Laika ziņas
Šodien
Migla
Piektdiena, 26. aprīlis
Rūsiņš, Sandris, Alīna

Pirms un pēc Kāršu nama

ASV straumēšanas servisa Netflix uzvarām pilnajā vēsturē būtiska nozīme ir seriālam Kāršu nams – tā ceturtā sezona jau ir gaisā

Kopš janvāra Netflix serviss ir pieejams Latvijā – cik un kā to legāli lieto, pagaidām ir neatbildams jautājums. Tomēr Netflix piedāvāto produktu klāsts arvien ir pārliecinošs arguments, lai izvēlētos kļūt par šī servisa lietotāju. Domāju, ka daudziem par šādu stimulu ir kļuvusi Netflix oriģinālprodukcijas – seriāla Kāršu nams/House of Cards – ceturtā sezona, kuras pirmizrāde bija 4. martā.

Lai gan šī amerikāņu kompānija Latviju u. c. valstis, kurās līdz pat 2016. gadam Netflix nebija pieejams, ir ieslēgusi savas intereses lokā vispirms jau tādēļ, lai īstenotu savu mērķi – kļūt par patiesi globālu kompāniju –, savs labumiņš atlec arī mums. Pat ja filmu skaits, ko Netflix piedāvā LV teritorijā, ir krietni mazāks nekā tas, ko šī kompānija piedāvā ASV. Protams, Netflix īpaši negrasās iedziļināties Latvijas mazā, sarežģītā, fragmentētā mediju tirgus īpatnībās (Netflix netulko filmas tik mazam valodas areālam). Arī lokālo TV satura veidotāji, domājams, īpaši neiespringst par Netflix klātbūtni mediju tirgū, pagaidām tam atvēlēta margināla loma, kas neuzrunā masu auditoriju. Piemēram, tos, kuri tā arī nekad nav spējuši izprast lokālo TV produktu (à la Ugunsgrēks, Saplēstā krūze u. c.) popularitātes iemeslus. Taču Netflix ir pamatīgi argumenti, kas tā pozīcijas starptautiskajā mediju telpā padara pārliecinošas. Tā ir kompānijas veidotā oriģinālprodukcija – filmas un pamatā seriāli, kas ir vieni no oriģinālākajiem un kvalitatīvākajiem seriāliem globālajā tirgū.

Neticami, bet Netflix ekspansija kvalitatīvo seriālu tirgū sākās relatīvi nesen – tikai pirms nieka trim gadiem ar seriālu Kāršu nams. Kopš Kāršu nama pirmās sezonas pirmizrādes 2013. gadā Netflix ir saražojis jau 30 oriģinālproduktus – seriālus. Daudzus no tiem ir redzējuši arī skatītāji, kuri nekad nav lietojuši Netflix servisu legāli, – gan visaptverošajā interneta nelegālās izplatības zonā, gan arī legālos ceļos TV kanālos, kas iegādājušies šo seriālu izplatīšanas tiesības. (Piemēram, Latvijā Kāršu nama pirmās sezonas tika izrādītas TV – LNT.)

Gājiens ar Kāršu namu

Kāršu nama ceturtās sezonas globālā pirmizrāde marta sākumā un tā pieejamība arī Netflix legālajiem lietotājiem Latvijā ir mudinājusi atskatīties gan uz fenomenāli sekmīgā Netflix, gan seriāla Kāršu nams vēsturi – abi jau ir ierakstīti mediju vēsturē.

Diez vai kāds varēja prognozēt Netflix globālo triumfu. Kompānija sāka biznesu 1997. gadā ASV kā DVD nomas serviss, izmantojot pasta pakalpojums. No 2007. gada, sekojot tehnoloģiju attīstībai, Netflix sāka piedāvāt internetā filmu straumēšanas iespēju. Šķiet, Netflix biznesa idejā ir maz kā oriģināla – ir platforma, filmu bibliotēka, filmas katrs šī servisa lietotājs var skatīties sev ērtā laikā un neierobežotā daudzumā. No servisa abonētājiem tiek iekasēta mēneša maksa (ap 10 dolāriem/ eiro). Elementāri.

