Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Sasoli: ES jāizveido atveseļošanas fonds kopīgai ekonomikas pārstartēšanas finansēšanai

Eiropas Savienībai (ES) ir jāveido atveseļošanas fonds, lai kopīgi finansētu ekonomiku pārstartēšanu, atrodot jaunus kopīgus ārkārtas veidus, kā to finansēt, paziņojis Eiropas Parlamenta (EP) prezidents Dāvids Sasoli.

Kā aģentūru LETA informēja EP birojs Latvijā, politiķis atzinīgi novērtēja Eiropas rīcību pēdējās nedēļas atbilstoši stāvokļa prasībām, piemēram, mīkstinot noteikumus par valsts atbalstu, kas ļāvis ES dalībvalstīm veikt nopietnus pasākumus iedzīvotāju un uzņēmēju atbalstam. Līdz šim ieviests atbalsts valstu sistēmām bezdarba ierobežošanai (SURE), uzlaboti nosacījumi Eiropas stabilitātes mehānisma (ESM) izmantošanai.

Tāpat veikta Eiropas Investīciju bankas (EIB) pārfinansēšana, lai aizsargātu mazo un vidējos uzņēmumus, kā arī sniegts Eiropas Centrālās bankas atbalsts banku maksātspējai un publisko un privāto obligāciju pirkšanai, atzīmējis Sasoli.

Tajā pašā laikā Sasoli uzsvēra, ka jomās, kur Eiropa nav iejaukusies, paveiktais ir nepietiekams vai arī tā nav vispār. Par to liela atbildība ir jāuzņemas dalībvalstu valdībām. Tieši tagad ir vajadzīgi instrumenti ārkārtas stāvokļa pārvarēšanai un atjaunošanas plāna sākšanai, jo krīzes sekām ir jāsagatavojas, lai tās nesatriektu. Tostarp jāizveido atveseļošanas fonds kopīgai ekonomikas pārstartēšanas finansēšanai, kas prasīs daudz naudas ierobežotā ES budžeta dēļ - ar to nepietiks.

"Mums jāatrod jauni kopīgi ārkārtas veidi, kā to finansēt. Tas nav tikai solidaritātes jautājums, tas ir visu interesēs, ņemot vērā to, cik dziļi Eiropas ekonomikas ir savstarpēji saistītas. Vienas dalībvalsts sabrukums neizbēgami un dramatiski skars arī visas pārējās. Šis ir uzdevums, kura risināšanai ir vajadzīga atbilstoša Eirogrupas reakcija," pauda Sasoli.

Viņš uzsvēra, ka valdībām un iedzīvotājiem ir jātic Eiropas spēkam, kas devis 70 sadarbības un miera gadus. Šodien vairāk nekā jebkad vajadzīgs mūsu ieguldījums kopīgajā nākotnē.

LETA jau vēstīja, ka neformālajā ES Ārlietu padomes videokonferencē šodien ES ārlietu attīstības padome vienojusies par kopēju Eiropas atbalstu partnervalstīm cīņā pret Covid-19 izraisīto globālo krīzi.

Eiropas Komisija paziņoja, ka pārorientēs 15,6 miljardus eiro ārējai darbībai paredzēto finanšu resursu, lai nodrošinātu partneriem šobrīd nepieciešamo atbalstu. Vienotās Eiropas komandas ('Team Europe") - ES un tās dalībvalstu, kā arī Eiropas attīstības banku atbalsts kopsummā pārsniegs 20 miljardus eiro. Vienotais atbalsta pasākumu kopums ietvers attīstības sadarbības aktivitātes, humāno palīdzību un atbalstu daudzpusējo organizāciju darbam partnervalstīs uz vietas.

ES un dalībvalstu prioritātes cīņā pret vīrusu ir aizsargāt cilvēkus, glābt dzīvības un risināt ekonomiskos izaicinājumus. Tādējādi kopīgs Eiropas atbalsts nekavējoties tiks sniegts ES partnervalstu veselības, sociālajām un ekonomiskajām vajadzībām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Trūkst reālas rīcības

Investīciju klimats Latvijā investoru vērtējumā 2023. gadā sasniedzis viszemāko vērtību – 1,9 punktus no 5, un salīdzinājumā ar 2022. gada mērījumiem vērtējums nokrities par 0,4 punktiem. Tā secin...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē