Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Kino/TV

Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps pasniegšanas ceremonijā triumfē režisora Dāvja Sīmaņa filma Gads pirms kara © DIENA

Svētdienas vakarā kultūrvietā Hanzas perons norisinājās Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps pasniegšanas ceremonija, kurā triumfēja režisora Dāvja Sīmaņa vēsturiskais trilleris Gads pirms kara, kas seko vienam no pagājušā gadsimta noslēpumainākajiem latviešiem, Pēterim Mālderim, viņa traģikomiskajā un sirreālajā ceļojumā pa 1913. gadu.

Lielā Kristapa pirmizrādes © DIENA

Klātienes seansi kinoteātrī un iespēja svinēt filmu pirmizrādes ir viens no iemesliem, kāpēc Nacionālā kino balva Lielais Kristaps 2021. gada rezultātu izvērtēšanu pārcēla no pērnā gada novembra uz šāgada februāri.

Festivālā Artdocfest notiks trīs Latvijas filmu pirmizrādes

Nākamnedēļ 3. martā kinoteātrī Splendid Palace sāksies otrais starptautiskais dokumentālā kino festivāls Artdocfest/Riga, un tā programmā iekļautas trīs Latvijas filmu pirmizrādes; festivāla atklāšanai izvēlēta režisores Ievas Ozoliņas filma Mana māte – valsts, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Lielajā Kristapā pirmizrādi piedzīvos Ivara Zviedra filma Uz neredzīti, Brasa!

Nacionālās kino balvas Lielais Kristaps ietvaros 25. februārī kinoteātrī Splendid Palace tiks pirmizrādīta režisora Ivara Zviedra jaunā dokumentālā filma Uz neredzīti, Brasa! Kinematogrāfiskais pētījums par Brasas cietumu un tā iemītniekiem ir izvirzīts Lielā Kristapa balvām trīs kategorijās, tajā skaitā - Labākā pilnmetrāžas dokumentālā filma.

Ar plašu programmu šonedēļ norisināsies Nacionālā kino balva Lielais Kristaps

Nacionālā kino balva Lielais Kristaps norisināsies šonedēļ no 23. līdz 27. februārim, un tās programma būs skatāma klātienē kinoteātrī Splendid Palace, kur notiks arī diskusija Latvijas kino. Jaunie laiki un varēs aplūkot Mūža balvas ieguvējai, kostīmu māksliniecei Ievai Kundziņai veltītu izstādi. Tiešsaistē www.filmas.lv būs skatāma retrospekcijas filmu programma un studentu filmu konkurss. Svinīgo balvu pasniegšanas ceremoniju no Hanzas perona tiešraidē pārraidīs Latvijas Televīzija un LSM.

Divi Latvijas animācijas projekti nominēti Eurimages balvai

Divu Latvijas pilnmetrāžas animācijas filmu projekti, kas top ar Nacionālā Kino centra finansiālu atbalstu, – Edmunda Jansona filma Laimīgie un Ginta Zilbaloža filma Straume – nominēti Eurimages kopražojumu attīstīšanas balvai forumā Cartoon Movie, kas 8. martā sāksies Francijas pilsētā Bordo, informēja NKC pārstāve Kristīne Matīsa.

Video: Martā pirmizrādi piedzīvos daudzsēriju mākslas filma Krimināllieta iesācējam

Pie televīzijas skatītājiem 11. martā nonāks jaunā daudzsēriju krimināldrāma Krimināllieta iesācējam, kuras pamatā ir leģendārā latviešu rakstnieka, detektīvu meistara Andra Kolberga kriminālromāns Meklējiet sievieti. Spraigus notikumus 1995. gadā septiņās sērijās uz ekrāniem izdzīvos gan Latvijā jau iemīļoti aktieri un uzlecošās zvaigznes, gan spilgti aktieri no ārzemēm, informēja filmas pārstāvji.

Foto: Atsāk spēlfilmas Zeme, kas dzied filmēšanu

Spēlfilmas Zeme, kas dzied radošā komanda uzsākusi otro filmēšanas posmu. Vidzemē – Tirzā un Inešu pagastā – tiek uzņemtas ainas, kas atklāj aizgājušo laiku sadzīvi un kopā sanākšanas nozīmi sabiedriskajā iniciatīvā, kā arī vēstī par latviešu dziedāšanas kultūru.

Kino Bize Fellīni februāris turpinās ar filmu Džuljeta un rēgi

Turpinot dokumentālās filmas Fellinopole (2020) aizsākto diskusiju par Federiko Fellīni radošo dzīvi, kinoteātrī Kino Bize no 18. līdz 20. februārim tiks izrādīta režisora filma Džuljeta un rēgi (Giulietta degli spiriti), kas savulaik apbalvota ar Zelta globusa balvu kategorijā Labākā ārzemju filma (1966). 19. februāra seansā ar savu filmas redzējumu iepazīstinās režisors Pēteris Krilovs.