Nekā īpaši oriģināla nav arī piegājienā piedāvāt pēc iespējas daudzveidīgāku filmu bibliotēku. Netflix par cilvēkiem uzskata arī klasikas, dokumentālā un Eiropas kino cienītājus, ne tikai izklaidēties kāro patērētāju. (Iemesls, kāpēc esmu Netflix fane! Atvainojos par naivismu, bet peļņa uz muļķības vairošanas rēķina ir amorāla.) No Netflix baidās, ui, kā baidās, tradicionālās TV kompānijas (Amerikā).

Netflix ir uzjundījis diskusijas par klasiskās, "lineārās TV" neizbēgamo galu, tās vietā piedāvājot modeli, kurā skatītājam ir daudz lielākas iespējas izvēlēties sev interesējošu saturu. Netflix daudzus mediju biznesā iesaistītos tracina – jo tas konsekventi atsakās publiskot atsevišķu filmu un seriālu skatītāju skaitu, principiāli neiesaistoties reitingu un auditoriju karā (kompānijas finanšu dati gan ir publiski pieejami, gluži tāpat kā šī servisa lietotāju skaits – 2016. gada janvārī Netflix lietotāju skaits visā pasaulē bija 74 miljoni, un katrs no tiem maksā abonēšanas maksu).

Te esam nonākuši pie tā, kas tad patiesi rada Netflix oriģinalitāti un atšķir šo servisu no jebkura cita virtuālā straumēšanas servisa – filmu nomas "lapas". Tā ir Netflix izšķiršanās pašam producēt, ražot filmas.

No izrādītāja par ražotāju

Kāršu nams ir pirmais Netflix producētais seriāls, kas aizsāka jaunu posmu mediju vēsturē. Tā pirmā sezona pēcāk tika nominēta deviņām prestižajām Emmy balvām – arī tas ir vēsturisks fakts, jo pirmo reizi tik augstu profesionālo novērtējumu guva seriāls, kura pamatmērķis bija izrādīšana tieši interneta platformā.

Savam pirmajam producētajam seriālam Netflix vadošie prāti bija izraudzījušies labu dramaturģisko materiālu – britu seriāla Kāršu nams sižetisko pamatu – un pārcēluši to uz ASV varas vidi. Ar katru jauno seriāla sezonu līdzība ar britu oriģinālu kļūst arvien attālinātāka, kaut saglabāts galvenais dramaturģiskais dzinulis – bezkompromisa cīņa par varu.

Precīzs trāpījums bija Kāršu nama spēcīgā komanda – augstas klases Holivudas profesionāļi, kuriem bija nācies izjust komercholivudas "diskrimināciju", jo tā arvien lielāku savas produkcijas daļu piedāvā jauniešiem.

Kevins Speisijs, kura varonis Frenks Andervuds ir ar varu apsēsts politiķis, kongresmenis, vēlāk seriāla trešajā un ceturtajā sezonā arī ASV prezidents, ir viens no labākajiem savas paaudzes amerikāņu aktieriem. Speisija intereses vienmēr ir bijušas daudz plašākas nekā tikai filmēšanās Holivudas filmās, viņš spēlē uz skatuves un jau gadiem ilgi ir britu dramatiskā teātra Old Vic mākslinieciskais vadītājs, kas nebūt nav tipiski oskarotam (par filmu Amerikāņu skaistums/American Beauty, 1999) amerikāņu aktierim.

Kāršu nams un radošā sadarbība ar Netflix pēdējos gados ir kļuvusi par spilgtu Speisija radošo uzvaru. Turklāt Kāršu namā viņš nav tikai galvenās lomas tēlotājs, viņš ir arī seriāla līdzproducents (producējis visas četras sezonas – 42 sērijas). Speisijs ir bijis "līdzvainīgs" ne tikai Kāršu nama izveidē, bet arī nodrošinājis Netflix pirmajam mēģinājumam seriālu producēšanā ļoti augstu māksliniecisko latiņu. Gājiens ar Kāršu namu bijis reti veiksmīgs, ne velti Netflix uzņem jau piekto šī seriāla turpinājumu. Cīņa par varu, asiņaina, nežēlīga, brutāla, ir visu Kāršu nama sezonu dzinulis. Un, jo augstāk varas hierarhijā rāpjas Frenks Andervuds, arī kāpjot pāri līķiem, jo lielākas ir likmes un viņa vēlme noturēties pie varas, nu jau ASV prezidenta postenī.

