Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Klajā nāk Andreja Johansona Esejas

Apgāda Neputns eseju sēriju papildina latviešu kultūrvēsturnieka un zinātnieka Andreja Johansona eseju krājums

Andreja Johansona eseju izlase viņa dēla Pāvila Johansona sastādījumā ievada autora 100. jubilejas gadu. Izlasē iekļautas esejas, kas sarakstītas no 1953. līdz 1962. gadam un izdotas piecās eseju grāmatās.

Pāvils Johansons saka: "No saviem agrīniem bērnības gadiem atceros, ka starp citām ierastām virtuves skaņām no mātes puses šaurajā dzīvoklī Stokholmas priekšpilsētā Hēgerstēnā klaudzēja dīvaini trokšņi. Izrādījās, ka tie bija visai neritmiski piesitieni uz sarkanas Olivetti rakstāmmašīnas taustiņiem. Pamazām, vēlā vakara stundā iemiegot, pieradu pie šīm skaņām, bet man nebija ne jausmas, ka tās veidoja tekstus, pat grāmatas, kas ar laiku tiks augsti novērtētas. Kamēr es sapņoju par futbolu, Andrejs bija iedziļinājies gan vecos, gan tajā laikā aktuālos rakstītos avotos, no kurām viņš smēla izziņas, kas viņa rakstos tika veidotas analīzēs un slēdzienos stilistiski, ritmiski pievilcīgā veidā."

Interese par literatūru un kultūru Andrejam Johansonam parādās agri, jau 14 gadu vecumā viņš publicējas skolas žurnālā, kam seko dzejoļu rakstīšana, atdzejošana, kultūrvēsturisku un folkoras monogrāfiju veidošana visa mūža garumā. Eseju žanram Johansons pievēršas, dzīvojot trimdā (1945. gadā Johansons emigrē uz Zviedriju, kur nodzīvo līdz mūža beigām).

"Johansona nozīme trimdas sabiedrības intelektuālajos pūliņos ir neatsverama, tomēr mēs šīs esejas tagad lasām jau vairāk nekā pusgadsimtu pēc to sarakstīšanas. Kā rakstības stilā, tā arī domāšanas matricās Johansona teksti ir pilni sava laikmeta zīmju. Johansons vēl pārstāv to laiku, kad izglītotam cilvēkam zināt Romas imperatoru secību bija tikpat likumsakarīgi, cik nesenāko norišu hronoloģiju. Klasiskais mantojums viņa darbā ir acīmredzams katrā teikumā. Un, lai arī tas ir būtisks vielas apguvē un izklāstā, Johansonu no mūsu laika šķir gana plašs intelektuāls lēciens," uzsver grāmatas redaktors un pēcvārda autors Raimonds Ķirķis.

Sērijas māksliniece – Anna Aizsilniece.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja