Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +1 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Telpaugu mēslošanu pēc ziemas sezonas nevajag sasteigt

Ziemā dienas ir īsākas un līdz ar to fotosintēzes process ievērojami lēnāks, tāpēc bieža telpaugu mēslošana nav vajadzīga. Atsevišķu sugu augus var uz dažiem mēnešiem pārtraukt mēslot pavisam. Taču, dienām kļūstot arvien garākām un gaišākām, mēslošanas biežumu var pamazām sākt palielināt. Sākotnēji pilnībā pietiks, ja mēslojums tiks augam dots vienu reizi mēnesī, lai augs justos komfortabli un tam būtu spēks tālākai attīstībai. Samēslojot par biežu vai uzreiz iedodot pārāk koncentrētu mēslojuma devu, augu var arī nobendēt.

Pārstādot nemēslo

Kļūda, ko pieļauj telpaugu kopšanas iesācēji – sāk mēslot tikko pārstādītus augus, teic Zane Purne, Nacionālā botāniskā dārza Oranžērijas augu nodaļas vadītāja. Ja augs tiek iestādīts gatavā, tirdzniecības vietā iegādātā augsnē, kas paredzēts konkrētas sugas augiem, vai arī universālai audzēšanai paredzētā substrātā, tam jau ir pievienotas barības vielas, tāpēc mēslot jaunā augsnē pārstādītus augus nevajadzētu ātrāk kā pēc diviem mēnešiem, jo arī svaiga augsne satur barības vielas, bet to pārlieks daudzums var novest pie telpauga bojāejas. Ja stādāt no dārza paņemtā zemē, kura rudenī nav tikusi papildus mēslota, augsnei pirms auga dēstīšanas tajā piemaisiet nedaudz trūdzemes vai komposta. Lieliski noder arī slieku komposts, ja jums tāds ir pieejams. 

Novājinātos vai slimos augus nepieciešams mēslot ļoti piesardzīgi – izmantojot ievērojami vājākas koncentrācijas mēslojumu. Pirms auga mēslošanas tā augsni ieteicams vispirms aplaistīt un tikai tad pievienot mēslojumu, tādējādi izvairoties no negatīva efekta pārlieku koncentrēta mēslojuma gadījumā. Taču arī ļoti slapjā augsnē mēslojumu labāk neliet. Var darīt tā – pirms dienas vai divām laistīt un tad mēslot ar šķidro mēslošanas līdzekli, kas atbilstošās devās pievienots ūdenim. 


Jāzina īstās devas

Augu dzīvības procesus pamatā nodrošina makroelementi un mikroelementi: slāpeklis, fosfors, kalcijs, kālijs, magnijs, sērs, kā arī dzelzs, mangāns, varš u.c. Katram augam atkarībā no veģetācijas perioda nepieciešamas atšķirīgas barības vielas. Kad gaismas vēl maz, jāizvēlas mēslojums, kura sastāvā ir mazāk slāpekļa. Ja gaismas nav, bet augus mēslo ar slāpekli, tie gan aug, taču gaismas trūkuma dēļ izstīdz. Iecienīti ir šķidrie mēslojumu koncentrāti, tiem uz iepakojuma parasti ir norādīts, gan kādiem augiem mēslojums paredzēts, gan kādās devās to vajadzētu lietot. Ir iespējams nopirkt arī mēslojumu ilgstošas iedarbības granulās, kuras iestrādā augsnē. Katru reizi, laistot augu, aktivizēsies granulās esošās vielas. Taču, šādā veidā mēslojot, jābūt ļoti precīzam ar devām – neuzmanīgi dozējot, augu var pārmēslot. Ik pa laikam augus var palutināt arī ar dabas līdzekļiem – kafijas biezumiem, olu čaumalām, ierušināt augsnē pa kādai trūdošai banāna mizai. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nav gardas kūkas – nav svētku!

Vērgales pagasta Kūku lādes īpašniece Kristīne Einase uzskata, ka ir jātiecas uz priekšu, "jo – kas apstājas, tas krīt atpakaļ".

Veselība

Vairāk Veselība


Dārza Diena

Vairāk Dārza Diena


Senioru Diena

Vairāk Senioru Diena


Dienas padomi

Vairāk Dienas padomi


Būve un interjers

Vairāk Būve un interjers


Cits

Vairāk Cits