Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +8 °C
Viegls lietus
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Kino/TV

Pirmajā nedēļas nogalē Kairiša filma Janvāris pulcē vairāk nekā 7000 skatītāju

Viestura Kairiša autobiogrāfisko spēlfilmu Janvāris, kas stāsta par jauna cilvēka nobriešanu un izaugsmi 1991. gada barikāžu notikumu laikā Rīgā, pirmajā tās izrādīšanas nedēļas nogalē noskatījušies vairāk nekā 7000 skatītāju. Pārdomas rosinoša filma, kam izdodas uzburt pārsteidzošu klātbūtnes sajūtu – tā pēc filmas noskatīšanās atzīst uzrunātie skatītāji.

Ivara Selecka Zemnieki piedzīvo starptautisko pirmizrādi IDFA Amsterdamā

Amsterdamā 13. novembrī starptautisko pirmizrādi piedzīvoja režisora Ivara Selecka jaunākā dokumentālā filma Zemnieki/The Land, kas iekļauta Amsterdamas dokumentālo filmu festivāla IDFA programmas sadaļā Masters/Meistari. Amsterdamā paredzēti vēl četri festivāla seansi, bet Rīgā Zemnieku tuvākais seanss – 16. novembrī kinoteātrī Kino Bize.

Viestura Kairiša jauno spēlfilmu Janvāris pirmajā dienā noskatījušies vairāk nekā 3000 kinoskatītāju Latvijā

Ar vairākiem izpārdotiem seansiem Rīgā un Latvijas reģionos 11. novembrī sāka demonstrēt režisora Viestura Kairiša jauno filmu Janvāris. Filmas Janvāris nacionālā pirmizrāde notika kinoteātrī “Splendid Palace”, kuru apmeklēja kultūras ministrs Nauris Puntulis, dzejniece Inese Zandere, LMT prezidents Juris Binde, dziedātāja Ieva Akuratere, pretošanās kustības dalībniece Lidija Doroņina-Lasmane, viena no Atmodas laika līderēm politiķe Sandra Kalniete, dzejniece Māra Zālīte un Latvijas kino industrijas pārstāvji.

Tallinas kinofestivālā piedalās liels skaits Latvijas filmu un projektu

Igaunijas galvaspilsētā Tallinā 11. novembrī sākas Ziemeļeiropā vienīgais A klases festivāls Melnās naktis/Pimedate Ööde Filmifestival, kur kuplā skaitā piedalās arī Latvijas kinoprofesionāļi, filmas un projekti, informēja Nacionālā Kino centra filmu nozares informācijas speciāliste Kristīne Matīsa.

Kā tapa Viestura Kairiša spēlfilma Janvāris

Jau 11. novembrī pirmizrādi uz Latvijas kinoekrāniem piedzīvos Viestura Kairiša autobiogrāfiskā spēlfilma Janvāris. 9. novembrī kinoteātrī Splendid Palace notika arī filmas preses konference, kurā piedalījās režisors Viesturs Kairišs, Nacionālā kino centra vadītāja Dita Rietuma, aktieri Kārlis Arnolds Avots un Alise Dzene, producenti Inese Boka-Grūbe un Gints Grūbe. Gaidot pirmizrādi, filmas veidotāji piedāvā ieskatīties tās tapšanas laikā uzņemtajā aizkadra fotogrāfiju sērijā un atklāj interesantus faktus par filmas uzņemšanas niansēm.

Senioru kinoklubā Sudraba Bize notiks filmas Zemnieki īpašais seanss

Trešdien, 16. novembrī, plkst. 12.00 kinoteātris Kino Bize ielūdz seniorus uz kinoklubu Sudraba Bize. Šoreiz apmeklētājus iepriecinās meistara Ivara Selecka jaunākā dokumentālā filma Zemnieki (2022). Pēc seansa kafijas pauze un tikšanās ar filmas scenārija autoru Andri Vanadziņu.

Televīzijā varēs noskatīties jaunākās Latvijā veidotās filmas

Valsts svētku nedēļas laikā Tet vienuviet aicina noskatīties jaunākās Latvijā veidotās filmas, kas pašlaik tiek rādītas arī kinoteātros, – Māsas un Upurga, kā arī citas iemīļotas un jau par klasiku kļuvušas latviešu filmas – tās visas ir pieejamas izklaides platformā Tet TV+ sadaļā Latviešu filmas.

Ar īpašām filmu programmām kinoteātris Splendid Palace atzīmēs Eiropas kino mēnesi

Eiropas kino mēnesis šogad norisināsies no 13. novembra līdz 10. decembrim, kura laikā četru nedēļu garumā tiks atzīmēta Eiropas kino fantastiskā daudzveidība. Pateicoties sadarbības tīklam Europa Cinemas, kinoteātri 35 valstīs no Reikjavīkas līdz Atēnām, no Lisabonas līdz Rīgai, izcels Eiropas filmas, piedāvājot īpašas filmu programmas un pasākumus, atbilstoši savu skatītāju gaumei un interesei.

Decembrī uz lielajiem ekrāniem nonāks eksotiska piedzīvojumu filma Ziemassvētki džungļos

Pēc mēneša, 2. decembrī, uz lielajiem ekrāniem visā Latvijā nonāks aizraujošs stāsts visai ģimenei - filma Ziemassvētki džungļos, kas vēstīs par eksotiskiem piedzīvojumiem tālā pasaules malā, kur desmitgadīgā filmas varone Paula dodas meklēt Ziemassvētku šamani. Džungļos meiteni sagaida negaidīti notikumu pavērsieni un viņa iegūst neparastus, jaunus draugus.

Kinooperatora Mika Zvirbuļa 85. dzimšanas dienā norisināsies jubilejas pasākums un grāmatas atvēršanas svētki

Latvijas kinovēstures leģenda, kinooperators un Triju Zvaigžņu ordeņa kavalieris Miks Zvirbulis 2022. gada 9. novembrī svinēs 85. dzimšanas dienu. Atzīmējot šo nozīmīgo jubileju un godinot izcilo personību, Latvijas Kinematogrāfistu savienība un izdevniecība Latvijas mediji rīko jubilejas pasākumu un grāmatas atvēršanas svētkus kinoteātrī Splendid Palace 9. novembrī plkst. 18.30, informēja Nacionālā Kino centra pārstāve Kristīne Matīsa.

Kinoteātra Kino Bize 10. jubilejai veltīto programmu turpinās filma Svētie Motori

Kinoteātra Kino Bize 10. jubilejai veltīto programmu Klasikas kino vakari, kas šogad pievērsusies spožākajiem kinodarbiem no 2012. gada, novembrī turpinās franču režisora Leosa Karaksa nepieradināmā drāma Svētie Motori (2012). Divos seansos 11. un 12. novembrī skatītāji aicināti izbaudīt kinematogrāfisku ceļojumu cauri Parīzei ar ilglaicīgo Leosa Karaksa līdzgaitnieku, aktieri Denī Lavānu galvenajā lomā.

Kino Cēsis skatāma Ditas Rietumas Eiropas kinofestivālu izlases programma

Jau vairākas sezonas Kino Cēsis saviem apmeklētājiem piedāvā īpaši izmeklētu Eiropas filmu izlasi, kas top sadarbībā ar kino teorētiķi Ditu Rietumu. Šobrīd izziņota jaunākā programma, dodot iespēju kino gardēžiem noskatīties nozīmīgākās filmas, kas vēl nupat pabijušas uz Eiropas prestižāko kinofestivālu ekrāniem, informēja koncertzāles Cēsis mārketinga un komunikācijas vadītāja Egija Saļņikova.