Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Jāņu svinības - senais kopā ar moderno

Jāņi ir gadskārtu svētki, kuru senās, tautiskās, pat pagāniskās tradīcijas daļā sabiedrības tiek uzturētas joprojām, bet citiem šie svētki asociējas ar ceptas gaļas ēšanu un alus dzeršanu piknikā, šlāgeriem skanot, un bieži vien - sliktos laika apstākļos, raksta laikraksta Diena pielikums Līgo Diena

Šķiet, tendence daudziem Jāņus svinēt vienādi - ar alu, cepešiem un šlāgeriem - tomēr mazinās, un ģimenes, ņemot vērā mūsdienu dzīvesstilu, veido savus rituālus, iekļaujot tajos folkloras elementus un papildinot ar mūsdienīgiem akcentiem.

Ar idejām, kā svētkos apsveikt vārda dienu gaviļniekus Jāni un Līgu, kā arī ieteikumiem svētku svinēšanai un pasākuma vietas dekorēšanai, dalās pasākumu rīkotāja Gundega Skudriņa.

"Jāņu svinēšanu cenšos organizēt tā, lai svinības būtu iespējami tuvas autentiskajai tradīcijai, mūsos iekodētajam latviešu kultūras mantojumam, taču mēs ģimenē izmantojam mūsdienīgās iespējas. Tās var būt skaistas vakariņas upes malā, pļavā vai kaut dārzā, kā paslēptuvi no ierastā Jāņu nakts lietus izmantojot, piemēram, plašu siltumnīcu, kuru var izrotāt un kurā var arī uzklāt galdu," stāsta Gundega un turpina: "Saulgrieži ir brīdis, kad gan vasarai, gan gadam ir pats viducītis. Ziedi, zālītes šajā laikā ir visdodošākās - gan skaistumam, gan veselībai, gan lai skaisti noformētu svinību vietu. Līgosvētki ir brīdis, lai apstātos un baudītu dabas skaistumu, kas ir visapkārt."

Neaizstājami svētku elementi ir vainagu pīšana pašu rokām, dziesmu, kuras jau savlaicīgi tiek apgūtas vai atkārtotas, dziedāšana kopā ar bērniem, kā arī dzīvas uguns klātesamība. Ierasts, ka tiek kurts ugunskurs, taču Gundega iesaka - ja nav ugunskura, tad tās var būt arī dažāda lieluma un formas sveces uz svinību galda un apkārtējā vidē. Kopā ar viesiem esot, jautrību sagādā savstarpēja apdziedāšanās, tiek improvizēts ar tekstiem un melodijām, ietverot tobrīd aktuālo, pajokojot.

Skudriņu ģimene ieviesusi savus Jāņu rituālus - viens no tiem - vakarā ugunskurā katram iemest pa trim saujām graudu, piedomājot par savu mīļo veselību un labklājību. Tiek uzcelti arī vārti, pa kuriem redzama saules uzlēkšana un norietēšana. Saulei rietot, līgotāji kāpj basām kājām uz čiekuriem, lai atdotu uzkrājušos negatīvo enerģiju, bet, saulei lecot, - uz akmeņiem, lai saņemtu jauno, veselīgo. No rīta līgotāji dodas dziedāt pie upes un met tajā vainadziņus.

Tā kā Jāņos laika apstākļi ne vienmēr lutina un lietus nav nekas neparasts, tiem, kam nav jau iepriekš pieminētās tukšās siltumnīcas vai mājīga, plaša šķūnīša, aktuāls ir jautājums, kā svinēt, vienlaikus esot dabā un tomēr paglābjoties no lietus. Īpaši nopērkamās nojumes un teltis nav lēts prieks, turklāt tās izskatās diezgan bezpersoniskas.

Gundega iesaka likt lietā izdomu un nelielas amatniecības iemaņas un lapeni izveidot pašiem no saimniecībā atrodamām lietām, piepērkot klāt tikai nelielas detaļas. Piemēram, var veidot vigvama tipa nojumes no senlaicīgiem siena zārdiem, garām koku maikstēm vai tamlīdzīgām sastatnēm, pārklājot ar visparastāko dārzniecības plēvi, kas par nelielu naudas summu nopērkama ikvienā saimniecības preču tirgū vai specializētajos saimniecības un mājas preču veikalos. Dekorēt var ar maisu audumu un ar aizkarauduma, tilla un lina gabaliem, kā arī ar dažādiem audumu atgriezumiem, veidojot baldahīnus un tamlīdzīgi. Var veidot arī krāsainu karodziņu virtenes. Var izmantot garas meijas, kā arī pļavā un dārzā saplūcamus augus un ziedus.

Sākot galda un vides dekorēšanu, der ielūkoties pieliekamajā vai pagrabā. Kā nelielas vāzītes vai svečturi noder stikla burciņas un pudelītes, tās var ietīt dekoratīvā papīrā, salvetē vai audumā, var arī pat nedekorēt nemaz.

Gan vāzes, gan gaismas avotus svečturus var ērti novietot, ieslēpjot pagalīšu kaudzītēs. Šķīvju vietā noder sazāģēti, vienkārša koka rituļi, kas ir gan dekoratīvi, gan ekoloģiski un ērti. Gundega uzskata - Jāņos nebūt nevajag izmantot, piemēram, tikai māla traukus, kā daudzviet pierasts, bet meklēt materiālus, kas saskan ar dabu un vienkāršību un vienlaikus arī ietver tautisko garu.

Lai radītu svētku sajūtu, Gundegai svarīgs arī tērps. Jāņos visai viņas ģimenei cieņā ir lins un aksesuāri ar etnogrāfisku motīvu. "Līgosvētku tērps var arī nebūt tradicionālais tautastērps. Taču tradicionālos aksesuārus - saktas, jostas, rokassprādzītes un kaklarotas ar latviešu rakstiem - vērts kombinēt ar latviskiem, taču mūsdienīgiem apģērbiem. Daudzus interesantus un Jāņu noskaņām atbilstošus apģērbus var atrast latviešu dizaineru klāstā. Man patiešām ir liels prieks, ka modernā dizainā ietverti arī latviskie simboli. Jo mitoloģiskajās zīmēs ir liels spēks!" uzskata Gundega un piebilst: "Es pati Jāņos galvā lieku rožu vainagu, manuprāt, tas ir ļoti sievišķīgi."

Ja ģimenē vai draugu lokā ir Līga vai Jānis, nevajadzētu aizmirst viņu apsveikt. Vislabāk dāvināt pasākumu, ko var baudīt kopā - piemēram, makšķerēšanu vai rīta peldi saullēktā. Būtiskākais ir radīt sajūtu, ka par gaviļnieku ir padomāts. Ja gribas ko paliekošu, Gundega iesaka sarīkot fotosesiju, piemēram, Jāņu nakts garumā cilvēku nofotografējot ik pa stundai, piefiksējot, kur nu viņš atrodas un ko viņš konkrētajā brīdī dara, un izveidot albumu, piemēram, Jāņu mirklis 2014. Vērtīga un mīļa dāvana būs skaisti noformētas, paša vāktas tējas, medus pods, mājās vārīts ievārījums vai pašu rokām cepts maizes kukulis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vācu tresterbrands

Visos reģionos, kur audzē vīnogas un dara vīnu, izmanto arī vīnogu spiedpaliekas. Itālijā no tām gatavo grapu, Francijā – marku, bet Vācijā – tresteru (Tresterbrand).

Interesanti

Vairāk Interesanti


Receptes

Vairāk Receptes


Dzīvnieki

Vairāk Dzīvnieki


Notikumi

Vairāk Notikumi


Cits

Vairāk Cits


Tehnoloģijas

Vairāk Tehnoloģijas


Zirnis joko

Vairāk Zirnis joko