Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mēness kalendārs dārzkopim: 7.-13. decembris

Mēness kalendārs dārzkopim: 7.-13. decembris.

Sakņu dārzeņu kopšana

No 7. līdz 9. decembrim pārlūkojiet, kā uzglabājas ziemas krājumi. Ja šķiet, ka raža bojājas un ir nepieciešams, kādu daļu no pagraba varat pārvietot uz saldētavu. Plānojiet dārza darbu jauno sezonu, izpētiet internetā, kādas ir jaunas šķirnes, kur izdevīgāk iegādāties sēklas. Sameklējiet tiešsaistes kursus par dārzkopības tēmu – tas būs lietderīgi pavadīts laiks, kamēr praktiskie darbi ārā nenotiek. Apsveriet iespēju kompostēt pārtikas atkritumus, ja vien jums ir vieta

Ziedu un dekoratīvo stādījumu kopšana

No 9. līdz 11. decembrim aprūpējiet telpaugus. Laistiet, mēslojiet, tīriet putekļus un apsmidziniet ar nostādinātu ūdeni vai ideāli, ja šim nolūkam ir pieejams lietus ūdens vai izkausēts sniegs. Ūdens no krāna bieži vien ir pārāk kaļķains un kaprīzākiem augiem var nepatikt. Jāatceras, ka augiem nepatīk, ja tos laista ar ledaini aukstu ūdeni – tam jābūt istabas temperatūrā. Pamazām varat domāt, kā ziemas pelēcībā ienest krāsas un dzīvīgumu, tādēļ varat sākt modināt hipeastrus, sīkziedu narcises, hiacintes. Ziema ir arī laiks, kad sāk ziedēt acālijas un Alpu vijolītes. Nodrošiniet tās ar pietiekamu gaismas daudzumu un mēslojumu. Pārbaudiet, vai uz augu lapām nav kaitēkļu vai slimības pazīmju. Iegādājoties jaunu telpaugu, sākumā novietojiet to atstatus no jau esošajiem augiem un apstrādājiet tā lapas un stumbru ar nīma eļļas maisījumu. Ja augam ir pūkainas lapas, tad gan ar nīmu uzmanīgi! 

Lapu dārzeņu kopšana

No 11. līdz 13. decembrim iesējiet zaļumus – garšaugus un mikrozaļumus – virtuvē puķu podiņos, lai netrūktu svaigu garšu un vitamīnu, ko pievienot ēdienam. Bērniem garšo zirņu dīgsti – tos ir ļoti viegli un ātri izaudzēt, un tiem nevajag daudz gaismas, kā tagad tik ļoti pietrūkst. Noderēs gan pelēkie zirņi, gan cukurzirņi. Asni jāēd, kad tie ir dažus centimetrus gari.

Augļu koku un ogulāju kopšana

13. decembrī kaļķojiet kociņus, nodrošiniet pret salu un grauzējiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits