Laika ziņas
Šodien
Migla
Ceturtdiena, 18. aprīlis
Laura, Jadviga

Valdības partneri: Lai turētu ekonomiku vaļā sliktākos epidemioloģiskos apstākļos, ierobežojumi jānosaka decentralizēti

Lai turētu ekonomiku vaļā arī sliktākos epidemioloģiskos apstākļos, ierobežojumu noteikšanai vajadzētu būt decentralizētai, izriet no valdības sociālo un sadarbības partneru teiktā ceturtdien Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sanāksmē paustā.

Sēdē kopīgu viedokli prezentēja pārstāvji no Latvijas Darba devēju konfederācijas (LDDK), Latvijas Zinātņu akadēmijas (LZA), Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK), Latvijas Brīvo arodbiedrību savienības (LBAS) un Latvijas Pašvaldību savienības (LPS).

Sociālie un sadarbības partneri pauda, ka būtu nepieciešams nodrošināt tiesisko regulējumu uzņēmējiem lemt par darba turpināšanu, kas, pēc valdības pārstāvju teiktā, paredzēts izglītības iestādēm, proti, par skolu vai konkrētu klašu slēgšanu uz laiku varētu lemt izglītības iestādes direktors vai pašvaldība. Partneru ieskatā, decentralizācija un lielāku pilnvaru nodošana arī uzņēmējiem nodrošinātu daudz elastīgāku un mērķētāku lēmumu pieņemšanu.

Tāpat valdības partneri sēdē uzsvēra, ka krīzes pārvarēšanai nepieciešams aktīvs dialogs, lai izvērtētu sabiedrības, indivīda un tautsaimniecības vajadzības un pieņemtu kopīgus un izsvērtus lēmumus.

Vienlaikus sēdē tika uzsvērta arī aktīvas komunikācijas nepieciešamība par ikdienas informāciju saistībā ar Covid-19, kurā katru dienu būtu attēlots, cik no Covid-19 slimniekiem ir bijuši bez sadarbspējīgiem Covid-19 sertifikātiem, cik personas bez sertifikātiem nonākušas slimnīcās un cik mirušas. Atbildot uz šo aicinājumu, veselības ministrs Daniels Pavļuts (AP) pauda, ka informācija par inficētajiem šādā formā tiek nodrošināta katru dienu, tomēr dati par stacionāros esošajām personām esot grūtāk apkopojami, tomēr pie šāda veida komunikācijas norisinās aktīvs darbs.

Sanāksmē valdības partneri un Ministru prezidents Krišjānis Kariņš (JV), kurš sēdi vadīja, bija vienisprātis, ka turpmāku ierobežojumu ieviešanai būtu jāņem vērā arī ar Covid-19 stacionētu personu skaits, kas objektīvi parādītu aktuālo situāciju slimnīcās, tādējādi mazinot risku slimnīcu sistēmu noslogot, bet reizē arī turēt ekonomiku pēc iespējas atvērtāku.

Tāpat valdības pārstāvji un tās sadarbības partneri bija vienisprātis par veselības sistēmas kapacitātes palielināšanu, kas, pēc veselības ministra teiktā, notiek jau kopš šā gada pirmās puses. Vienāds viedoklis abām pusēm bija arī par lielāku ģimenes ārstu iesaisti vakcinācijas procesa nodrošināšanā.

Kā aģentūru LETA informēja Valsts kancelejas Komunikācijas departamenta vadītājas vietniece Zane Berķe, Kariņš atzina, ka sabiedrības polarizācija ir būtisks apsvērums, kas apdraud kopīgā mērķa sasniegšanu, tāpēc gan valdības, gan sociālo partneru un nevalstisko organizāciju uzdevums ir turpināt diskutēt un mazināt spriedzi. 

Vienlaikus sociālajiem partneriem un nevalstiskajam sektoram kopā ar nozaru ministrijām un ekspertiem ir detalizēti jāvērtē Covid-19 ierobežošanas stratēģiskās vadības grupas sēdē prezentētie priekšlikumi.

Kariņš aicināja ikvienu, kas vēl nav izmantojis iespēju, saņemt bezmaksas vakcīnu pret Covid-19, kā arī pateicās tiem, kuri šo izdevību jau ir izmantojuši.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē