāuzklausa un tam jāveltī pienācīga vērība atbilstoši bērna vecumam, briedumam un spējai viedokli formulēt, uzskata tiesībsargs.

Kā aģentūru LETA informēja Tiesībsarga biroja Komunikācijas un starptautiskās sadarbības nodaļas vadītāja vietnieks Edgars Lākutis, tiesībsargs skaidro, ka pret bērna izteikto vai citādi pausto viedokli ir jāizturas ar cieņu un pieaugušajiem jāspēj arī paskaidrot, ja tiek lemts pretēji bērna viedoklim, jo bērna labākās intereses var atšķirties no viņa viedokļa.

Tāpēc esot svarīgi, lai bērna uzklausīšanas laikā viņam būtu iespēja brīvi paust viedokli un uzklausīšana notiktu patiesās rūpēs par bērnu, nevis būtu formāla rīcība tādēļ, ka tā ir noteikts tiesību normās.

Piemēri no tiesībsarga prakses liecina - līdz tam, lai bērni tiktu uzklausīti ikvienā situācijā, kas uz viņiem attiecas, lai viņi savu viedokli varētu paust brīvi, nebaidoties no nelabvēlīgām sekām, un viņu viedoklis tiktu ņemts vērā, ir nepieciešams ieguldīt ilgstošu darbu.

Papildus 2020.gadā tiesībsargs veica pētījumu par bērnu līdzdalību izglītības iestādēs, lai apzinātu izglītības iestāžu praksi bērnu līdzdalības sekmēšanā un veicinātu izpratni par bērna tiesību tikt uzklausītam nozīmi. Toreiz tika secināts, ka galvenās jomas, kurās skolēni varējuši līdzdarboties, ir vides uzlabošana skolā un iekšējās kārtības noteikumu jeb "klases dzīves" principu izstrāde.

Plašāk par bērnu tiesību aizsardzību tiks diskutēts starptautiskajā bērnu aizsardzības dienā, 1.jūnijā, plkst.14, tiešsaistes diskusijā "Ieklausies bērnos un jauniešos. Viņiem ir viedoklis!".

Diskusijas mērķis ir uzsvērt bērna tiesības paust savu viedokli un tikt uzklausītam.

Diskusiju organizē tiesībsargs sadarbībā ar Latvijas Bērnu labklājības tīklu. To būs iespējams vērot tiesībsarga "Facebook" kontā un "Youtube" kanālā, kā arī Latvijas Bērnu labklājības tīkla "Facebook" kontā.

Diskusijā piedalīsies Tiesībsarga biroja Bērnu tiesību nodaļas vadītāja Laila Grāvere, Latvijas Bērnu labklājības tīkla valdes locekle Inese Fecere-Antipina, centra "Dardedze" valdes locekle Laila Balode, Cēsu Jaunās skolas direktors Ivo Rode, Jaunatnes starptautisko programmu aģentūras Starptautiskās sadarbības un atbalsta daļas vadītājs, jaunatnes politikas eksperts Nils Mosejonoks un jauniešu organizācijas "Protests" ģenerālsekretāre Marta Bogustova.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē