Laika ziņas
Šodien
Migla
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Tēma

Kā es par investori kļuvu © DIENA

Es sevišķi nepaļaujos uz to, ka kāds man vecumdienās sagādās naudu iztikai. Esmu pieņēmusi, ka laikā, kad sasniegšu apmēram pensijas vecumu (tātad pēc 30–40 gadiem), tādu pensiju vispār nebūs. Ja būs, tad uztveršu to kā patīkamu pārsteigumu.

Sātans skrabinās zem gultas © DIENA(55)

Apjukums, bailes un neziņa, – tā laikabiedru noskaņu pēc svētbilžu grautiņiem, kas aizsāka refor­māciju Rīgā XVI gadsimta 20. gadu sākumā, raksturo viens no izstādes Luters. Pagrieziens kuratoriem (kopā ar Gustavu Strengu) un satura veidotājiem, Latvijas Universitātes Vēstures un filozofi­jas fakultātes asociētais profesors Andris Levans. Un piebilst, ka reformācijas notikumus cildinošie apraksti tapuši simts gadu pēc šiem notikumiem. Refor­mācijas, kas "novērsās no Romas pāvesta un atgriezās pie Bībeles", aizsākuma 500 gadu atcerei veltītā izstāde Latvijas Nacionālajā bibliotēkā būs skatāma līdz nākamā gada 4. februārim.

Kristīgās ticības etaloni © DIENA(9)

Šā gada 15. oktobrī Romas katoļu baznīcas jau tāpat daudzskaitlīgais svēto saraksts papildinājās ar vēl 35 cilvēku vārdiem, kurus Svētā Pētera laukumā notikuša dievkalpojuma laikā kanonizēja, proti, iecēla svēto kārtā pāvests Francisks.

Atvadas no deputātu kvotām © DIENA

Saeimā sākusies valsts budžeta projekta apspriešana, un pirmo reizi deputāti vairs nevarēs pēc saviem ieskatiem dalīt naudu no līdzekļiem neparedzētiem gadījumiem jeb pēc tā dēvētajām deputātu kvotām. SestDiena politiķiem vaicāja, vai viņi zina, kā izlietots pērn piešķirtais finansējums.

Pastardienai gatavi © DIENA(6)

Vairākas postošas viesuļvētras, divas nāvējošas zemestrīces kaimiņzemē Meksikā un potenciālais kodolkarš ar Ziemeļkoreju licis sarosīties tiem amerikāņiem, kuri tic drīzam pasaules galam un savu dzīvi ir pakārtojuši tā, lai būtu tam gatavi. Viņi pēdējās nedēļās masveidā iepērk ilgi uzglabājamu pārtiku, dzeramo ūdeni, gāzmaskas un citas izdzīvošanai nepieciešamas lietas. Tās tiek novietotas dzīvošanai paredzētos pazemes bunkuros, kuru izgatavotājiem šis ir lielās peļņas laiks.

Skatīsimies atvērtām acīm © DIENA(4)

Satversmes tiesas priekšsēdētāja Ineta Ziemele par megaizaicinājumu Latvijas modernajam valstiskumam, viedo padomes nepieciešamību un to, kāpēc viņa neredz sapņus.

Plates atkal griežas © DIENA(3)

Cilvēki, kuriem no mūzikas vajag tikai to, lai kaut kas skan fonā, turpinās mūziku klausīties savos telefonos. Taču īsti melomāni jau vairākus gadus klausās vinila plates, atgriežas arī kasetes, un pat pēdējos gados nežēlastībā kritušais kompaktdisks atkal tiek vērtēts augstāk nekā faili datorā vai telefonā, kuru iegūšanas ceļš paliek uz katra paša sirdsapziņas.

Pilsonības lieta: Dubults neplīst? © DIENA(7)

Kādam tā ir saikne ar senču dzimteni, kādam – drošības garantija vai brīvas ceļošanas iespēja. Vienam to piešķir dubultā, kādam to atņem, bet daži vispār piedzimst bez piederības valstij. Valsts prezidenta Raimonda Vējoņa ierosinājums pārtraukt nepilsoņa statusa piešķiršanu biedēja parlamentāriešus ar nepieciešamību atkal atvērt Pilsonības likumu. Taču ir vēl kāds iemesls, kāpēc šo "svēto govi" atkal varētu satricināt, – tā ir neliela saujiņa Krievijas latviešu.

Piektais bauslis medicīnā © DIENA

"Parasti ārsti pūlas, lai glābtu cilvēka dzīvību, tikai ginekologam dota izvēle – palīdzēt nākt šajā pasaulē jaunai dzīvībai vai arī to nogalināt," saka ginekoloģe Aiga Rotberga, kura nu jau septiņus gadus neveic abortus. Sirdsapziņā balstīta atteikšanās palīdzēt medicīnā ir atļauta, taču maz diskutēts par sekām, ko tā var nest sev līdzi. Turklāt tas rada jautājumus ne tikai ginekoloģijā.

Vētru vārdi un darbi © DIENA(1)

Plosoties Hārvijam un Irmai, atceramies arī par ne tik sen bijušo Katrīnu, Ritu un Vilmu. Ar ko skaidrojams vētru spēks, vai to iespējams precīzi prognozēt, un cik vēl vētru pasaulē šogad gaidāms?

Raiņa vēstuļbumba © DIENA(12)

Nesen publicētā Raiņa, Olgas Kliģeres un Aspazijas sarakste jaunā gaismā ceļ gandrīz simt gadu senas leģendas, pieņēmumus un aizvainojumus.

Peldējums Daugavā © DIENA(1)

Savā 30. jubilejas sezonā jauniešu koris Balsis pielika punktu koncertceļojumu sērijai Daugavas balsis, kuras gaitā septiņos gados uz plosta, laivās un citos ūdens transportlīdzekļos izbraukāta Daugava visā tās garumā no Baltkrievijas robežas līdz pat jūrai, kurai pāri koris šīs vasaras beigās devās jau milzīgajā Tallink kruīza kuģī.

Īsto nēģu sezonu gaidot © DIENA(1)

Vienam nēģi liks laizīties un izraisīs siekalu pieplūdumu mutē, citam – saviebties un atsaukt atmiņā stāstus, kā tie ēd maitu. Bet kā tad īsti ir ar to populāciju un popularitāti Latvijā? Sākoties nēģu svētku sezonai, SestDiena devās noskaidrot visu svarīgo par šiem apaļmutniekiem

Vecums klāt? © DIENA(5)

Kad XIX gadsimta beigās Oto fon Bismarks Prūsijā ieviesa vecuma pensiju (sākotnēji no 70, vēlāk – 65 gadiem), vairākums iedzīvotāju to nesagaidīja, jo vidējais mūža ilgums bija 45 gadi. Mūsdienās četrdesmitgadnieks Eiropā ir tikko knapi beidzis justies jauns un, iespējams, pirmo reizi iejūtas vecāku lomā. SestDiena pēta, kad tad mūsdienās iestājas vecums un vai tas ir kļuvis par "jauno veco", aizstājot jaunības kultu

Jauns sākums, ballīte vai parasta diena? © DIENA(3)

1.septembrī 18 744 pirmklasnieki sapucējušies un ar ziediem rokās soļos uz skolu. Latvijā bez šīs tradīcijas septembra sākums nemaz nav iedomājams, un, šķiet, lielākoties tie ir svētki ne tikai vecākiem, bet arī pašiem bērniem, kas, vismaz atbildot uz žurnālistu jautājumiem, uzsver, ka mācīties tiešām patīk.

Neizvērtēsim no jauna gravitācijas teoriju © DIENA(8)

Gan kritiskā domāšana, gan zinātne pirms dažiem gadiem vairākumam nemaz nelikās aizstāvības vērta, jo nešķita, ka ir kāds apdraudējums, saka Edgars Lapiņš. Taču līdz ar jaunu spēlētāju ienākšanu politiskajā un mediju elitē šis jautājums kļuvis tik aktuāls kā vēl nekad. Tāpēc Lapiņš kopā ar domubiedriem arī dibinājis Skeptisko biedrību, kas pulcē kopā zinātnes fanus un vēlas kļūt par visu racionālo prātu labāko draugu. Paralēli tam viņš skolās pasniedz kritiskās domāšanas lekcijas un ikdienu vada kā stratēģis reklāmas aģentūrā DDB.

Atkritumu nāve - tā vēl nav beigas © DIENA(4)

Ko īsti drīkst un ko nedrīkst darīt ar slēgtajām izgāztuvēm jeb tādām vietām kā Pļavniekos par Ušakova kepku iesauktais atkritumu kalns? SestDiena pēta, ko īsti nozīmē atkritumu rekultivācija, ar ko atšķiras nelegālā izgāztuve no atkritumu poligona un cik bīstamas šādas vietas ir cilvēkiem.

Sirds uz plaukta © DIENA(1)

Vislabāk jaunajiem ārstiem mācīties, skatoties uz īstiem orgāniem, uzsver britu profesors Viljams Edvardss. Viņš palīdz šos paraugus saglabāt burciņās, lai vēl pēc vairākiem gadu simtiem speciālisti tos varētu izmantot un mācīties arī par slimībām, kas, piemēram, izskaustas un tad pēkšņi atkal atgriezušās.

Īsts nav viltots © DIENA(6)

Rīgas Centrāltirgū populāru zīmolu preču viltojumus atrast nav nekāda problēma. Kaut piecas minūtes pastaigas solītī ejot cauri tirgus daļai, kur pārdod apģērbus, grūti neievērot vismaz kādu somiņu, botu pāri vai kleitu. Nav pat jāiet iekšā bodītēs. Kad tirgū paviesojas SestDiena, pašā goda vietā, kāda veikala priekšā uz manekena, karājas arī, piemēram, rozā pidžama, kas rotāta ar spīguļiem un daudzām Chanel logo apdrukām. Vēl uzkrītošākā kvantumā viltojumi sastopami tuvumā esošajā tirdzniecības centrā Titāniks. Tirgus veikalos tie ir vien atsevišķi apģērbi vai aksesuāri, bet šeit rindiņā saliktas 30–70 eiro vērtas Michael Kors, Chanel un Louis Vuitton somiņas.