Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kino/TV

Aizšūpojies uz citu pasauli. Viktors Freibergs (1955–2022) absolūti brīvi jūtas pasaules mākslas plašumos © DIENA

Daudzu mīlētais un cienītais kinozinātnieks, tulkotājs, pasniedzējs un lektors vai vienkārši kinomāns Viktors Freibergs pa liepziedu "sniegu" 13. jūlija rītā ir aizslīdējis prom. Viņa rokas nu ir katetru brīvas un varēs ar jaunu iedvesmu sataustīt žaketē kādu biļeti uz kino. Vai tad pastāv varbūtība, ka Viktors Freibergs jebkad pārstās skatīties filmas?

Baltijas jūras dokumentālo filmu forumā prezentēs 18 filmu projektus

Noslēgusies pieteikumu atlase Nacionālā Kino centra rīkotajam Baltijas jūras dokumentālo filmu forumam (Baltic Sea Docs), kas norisināsies no 5. līdz 11. septembrim. Rīkotāju un starptautisku ekspertu komisija dalībai forumā atlasījusi 18 topošu dokumentālo filmu projektus no astoņām valstīm.

Dižpārdoklis Tarakāni tavā galvā piedzīvo Andreja Ēķa ekranizāciju

Šī gada rudenī pie skatītājiem nonāks jauns Tet oriģinālseriāls Tarakāni tavā galvā – rakstnieces Zanes Zustas tāda pat nosaukuma dižpārdokļa ekranizācija režisora Andreja Ēķa režijā. Seriālā galveno lomu atveidos aktieris, režisors un komponists Toms Auniņš, pārējās lomās Dita Lūriņa, Andris Keišs, Dārta Daneviča, Kristīne Nevarauska un citi aktieri.

Ar Ukrainas īsfilmu izlasi Tallinas ielas kvartālā atsākas brīvdabas kino seansi

12. jūlijā plkst. 21.30 norisināsies pirmais no četriem bezmaksas kino vakariem sadarbībā ar Rīgas Starptautisko īsfilmu festivālu 2 Annas. Kino vakaros jūlijā un augusta ik pēc divām nedēļām būs skatāmas dažādas 2 Annas īsfilmu izlases par sabiedrībā šobrīd aktuālām tēmām. Ciklu sāks izlase Uzmanības centrā Ukraina ar piecām īsfilmām vakara gaitā.

Trešdienu vakaros mākslas centrā Noass notiks videomākslas skates Ūdensgabali

Turpinot vairāk nekā 20 gadu ilgo tradīciju, mākslas centrs Noass arī šovasar realizēs starptautiskas videomākslas darbu skates Ūdensgabali, pārvēršot AB dambi par kustīgā attēla epicentru. No 6. jūlija līdz 31. augustam katru trešdienas vakaru plkst. 19.00 būs iespēja iepazīt globālās aktualitātes un jaunākās tendences videomākslas pasaulē, kā arī gūt vispārēju priekšstatu par tās plašajām izpausmēm.

Foto: Uzfilmētas filmas Melnais samts pirmās epizodes

Šonedēļ sākta režisores Lienes Lindes pirmās pilnmetrāžas spēlfilmas Melnais samts uzņemšana. Dramēdija par trīsdesmitgadnieces Martas (lomā Inga Tropa) visai haotisko dzīvi gaidāma kinoteātros 2023. gada rudenī.

Valmiermuižā norisināsies brīvdabas kino vakari un tikšanās ar filmu pārstāvjiem

Turpinot veiksmīgi iesākto brīvdabas kino vakaru tradīciju, arī šogad Valmiermuižā būs iespēja viesoties piecos notikumos, kuros baudīt Latvijas kino meistardarbus, kā arī izzināt filmu tapšanas aizkulises, tiekoties ar filmu pārstāvjiem. Sākot jau ar 30. jūniju, kad tiks izrādīta filma Bedre, Valmiermuižas parkā aicina kino mīļus, lai kopā varētu baudīt kvalitatīvu kino.

Portālā filmas.lv skatāms Līgo svētku tiešsaistes festivāls

Turpinot tradīciju, Nacionālā Kino centra portāls filmas.lv vasaras saulgriežu svētkos piedāvā jau piekto tiešsaistes festivālu Latvijas filmas pasaulē visām paaudzēm – filmu izlasi, kas bez maksas pieejama jebkurā laikā un jebkurā vietā pasaulē, kur vien ir interneta pieslēgums. Šāgada piedāvājumā – seši azartiski kinopiedzīvojumi no kriminālkomēdijas līdz klasiskam detektīvam, programmā ietilpst arī mistisku noslēpumu apvīts vasaras stāsts bērniem.

Signes Baumanes filma Mans laulību projekts divos festivālos saņem žūrijas atzinības balvas

Režisores un mākslinieces Signes Baumanes jaunā animācijas pilnmetrāžas filma pieaugušajiem Mans laulību projekts, kas veidota Studijā Lokomotīve, tūlīt pēc pasaules pirmizrādes Traibekas kinofestivālā Ņujorkā izpelnījusies īpašu uzmanību arī citur pasaulē. Gandrīz vienlaikus tā piedzīvoja Eiropas pirmizrādi pasaules svarīgākajā animācijas festivālā Ansī, Francijā, un Latīņamerikas pirmizrādi Gvadalahārā (Meksikā), kur notiek viens no būtiskākajiem festivāliem visā Amerikas kontinentā. Abos festivālos filma izcelta ar īpašām žūrijas atzinības balvām.

Piedzīvotā nospiedumi dzīvē, ko šķetināt kino © DIENA

Nacionālajā kino centrā ir noslēdzies 2022. gada filmu ražošanas konkurss ar pieejamo finansējumu 1 982 472 eiro. Tajā tika iesniegts 41 projekts, no kuriem valsts atbalstu saņems sešpadsmit – piecas spēlfilmas (1 209 046), septiņas dokumentālās filmas (414 790) un četras animācijas filmas (358 636).