Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +3 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 20. aprīlis
Mirta, Ziedīte

Fenhelis sildošām maltītēm

Fenhelis nav nekāds neparasts augs, tas atrodams lielveikalu dārzeņu stendos. Taču, vai bieži tas nokļūst pircēju groziņos, ir cits jautājums. Arī mazdārziņos to audzē retais. Fenhelis ir pazīstamāks kā ārstniecības augs, nevis dārzenis. Arī man, un ar tā sakņauga labajām īpašībām es iepazinos, kad tas nonāca manā virtuvē no dārzeņu audzētājas Ilzes Lipskas piegādātās sezonas dārzeņu kastes. Nākamgad tam noteikti atradīsies vieta arī kādā manā dobītē!

Svarīgi nesajaukt šķirnes

Fenhelis savā dzimtenē Vidusjūras reģionā sastopams arī savvaļā, kur tas ir daudzgadīgs. Šim augam ir izteikts aromāts – varētu teikt, ka tas ir anīsa dvīņubrālis smaržas ziņā, bet šķirnes dalās divās grupās. Viena no tām, Foeniculum vulgare, ir ārstniecības fenhelis, un izmantojamas ir tā sēklas un dillēm līdzīgās lapas, bet F.vulgare var. azoricum jeb Florences fenhelim izveidojas liela bumbuļveida sakne, un uzturā lietojama ir tieši tā. Latvijā nopērkamas gan vienas, gan otras fenheļu grupas sēklas, taču iegādājoties jāpievērš uzmanība, kurai tad īsti šīs sēklas pieder, lai nebūtu jāviļas, gaidot veidojamies sakni, bet tiekot tikai pie lakstiem! Fenheļa sakni izmanto uzturā tāpat kā jebkuru citu aromātisku dārzeni, pievienojot kā piedevu zupām, sautējumiem, sacepumiem. Ja jums netīk anīsa aromāts, tad gan fenhelis diez vai garšos, taču vērts pamēģināt. Lieliski sader kopā ar bietēm sildošā rudenīgā krēmzupā, ko pasniedz ar svaigiem zaļumiem un drupinātām kaņepju sēklām.


Savlaicīgi jāiesēj

Fenhelis mīl gaismu un siltumu, tāpēc, lai no sēklām tiktu līdz gatavam dārzenim, paies vairāki mēneši. To var sēt tieši augsnē, bet ātrāk izdosies pie ražas tikt, audzējot no dēstiem. Tos varat pirkt pie audzētājiem, sākoties pavasara stādīšanas sezonai, vai arī izdiedzēt paši, savlaicīgi iesējot sēkliņas. Sēklu dīgšanas periods ir aptuveni trīs nedēļas. Tās var sēt diedzēšanai paredzētā substrātā seklos traukos vai arī stādu audzēšanai paredzētajos kūdras podiņos. Tā kā fenhelis ir siltummīlis, ar dēstu izstādīšanu ārā nevajadzētu steigties – piemērots laiks būs maija beigas, jūnija sākums. 

Augsnei jābūt auglīgai, jo fenhelis ir prasīgs pēc barības vielām, taču vieglai un irdenai, gaisu caurlaidīgai, bet vietai dārzā – saulainai. Ir svarīgi nodrošināt vienmērīgu augsnes mitrumu visā audzēšanas periodā, tāpēc jālaista mēreni un regulāri. Fenheļa saknes nobriest aptuveni 100 dienu jeb trīs mēnešu laikā no auga iestādīšanas un ir gatavas novākšanai, kad sasniegušas aptuveni 10 centimetru diametru. Gaidāmais izmērs jāņem vērā, arī stādot augus, lai tie nav pārāk blīvi un nenomāc cits citu. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits