Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Festivālu plikumi

Izskatās, ka šīs vasaras lielo pašmāju festivālu piedāvājums izkustinās arī tos, kuri līdz šim sevi pie festivālu auditorijas nav pieskaitījuši

Mākoņiem un vējiem aizklīstot uz kādu citu zemi, Latvijas debesīs arvien biežāk redz sauli, mēs pa vienam vien metam nost neērtos apģērba gabalus un atklājam citiem savas pa ziemu "sastrādātās" miesas, un tas nozīmē, ka tuvojas arī festivālu sezona.

Būs kur izvērsties arī tiem, kuri sen nezina, kas ir pases, ārpus valsts izbraukt nevar un varbūt nemaz negrib, jo sava zeme mīļāka par jebkuru vietu pasaulē. Viņiem ļoti piemērots būs starptautiskais mūsdienu etniskās mūzikas un seno amatu jeb tautiski smagais folk/pagan/metal festivāls Zobens un lemess Saukas dabas parkā Viesītes novada Sēlijā 11.–12. jūlijā; tas šogad notiks pirmoreiz un iezīmēs Latvijas festivālu kartē jaunu vasaras sezonas virzienu pa vidu jau ilgus gadus ierastajiem. Muzikālajā piedāvājumā ar vistreknākajiem burtiem gozējas pašmāju diženās grupas Skyforger un Auļi, savu skatījumu uz izdzīvoto vai iedomāto vēsturi piedāvās arī brāļi un pa kādai retai māsai no Ukrainas, Baltkrievijas, Lietuvas un Īrijas. Festivāls Klang Klaņģu kalnā (24.–25. jūlijā) piedāvā arvien daudzkrāsaināku programmu, kas aptver visus rokmūzikas žanrus, savukārt Zobens un lemess ar pilnu krūti piekops melnās krāsas dominanti.

Festivālam Summer Sound Liepājā (10.–11. jūlijā) ir tendence katru gadu arvien vairāk nostiprināt cienītāju loku, atsijājot liekos, kuriem galvenais ir muzikālais baudījums, nevis pludmales ballīte ar visu no tā izrietošo. Pašmāju leģendas Aurora un jaunais baltkrievu supertrio Super Besse no saraksta ir visvilinošākie, bet šie mūziķi būs arī citur. Pēdējie jau tūlīt pat – 22. maijā Rīgas klubā Depo grupa Super Besse prezentēs debijas albumu.

Ja festivāls Positivus pagājušajā gadā ar elektronikas klasiķiem Kraftwerk to neizdarīja, tad šogad ar Led Zeppelin dziedātāja Roberta Plānta klātbūtni gan jau izkustinās no mājām daudzus, kuri uzskata, ka festivāliem jau par vecu, bet tā ir tikai šeit valdošā postpadomju muzikālās informācijas vakuuma palieka, jo ārzemēs festivālos var sastapt cilvēkus pat krietni gados, piemēram, Roskildē pēdējā dienā parasti senioriem ieeja ir par brīvu, un no viņiem tur mudžēt mudž. Ir ko pamācīties. Gan organizatoriem, gan atlikušo dienu skaitītājiem.

Otri galvenie Positivus mākslinieki atsauks atmiņā neaizmirstamās 90. gadu beigas, kad šeit varēja sastapt Placebo līdera Braiena Molko līdziniekus vai uz katra soļa – šķiet, nekad nevienas ārzemju grupas kults Latvijā nav bijis tik izteikts kā Placebo ziedu laikos. Kaut nu jau gadiem ilgi neko paliekošu Placebo mūziķi nav izdarījuši, par 90. gadu klasiķiem viņi ir kļuvuši nenoliedzami.

Laba daba ir laba kā parasti – par to jau tāpat zina visi tie, kuriem jāzina, tāpat kā par festivāla sadarbības partneri Radio Naba, kas jau gadiem ilgi balstās un darbojas uz plika entuziasma. Bet – kuram kauns par saviem plikumiem, tam arī festivālu vasarai jāiet cauri ar piesardzību vai pat jāmet tai līkums. Tāds liktenis. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja