Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Mēness kalendārs dārzkopim no 4.oktobra-10.oktobrim

Mēness kalendārs dārzkopim no 4.oktobra-10.oktobrim .

Sakņu dārzeņu kopšana

4. un 5. oktobrī jānovāc pēdējā rudens raža, jo salnu laiks klāt. Lieliski, ja laiks ir saulains un sauss, tad varat dārzeņus apžāvēt zem klajas debess, lai tie nav mitri un dubļaini, un tad likt glabāšanā uz ziemu. Ja jums nav pagraba vai vēsa pieliekamā, arī sakņu dārzeņus varat sagriezt gabaliņos porcijās un ielikt saldētavā. Ja esat svaigi spiestu sulu cienītāji, biezumus varat nemest ārā – pievienojiet pankūkām un kēksiem, bet, ja nejaudājat apēst, ar augļu žāvētāja palīdzību iespējams tikt pie gardām sukādēm, masai pievienojot nedaudz sukura vai medus.

Lapu dārzeņu kopšana

No 6. līdz 8. oktobrim jāpabeidz mauriņa sakopšanas darbi, jāsteidz apēst salātus un citus zaļumus, kas aug siltumnīcā, ja tā nav apkurināma. Nogrieziet skābenes, maurlokus, sadaliet cerus pārstādīšanai. Sakopiet visas dobes, novācot augu atliekas un nezāles, labi uzrušiniet augsni, arī no zālāja novāciet augu atliekas, piemēram, bojātos augļus, kas tur sakrituši. Latvijā rudens lielākoties ir vēss un mitrs, un tas ir piemērots klimats sēņu slimību attīstībai. Skatoties tālredzīgi, rudenī vajadzētu izdarīt visu iespējamo, lai nākamajā gadā būtu mazāks slimību drauds. Jau tagad varat pārlūkot dārzu un plānot darbus nākamajai dārzkopības sezonai.

Augļu koku un ogulāju kopšana

8. un 9. oktobrī turpiniet novākt rudens ābolu un bumbieru ražu, nolasīt lielogu dzērvenes u. c., kas vēl dārzā palicis. Rūpējieties par augļu koku un krūmu salcietību jau savlaicīgi! Koku apdobes uz ziemu mulčēt vai vismaz atstāt minimālu veģetāciju, kas piesedz augsni un koku saknes. Mulčēt vislabāk ir ar skujkoku šķeldu. Mulču nedrīkst likt tieši pie stumbra, jāatstāj vismaz 10 cm, jo mulčā bieži dzīvo peles, kas nograuž augļu kokiem mizu. 

Ziedu un dekoratīvo stādījumu kopšana

10. oktobrī nogrieziet vecos ziedus, veidojiet vainagus krūmiem un dzīvžogiem, stādiet pavasara sīpolpuķes.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits