Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Viedoklis: Uzsākot pārmaiņas izglītībā, jāsper pirmais solis

Vēl pavisam nesen, īsi pirms 2019./2020. mācību gada sākuma Latvijas skolās bija vairāki simti brīvu pedagogu darbavietu. Īpaši trūka un arī pašlaik trūkst dabaszinātņu un matemātikas, valodas, IT priekšmetu skolotāju. Tajā pašā laikā, kā liecina nodibinājuma Iespējamā misija veiktais datu apkopojums, no četrus gadus ilgajās pedagoģijas bakalaura studiju programmās uzņemtajiem studentiem divus gadus pēc augstskolas diploma saņemšanas skolās strādā vien aptuveni 10% . Skaidrs, ka pārējie jaunie cilvēki atrod dzīves piepildījumu citās nozarēs, bet varam uzskatīt, ka līdzekļi tieši skolotāju sagatavošanā izlietoti neefektīvi.

Uz šī fona ļoti pozitīvi jāvērtē iniciatīva, kas piedāvā novatorisku pedagoģiskās izglītības iegūšanas ceļu. Proti, Latvijas Universitāte, Daugavpils un Liepājas universitātes ir  kopīgi izstrādājušas vienotu jauno skolotāju izglītības studiju programmu, kas cilvēkiem ar augstāko izglītību ļaus gada laikā kvalificēties par skolotāju. Savukārt nodibinājums Iespējamā misija šajā programmā sniedz savas pieredzes ieguldījumu – motivētu, mērķtiecīgu un zinošu profesionāļu piesaisti darbam skolās, to atlasi, kā arī atbalsta sistēmu jaunajiem skolotājiem divus gadus. 

Programmas dalībnieki pēc intensīvām mācībām vasarā jau no 1. septembra, saņemot mācībspēku un mentora atbalstu, varētu uzsākt darbu skolā kā skolotāji. Viņiem, stājoties klases priekšā, tad jau būs pamata zināšanas par mācību saturu, tematiskā plāna sastādīšanu, vērtēšanu, bērnu psiholoģiju, klasvadību, bērnu tiesībām un citiem būtiskiem aspektiem.

Jauno skolotāju izglītības programmas dalībnieki četras dienas nedēļā strādās skolā un vienu dienu turpinās mācīties universitātē. Programma paredzēta diviem gadiem. Tā kā jaunie skolotāji nevarēs strādāt pilnu slodzi un saņemt attiecīgu samaksu par darbu, ir paredzētas stipendijas.

Protams, uz jebkurām pārmaiņām jāskatās kompleksi, un šī ir nevis brīnumnūjiņa, bet tikai viens no soļiem kopējā izglītības sistēmas reformā.

Iemācoties objektīvi mērīt atdevi un valsts nodrošinātajam izglītības pakalpojumam pakāpeniski kļūstot efektīvākam, noteikti nepieciešams par prioritāti izvirzīt adekvātu cilvēku darba samaksu, kas ir vitāls priekšnoteikums jebkuras sistēmas stabilitātē. Savukārt pārmaiņām izglītībā jābūt ciešā kontekstā ar pārējiem reformu procesiem valstī, kā arī ar nodokļu maksāšanas kultūras attīstību sabiedrībā.

Taču arī ikviena plaša un sarežģīta reforma sākas ar izšķiršanos spert pirmo soli, un šīs jauno skolotāju izglītības studiju programmas akceptēšana valdībā arī būtu viens no daudziem labiem darbiem, veicinot pozitīvu izmaiņu procesu sabiedrībā un attīstot līdzekļu efektīvu izmantošanas praksi, vienlaicīgi risinot pamatuzdevumu jauno skolotāju izglītībā un darbinieku piesaistē izglītības nozarei.

Diemžēl kā daudz kas jaunais arī šī iniciatīva saskaras ar pretestību un iebildumiem, ka, lūk, vēl nepieciešami uzlabojumi, precizējumi, tāpēc lēmuma pieņemšana ir jāatliek. Taču tādā veidā tiks zaudēts dārgais laiks, un šī gada 1. septembri varam attapties bez simt jauniem skolotājiem, kuri patiesi grib strādāt skolā, ir zinoši un prot palīdzēt bērniem gūt nepieciešamās zināšanas un prasmes. Liels solis jau ir sperts uz priekšu, Ministru kabinetam šonedēļ izskatot un pieņemot informatīvo ziņojumu par jauno studiju programmu, un ceru, ka tikpat operatīvi tiks pieņemti arī nepieciešamie grozījumi Ministru kabineta 2018. gada 9. janvāra noteikumos Nr.27 Darbības programmas Izaugsme un nodarbinātība.

Potenciālo jauno skolotāju atlase jāsāk nekavējoties, ir jānodrošina, lai piesakās iespējami daudz jauno cilvēku, lai uz jauno skolotāju studiju vietām būtu konkurence. Cieši sekoju izglītības attīstības jautājumiem Latvijā un kopā ar AS Latvijas Finieris iesaistos dažādās iniciatīvās, daudzus gadus esmu nodibinājuma Iespējamā misija atbalstītājs un šajā projektā uzticos gan organizācijas, gan LU, Liepājas un Daugavpils universitāšu vadītājiem, tāpēc aicinu Ministru kabinetu nekavēties ar lēmuma pieņemšanu, lai darbs pie jauno skolotāju izglītības studiju programmas īstenošanas varētu sākties nekavējoties.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Politiskās intrigas

Tikai ar vienas dienas starpniecību varējām vērot divus savstarpēji nesaistītus un reizē saistītus piemērus, kā politiķi ļoti līdzīgas situācijas mēģina izdekorēt sev vēlamā izskatā.

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē