Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Mājas kino – dokumentālā kino jauda

Kinoteātra Kino Bize straumēšanas platforma Mājas kino šobrīd piedāvā vairāk nekā 60 dažādu filmu, tāpat arī regulārus pasākumus tiešsaistē. Šonedēļ platformas piedāvājums ir papildināts ar Vides filmu studijas izlasi. Tās ir sešas prestižos kinofestivālos godalgotas dokumentālās filmas, kas apliecina dokumentālā kino spēku pilnā jaudā.

Režisora Romana Bondarčuka filmā Ukraiņu šerifi (2015, Latvija, Ukraina, Vācija) stāsta darbība norisinās nomaļā Ukrainas ciematā, kur kādam tiek nozagtas pīles, citam uzbrūk anakonda, pa ielu klīst vīrs ar cirvi. Vietējie varoņi Viktors un Volodja, bruņojušies ar spožiem žetoniem un sagrabējušu žiguli, traucas uz kārtējo izsaukumu. Viņi uzticīgi dara visu, kas darāms, – rok kapus, iztīra skursteni, izšķir strīdus un pat sadzer ar kaimiņiem.

Pasaka par tukšo telpu (2017, Latvija) ir režisores Kristas Burānes veidots scenogrāfijas meistara un jauno scenogrāfu skolotāja Andra Freiberga portrets – kinoeseja. Filma fascinējošā kinovalodā, apvienojot dokumenālā kino un animācijas elementus, smalkjūtīgi pietuvojas mākslinieka Visumam.

Skaļā un drosmīgā Uģa Oltes un Martina Travika Atbrīvošanas diena (Latvija, Norvēģija, 2016) seko līdzi bijušās Dienvidslāvijas kulta grupai Laibach, kas dodas uz izolēto Ziemeļkoreju, kļūstot par pirmo ārzemju rokgrupu, kas tur uzstājusies, tā pārsteidzot visu pasauli.

Mājas kino piedāvājumu papildinās arī Laika tilti (2018, Lietuva, Igaunija). Režisore Kristīne Briede un Audrjus Stonis radījuši stāstu par unikālu parādību pasaules kinovēsturē – Baltijas poētisko dokumentālo kino. Pagājušā gadsimta sešdesmitajos gados Hruščova "atkušņa" iespaidā jaunie dokumentālisti Latvijā, Lietuvā un Igaunijā atrada veidu, kā padomju cenzūras apstākļos runāt par savu laikmetu, vienlaikus meklējot atbildes uz mūžīgajiem jautājumiem. Viņu valoda bija poētisks, simbolu un metaforu piesātināts kino, kas vēl līdz šai dienai turpina iedvesmot baltiešus, attīsta vizuālo kultūru, spēju domāt, redzēt, saskatīt…

Režisora Arūna Mateļa filma Brīnišķīgie lūzeri (2016, Latvija, Lietuva, Itālija, Beļģija, Šveicei) stāsta par velobruņiniekiem, kuri dzīvo pēc sava goda kodeksa, likumiem un noteikumiem, kas pārējai pasaulei ir sveši. Tā vienā veselumā savieno sportistu kaislības, spēju upurēties un titānisko gribu uzvarēt uz elpu aizraujoša fona vienās no pasaules nozīmīgākajām velosacensībām Giro d’Italia.

Izlases jaunākā filma Lēciens (2020, Lietuva, Latvija, Francija), kuras režisore ir viena no jaunākās paaudzes talantīgākajām kinodokumentālistēm Giedre Žickīte, ir elpu aizraujošs stāsts par lietuvieti – zvejas kuģa radistu Simu Kudriku –, kurš izmisīgās brīvības alkās pārlēca no padomju uz amerikāņu kuģa. Taču pēc septiņām stundām brīvībā amerikāņi pārbēdzēju izdeva Padomju Savienībai, izraisot pasaules mediju sašutumu. Aculiecinieku stāsti, unikāli arhīvu kadri un paša Sima enerģiskās notikumu rekonstrukcijas pārvērš dokumentālo filmu īstā trillerī.

"Izmantojot straumēšanas platformu, skatītāji ne tikai iegūst iespēju redzēt filmas augstā kvalitātē, bet arī sniedz atbalstu kā kinoteātra, tā arī kinostudijas darbībai, lai, kultūrdzīvei atsākoties, joprojām būtu iespēja pulcēties savos mīļākajos kinoteātros un baudīt augstvērtīgas filmas," atgādina kinoteātra Kino Bize komanda.

Šonedēļ sākas arī European Film Challenge – konkurss, kura uzvarētājam būs iespēja laimēt apmaksātu braucienu uz Kannu kinofestivālu. Lai piedalītos, 10 nedēļu laikā jānoskatās 10 Eiropas filmas legālās skatīšanās platformās un jāreģistrē tās https://europeanfilmchallenge.eu/lv. Līdz 21. martam var saņemt sešus papildpunktus par vienu no Vides filmu studijas darbiem. Filmas iespējams iegādāties uz 48 stundām Kino Bize Mājas kino: www.kinobize.lv. Cena par filmas nomu ir pieci eiro.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja