Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Stoltenbergs: NATO ir gatava aizstāvēties pret jebkādiem draudiem no Maskavas vai Minskas

NATO ir gatava aizstāvēties pret jebkādiem draudiem no Maskavas vai Minskas, otrdienas vakarā paziņoja alianses ģenerālsekretārs Jenss Stoltenbergs, komentējot algotņu grupējuma Vagner vadītāja Jevgeņija Prigožina ierašanos Baltkrievijā.

Stoltenbergs sacīja, ka NATO nākammēnes Viļņā gaidāmajā samitā vienosies stiprināt savu aizsardzību, lai aizstāvētu visas dalībvalstis, jo īpaši tās, kas robežojas ar Krievijas sabiedroto Baltkrieviju.

"Vēl ir pāragri izdarīt galīgos secinājumus par sekām, ko radīs tas, ka Prigožins ir pārcēlies uz Baltkrieviju, un, visticamāk, arī daļa viņa spēku tiks izvietoti Baltkrievijā," Stoltenbergs teica preses konferencē Hāgā pēc vakariņām ar septiņu alianses valstu līderiem.

"Pilnīgi skaidrs ir tas, ka mēs esam nosūtījuši nepārprotamu vēstījumu Maskavai un Minskai, ka NATO aizstāvēs katru sabiedroto un katru NATO teritorijas centimetru," viņš uzsvēra.

"Tāpēc ne Maskavā, ne Minskā nav jābūt pārpratumiem par mūsu spēju aizstāvēt sabiedrotos pret jebkādiem potenciāliem draudiem," norādīja alianses ģenerālsekretārs.

Lietuvas prezidents Gitans Nausēda brīdināja par risku, kas saistīts ar "Vagner" kaujinieku atrašanos Baltkrievijā.

"Ja "Vagner" izvietos savus sērijslepkavas Baltkrievijā, visām kaimiņvalstīm draud vēl lielāka nestabilitāte," viņš sacīja preses konferencē.

Stoltenbergs piebilda, ka Rietumi "nedrīkst novērtēt Krieviju par zemu", neraugoties uz haosu nedēļas nogalē.

Viņš uzsvēra, ka ir ļoti svarīgi turpināt atbalstīt Ukrainu pret Krievijas iebrukumu un ka NATO sabiedrotie izstrādās ceļu Kijevas dalībai aliansē.

Jau vēstīts, ka Prigožins piektdienas vakarā paziņoja, ka "Vagner" algotņi no Ukrainas iegājuši Krievijā un dodas uz Maskavu nolūkā gāzt Krievijas militāro vadību. Algotņi pārņēma savā kontrolē Rostovu pie Donas un ceļā uz Maskavu grupējuma kolonnas sasniedza Voroņežas un Ļipeckas apgabalus. Taču sestdienas vakarā Prigožins paziņoja, ka vagnerieši pārtrauc virzīties uz Maskavu un dodas atpakaļ.

Kremlis pavēstīja, ka situāciju noregulēt palīdzējis Baltkrievijas diktators Aleksandrs Lukašenko, un panākta vienošanas, ka Prigožins pārcelsies uz Baltkrieviju un tiks izbeigta pret viņu sāktā krimināllieta. Uz Baltkrieviju dosies arī daļa "Vagner" kaujinieku.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē