Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Piektdiena, 3. maijs
Uvis, Gints

ISW: Ukrainas pretuzbrukuma temps neliecina par strupceļu

Pašreizējais Ukrainas spēku operāciju temps neliecina par to, ka situācija ir nonākusi strupceļā un ka Ukraina nevar atgūt lielāko daļu savu teritoriju, uzskata ASV Kara studiju institūta (ISW) eksperti.

Institūts atgādina, ka Ukrainas spēki veica lēnas un pakāpeniskas kampaņas, lai bloķētu Krievijas spēku koncentrācijas rajonus Hersonas apgabalā, un veica ierobežotus sauszemes uzbrukumus Dņepras upes labajā krastā no 2022.gada augusta līdz novembrim, līdz beidzot novembra vidū piespieda krievus atkāpties no labā krasta.

Vienlaikus ISW atzīmēja, ka Krievijas ziemas-pavasara ofensīva beidzās pēc nedaudz vairāk nekā mēneša, nepanākot progresu gar Luhanskas un Harkivas apgabalu robežu.

Ukraiņu pretuzbrukumu Hersonai veidoja samērā straujas virzīšanās posmi un ilgi sagatavošanās periodi, kaujas, kuru mērķis bija novājināt krievu spēkus, un ierobežoti ieguvumi, kas galu galā novājināja krievu pozīcijas upes rietumu krastā.

Pašreizējā Ukrainas pretuzbrukuma gaita nav tik dramatiska un ātra kā tā, kuras laikā tika atbrīvota liela daļa Harkivas apgabala, bet ir daudz veiksmīgāka nekā izgāztā Krievijas ziemas-pavasara ofensīva. Kopumā pēc tempa un sākotnējās virzības tas vairāk līdzinās lēnākajam, bet veiksmīgākajam Hersonas pretuzbrukumam, norāda ISW.

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mums jau 34 gadus atkal ir neatkarīga valsts

Par latviešu mentalitāti, politisko pusaudzību, neesošo politisko krīzi, Krievijas gaidāmo sabrukumu un 30 gadiem, kas nav palaisti vējā, 4. maija priekšvakarā ar bijušo Augstākās Padomes depu...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē