Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Kino/TV

Ņujorkā pasaules pirmizrādi piedzīvo Viestura Kairiša un Signes Baumanes filmas

No 8. jūnija līdz 19. jūnija Ņujorkā (ASV) notiek Traibekas kinofestivāls, kur starptautiskā konkursa programmā pasaules pirmizrādi piedzīvojušas divas Latvijas filmas – 10. jūnijā pirmais seanss bija Viestura Kairiša spēlfilmai Janvāris, 11. jūnijā – Signes Baumanes pilnmetrāžas animācijas filmai Mans laulību projekts.

LUX Skatītāju balvu saņem filma Quo vadis, Aida?

Eiropas Parlamenta priekšsēdētāja Roberta Metsola trešdien svinīgā ceremonijā pasniedza 2022. gada LUX Eiropas Skatītāju balvu bosniešu režisores Jasmilas Žbaničas filmai Quo vadis, Aida?, informēja Eiropas Parlamenta preses sekretārs Latvijā Jānis Krastiņš.

Kairiša spēlfilmu Janvāris izplatīs viena no Eiropas vadošajām filmu izplatīšanas aģentūrām

8. jūnijā sākas viens no lielākajiem ASV filmu festivāliem – Traibekas Starptautiskais filmu festivāls, kura konkursa programmā pasaules pirmizrādi piedzīvos filmu studijā Mistrus Media veidotā režisora Viestura Kairiša spēlfilma Janvāris. Skandināvijā bāzētā filmu izplatīšanas kompānija Yellow Affair un Latvijas filmu kompānija Mistrus Media 75. Starptautiskā Kannu festivāla tirgus ietvaros noslēgušas sadarbības līgumu, vienojoties, ka vienlaikus ar filmas pasaules pirmizrādi Traibekas filmu festivālā Yellow Affair sāks filmas Janvāris izplatīšanu pasaulē.

Foto: Pirmizrādi piedzīvojusi dokumentāla satīra par Latvijas raganām

Iepriekšējā nogalē kinoteātrī Kino Bize norisinājās pirmizrāde pašmāju satīrai Ragana, kas ir režisora Jāzepa Podnieka pirmā pilnmetrāžas dokumentālā filma, kas iepazīstina ar vairākām Latvijā sastaptām raganām un to burvestībām. Nākamais seanss plānots svētdien, 5. jūnijā plkst. 18.00.

Makšķerēšana var būt izšķiroša. Kannās savu otro Zelta palmas zaru iegūst Rūbens Estlunds © DIENA

Pagājušajā nedēļā noslēdzās 75. Starptautiskais Kannu kinofestivāls, kas pēc divu gadu pārtraukuma bija atgriezies savās ierastajās pirmspandēmijas sliedēs. Galveno balvu – Zelta palmas zaru – tajā saņēma zviedru režisora Rūbena Estlunda satīra Skumju trīsstūris (Triangle of Sadness), kas pēc pirmizrādes bija izpelnījusies astoņas minūtes ilgas stāvovācijas un varēja cerēt uz panākumiem arī festivāla noslēguma ceremonijā.

Nezināmais Rolands Kalniņš © DIENA

Meistars ir aizgājis. Bet taisnība paspēja uzvarēt – Rolanda Kalniņa filmogrāfijā vairs nav nekādu aizliegto plankumu vai caurumu, visas filmas ir ieņēmušas savu īsto vietu Latvijas kinovēsturē, un jau kopš meistara simtās dzimšanas dienas tās var noskatīties portālā filmas.lv.

Kino dārzā Splendid Garden atsāksies brīvdabas kino seansi

Splendid Garden, kas iekārtots pašā Rīgas centrā, Elizabetes ielas 61 pagalmā, atsāksies brīvdabas kino seansi. Urbānais kino dārzs tiks atklāts ar franču kinorežisora Klouda Leluša filmu Vīrietis un sieviete, informēja kinoteātra pārstāvji.

Nākamgad Berlīnes kinofestivāla uzmanības centrā būs Baltijas valstis

Nākamgad 73. Berlīnes Starptautiskā kinofestivāla Eiropas filmu tirgus (EFT) atkal notiks klātienē, un tā uzmanības centrā būs trīs Baltijas valstis – Igaunija, Latvija un Lietuva, kas tiks izceltas īpašajā programmā Valstis fokusā / Countries in Focus. Oficiālu līgumu par to Kannās parakstīja visu trīs valstu kinoinstitūcijas, klātesot kultūras ministriem, informēja Nacionālā Kino centra filmu nozares informācijas speciāliste Kristīne Matīsa.

Mūžībā aizgājis kinorežisors Rolands Kalniņš

Desmit dienas pēc savas simtās jubilejas mūžībā aizgājis Latvijas kinomākslas klasiķis, izcilais kinorežisors Rolands Kalniņš (1922-2022), informēja Nacionālā Kino centra filmu nozares informācijas speciāliste Kristīne Matīsa.