Tematiski Kāršu nams ir viens no tiem amerikāņu seriāliem, kas bez ilūzijām uzšķērž varas un Baltā nama aizkulises. Diezin kas notiktu, ja kāds LV iedomātos uztaisīt seriālu par varas spēlēm Saeimā, – tak noteikti tiktu apsūdzēts vismaz neslavas celšanā un slikta varas ļaužu imidža veidošanā. Amerikā šādas problēmas acīmredzot nepastāv, jo pēdējo gadu ASV seriālu kultūrā, kurā Netflix, protams, nav vienīgais spēlētājs, var runāt par "Baltā nama seriāliem". Kāršu nams ir viens no spēcīgākajiem to vidū, vērts pieminēt arī Skandālu/Scandal (no 2012. gada) ar Keriju Vašingtoni – šī seriāla galvenā varone ir ASV augstas klases krīžu komunikatore, kura prot arī aizvākt līķus, ja vajag, turklāt vēl arī prezidenta mīļākā. Senāks ir tēmas celmlauzis – The West Wing (1999–2006), kura darbība arīdzan notiek Baltajā namā.

Kāršu nama pirmās sezonas saņemtās balvas, par kurām parasti sacenšas tradicionālo ASV TV ražotie seriāli, bija apliecinājums Netflix stratēģiskajai uzvarai. Kopš 2013. gada Netflix ir ietekmīga, nozīmīga producējoša kompānija, kuras produkti – pamatā seriāli, arī filmas – sasniedz globālu auditoriju.

Kas notiek Kāršu namā

Ar Kāršu namu ir notikušas pārmaiņas. Kā visiem seriāliem, Kāršu namam ir bijušas spēcīgākas un vājākas sērijas. Daļēji to var skaidrot ar TV seriāliem tipisko ražošanas īpatnību – vienu seriāla sēriju (atšķirībā no filmas) veido nevis viens, bet vairāki režisori. Kaut arī viņiem visiem ir jāpakļaujas seriāla stilam, katram tomēr ir savas rokraksta īpatnības. Kāršu nama pirmās sezonas pirmo sēriju režisors ir Deivids Finčers – izcils amerikāņu režijas profesionālis, kurš veidojis kinovēsturē jau "kanonizētās" filmas Cīņas klubs/Fight Club (1999), Septiņi/Seven (1999), Sociālais tīkls/The Social Network (2010) u. c. Tieši Deividam Finčeram ir jāpateicas par Kāršu nama stilu, ko vairāk vai mazāk sekmīgi ir turpinājuši citi režisori. Kāršu nama īpatnība ir atsvešinājuma efekts, proti, Frenks Andervuds – Kevins Speisijs – laiku pa laikam nojauc realitātes ilūziju, ko cenšas radīt jebkura klasiskā veidā veidota filma, vēršoties pie skatītāja un komentējot notiekošo. (Šis princips gan seriālā tiek izmantots te vairāk, te mazāk, te piemirsts pavisam, ļaujot pārmest zināmu nekonsekvenci.)

Vairākas Kāršu nama sērijas ir režisējusi arī Robina Raita – Speisija lieliskā partnere, Andervudas kundzes lomas tēlotāja. (Spēcīgas ir Robinas Raitas režisētās ceturtās sezonas Kāršu nama sērijas – neatklājot nianses, tikai piebildīšu, ka Frenks Andervuds pēc sašaušanas ir nonācis uz dzīvības un nāves robežas. Telpa starp reālo un sirreālo, dzīvību un nāvi, kurā klīst šis varaskārais monstrs Frenks Andervuds, ir viņa nodoto un nogalināto cilvēku apdzīvota.) Arī Robinai Raitai Kāršu nams kļuvis par karjeras augstāko punktu – gan aktrises, gan arī režisores statusā.

Par spīti tam, ka šī talantīgā, skaistā aktrise spēlējusi XX gs. 90. gadu klasikā Forests Gamps/Forrest Gump un filmējusies gana regulāri, Klēras Andervudas loma viņai ir īpaša. Tajā Robina Raita ir perfektas rafinētības paraugs – tēla izveidē mērķtiecīgi strādā katra vissīkākā detaļa – no ideālajiem dizaineru kostīmiem un augstajiem papēžiem, kas Klērai piešķir nevainojamu eleganci, līdz gaitai un ķermeņa plastikai, kas liecina par iekšējo spēku, spriedzi un gatavību uzbrukumam.

Robina Raita radījusi mūsdienu lēdiju Makbetu, kura apsēsta ar varu un ir gatava uz visu sava vīra, pēcāk arī pati savas politiskās karjeras vārdā, kurā Frenks Andervuds var kļūt arī par traucēkli. Lūk, te esam nonākuši pie viena no interesantākajiem pavērsieniem Kāršu nama ceturtajā sezonā – ar varu apsēsto partneru tandēms, kāds vienmēr ir bijuši Andervudi, vairs nav vienota komanda. Klērai ir pašai savi plāni, iespējams, bez Frenka. Vai varat iedomāties, kas notiek ar Makbetu un lēdiju Makbetu, kuri no sabiedrotajiem kļūst par ienaidniekiem? Kāršu nama autori attīsta arī šādu dramaturģisku līniju. (Seriāla vadošais dramaturgs – Bo Vilimons, kurš gan vairs neveidos piekto sezonu.)

Kāpēc, rakstot par mūsdienu seriālu, ir "velti jāvalkā" Šekspīra varoņu vārdi? Asociācija ir vistiešākā – vispirms jau seriāla norišu dēļ, bet to akcentē arī Kevina Speisija teātra lomas – viņš ir spēlējis Šekspīra varoņus. Jāsaka, Frenku Andervudu – mūsdienu Makbetu, kurš varas vārdā ir gatavs iet pāri līķiem, – viņš tēlo līdzīgi savam 2011. gadā uz teātra skatuves izcili nospēlētajam Ričardam III.

Turpinājums un biznesa uzvaras

Kopš Kāršu nama pirmās sērijas pirmizrādes ir pagājuši trīs gadi. Pa šo laiku Netflix seriālus ražo ar aizvien lielāku intensitāti un turpina savu kvalitatīvo seriālu biznesu – minēšu tikai dažus no tiem. 6. maijā paredzēta seriāla Greisa un Frenkija/ Grace & Frankie otrās sezonas pirmizrāde. (Tas ir stāsts par divām kundzītēm, no kurām vienu spēlē leģendārā Džeina Fonda. Dāmas ir spiestas samierināties ar faktu, ka viņu vīri, izrādās, ir geji un mīļākie.) Turpinājums paredzēts asprātīgajai cietuma drāmai Oranžais ir jaunais melnais/Orange Is the New Black – tā darbība risinās sieviešu cietumā.

Gluži tāpat kā Holivuda, arī Netflix nav vienaldzīgs pret komiksu kultūras potenciālu. 18. martā Netflix piedāvās pēc Marvel komiksiem veidotā seriāla Daredevil (2003. gada Holivudas filma Daredevil tika latviskota kā Pārgalvis) otrās sezonas pirmizrādi. Daredevil nav vienīgais Netflix un Marvel sadarbības piemērs. Eleganta parafrāze par komiksu nosacītību un film noir stilu ir seriāls Džesika Džonsa/ Marvel’s Jessica Jones – tās galvenā varone ir privātdetektīve, supermens un alkoholiķe vienā personā. Aizraujoša izklaide – turklāt ar īpašu vizuālo stilu. Paziņots, ka pie sava seriāla tiks arī viens no Džesikas Džonsas varoņiem – Lūks Keidžs. Top seriāls Marvel’s Luke Cage, kura pirmizrāde paredzēta šogad. Netflix bizness uzņem apgriezienus – 2016. gada martā vien Netflix piedāvājis 16 jaunu produktu (filmu, seriālu) pirmizrādes. Tās nevar nokavēt – vienkārši no konkrētās dienas visas jaunās sezonas sērijas ir atrodams Netflix. Ņem un skaties, cik spēj.

Šajā stāstā par Netflix uzvaru pār tradicionālo TV un skatītāju prātiem, iemācot skatīties un patērēt seriālu produkciju gluži citādi, Kāršu nams ir viens no svarīgākajiem – kā Netflix riskantā kārts, kas atnesa uzvaru. (Starp citu, šis seriāls ir kā kulaks uz acs ASV prezidenta vēlēšanu gadā – arī kā komentārs varas brutalitātei.)

Netflix oriģinālprodukcijas pirmizrāžu grafiks www.netflix.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja