Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +7 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Mīlnieki un kareivis

Kino Bize sāk ar mēmo kino un dzīvo pavadījumu

Jauno sezonu Kino Bize atklās 2. augustā plkst. 19 ar vācu režisora Frīdriha Vilhelma Mūrnava filmu Tabu (Tabu: A Story of the South Seas, 1931), kurai pavadījumu spēlēs grupa Caspervek Trio, kas šajā kinoteātrī jau ir uzstājusies iepriekš. Arī šā gada augustā mūziķi bija ieplānojuši braucienu uz Latviju un vēlējušies vēl vienu koncertseansu.

"Abpusēji vienojāmies par vācu mēmā kino klasiķa Frīdriha Vilhelma Mūrnava pēdējo filmu, kas ir viens no izcilākajiem kino vēstures agrīnā posma darbiem par pastāvošo normu un tradīciju izaicināšanu. Filma ar tā laika milzu aprīkojumu ir uzņemta tālajā Bora Bora salā Okeānijā," sarunā ar Dienu atklāj kinoteātra vadītājs Māris Prombergs.

Šīs dokudrāmas uzmanības centrā ir divi mīlnieki, kuru attiecības pēkšņi apdraud ciema kareivis. Viņš pasludina meiteni par neaizskaramu, tāpēc abi mīlnieki ir spiesti bēgt uz citu salu, kurā vairs neievēro tradicionālās iezemiešu paražas un dominē kolonizatoru rietumnieciskais dzīvesveids, taču ciema kareivis turpina dzīt viņiem pēdas... 

Caspervek Trio intereses lokā ir mēmā kino ēra. Tās dalībnieki radījuši jaunus skaņu celiņus vairāk nekā divdesmit pilnmetrāžas filmām, kuru vidū ir tādi kino šedevri kā Sergeja Eizenšteina Bruņukuģis Potjomkins, Frica Langa Metropole, Karla Teodora Dreiera Žannas d’Arkas ciešanas, Dzigas Vertova Cilvēks ar kinokameru un vairāki citi.

Tieši pirms gada Kino Bize viņi spēlēja muzikālo pavadījumu amerikāņu aktiera un režisora Bastera Kītona komēdijai Septiņas iespējas (Seven Chances, 1925) par jaunekli, kuram bija steidzami jāapprecas, lai dabūtu mantojumu ("Līdz tam brīdim, kad Džimmijs bija sasniedzis baznīcu, viņš bija bildinājis ikvienu, kam svārki, tajā skaitā skotu.").

Šīs grupas sastāvā darbojas divi spāņu mūziķi Braiss Gonsaless (klavieres, ģitāra, elektronika) un Blass Kastaņjers (perkusijas), kuri apvienojās, veidojot dzīvo skaņu celiņu vēl vienai Frīdriha Vilhelma Mūrnava filmai Nosferatu, šausmu simfonija. Vēlāk viņiem piebiedrojās arī latviešu vijolnieks Eduards Vecbaštiks.

"Savukārt regulāro programmu atsāksim 3. augustā ar norvēģu režisores Ašlavas Holmas īpaši personīgo dokumentālo filmu Brāļi (Brødre, 2015), kas tika izrādīta Rīgas Starptautiskajā kinofestivālā un vairākkārt ir pielīdzināta Ričarda Linkleitera oskarotajai spēlfilmai Puikas gadi (Boyhood, 2014)," stāsta Māris Prombergs. 

Pēc divām nedēļām, 18. augustā, pirmizrādi piedzīvos čehu režisora Jana Hržebejka filma Skolotāja (Učitelka, 2016), kuras darbība norisinās 1983. gadā. Galveno lomu tajā atveido slovāku aktrise un dziedātāja Zuzana Maurerija, kura pagājušā gada Karlovi Varu Starptautiskajā kinofestivālā saņēma labākās aktrises balvu.

"Tāpat atsāksim Kino Bize bēbīšseansus jaunajiem vecākiem ar mazuļiem trešdienās un bērnu rītus svētdienās. Jau septembrī plānoti Baltijas jūras dokumentālā kinoforuma un Rīgas Starptautiskā kinofestivāla seansi, pēc kuriem no oktobra gaidāmas vairāku regulārā repertuāra filmu pirmizrādes," savus plānus ieskicē kinoteātra vadītājs. 

Aktuālajai informācijai var sekot līdzi sociālajos tīklos un interneta vietnē www.kinobize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja