Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Piektdiena, 20. septembris
Marianna, Ginters, Guntra

Avots: Peidžeru spridzināšanu Izraēla gatavojusi 15 gadus

Izraēla Libānas grupējuma Hizbollah dalībnieku peidžeru spridzināšanas operāciju gatavojusi vismaz 15 gadus, telekanālam ABC pavēstījis avots ASV izlūkdienestos.

Operācijas gatavošanā izmantoti fiktīvi uzņēmumi. 

Tie cita starpā izmantoti, lai piesegtu galveno uzņēmumu, kas ražojis peidžerus. Daži šo uzņēmumu darbinieki pat nezināja, kā labā viņi patiesībā strādā.

Operācijas sagatavošanai tika izveidots Budapeštā bāzēts uzņēmums "BAC Consulting", atsaucoties uz avotiem Izraēlas izlūkdienestos, iepriekš ziņoja laikraksts "New York Times".

Ungārijas valdības pārstāvis ABC savukārt apgalvoja, ka Libānai piegādātie peidžeri nekad nav atradušies Ungārijā un uzņēmums bijis "tālākpārdevējs, kam valstī nav ražošanas vai operāciju vietu".

Uz Libānu nosūtītie peidžeri bijuši pildīti ar aptuveni 30-50 gramiem sprāgstvielu katrā, un tiem bijis uzstādīts tālvadības detonācijas mehānisms, vēsta ABC.

Kā norādījis telekanāla avots, ASV Centrālā izlūkošanas pārvalde (CIP) ilgu laiku nav atbalstījusi Izraēlas izlūkdienestu peidžeru spridzināšanas plānu, jo pastāvējis liels risks nejaušiem cilvēkiem.

Libānā otrdien sprāgstot peidžeriem un trešdien rācijām, nogalināti 37 cilvēki. Bojāgājušo vidū ir gan "Hizbollah" kaujinieki, gan civilisti, arī bērni. Ievainoti aptuveni 2900 cilvēku.

"Hizbollah" sprādzienu vilnī vaino Izraēlu, bet Izraēla atbildību oficiāli nav uzņēmusies.

Tiesa, Izraēlas avoti apstiprina saistību ar sprādzieniem.

"New York Times", atsaucoties uz avotiem Izraēlas izlūkdienestā, ziņo, ka "Hizbollah" peidžeru spridzināšanas operācija gatavota vairākus gadus.

Operācijas īstenošanai izveidots galvenais fiktīvais uzņēmums, kas uzdevies par peidžeru ražotāju un atradies Budapeštā, kā arī vēl vismaz divi citi uzņēmumi šī uzņēmuma darbības piesegšanai.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vāja, bet nekrīt. Kāpēc?

Nule Evikas Siliņas valdībai apritēja pirmais gads, un jāatzīst, reti kad citkārt diametrāli pretējos uzskatos esoši sabiedriskā viedokļa toņa noteicēji bijuši tik vienprātīgi savos kritiskajos vērt...

Ietekme globālā mērogā

Nedēļas pirmajā pusē Libānā divas dienas pēc kārtas tika piedzīvotas sprādzienu sērijas – otrdien eksplodēja vairāki tūkstoši peidžeru, bet dienu vēlāk – simtiem rāciju, ko saziņai izmantoja vietē...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē