Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Britu Kinoakadēmija Karaļa runai piešķir septiņas balvas

Svētdien, 13.februārī Londonā tika pasniegtas ikgadējās Britu Kinoakadēmijas balvas (BAFTA). Nenoliedzamu triumfu piedzīvoja filma Karaļa runa/ The King’s Speech, kas saņēma septiņas balvas, to skaitā tika atzīta par gada labāko filmu un labāko britu filmu. Balvu par labāko aktiera darbu saņēma Kolins Fērts, par labākajiem otrā plāna aktieriem tika atzīti Helēna Bonema Kārtere un Džefrijs Rašs, filma saņēma arī apbalvojumus par labāko oriģinālscenāriju un labāko mūziku.

K.Fērts, kuru BAFTA arī pērn atzina par labāko aktieri filmā _Vientuļais vīrs/ A Single Man_, pajokoja, ka “man patīk šeit ierasties”, raksta BBC. Jāatzīmē, ka K.Fērts ir pirmais aktieris, kuru divus gadus pēc kārtas BAFTA žūrija atzinusi par labāko, kopš Roda Steigera apbalvojumiem par filmām _The Pawnbroker _(1967) un_ In the Heat of the Night_ (1968), uzsvēra BBC. K.Fērts par karaļa Džordža VI lomu jau saņēmis _Zelta globusu/ Golden Globe_ un Aktieru ģildes augstākos apbalvojumus, kā arī nomināciju ASV Kinoakadēmijas balvai. Helēna Bonema Kārtere, kura filmā_ Karaļa runa _attēloja karalieni Elizabeti, atzinusi: “Es tik ļoti esmu pieradusi zaudēt, ka uzvara rada dīvainas sajūtas”.  Viņa arī īpašus pateicības vārdus veltījusi Lielbritānijas Karaliskajai ģimenei. “Es domāju, ka man vajadzētu pateikties Karaliskajai ģimenei, jo viņi ar manu karjeru ir izdarījuši brīnumus,” paudusi aktrise.Filmas scenārija autors Deivids Seidlers norādīja uz filmas neticamajiem panākumiem: “Tas ir apbrīnojami, kā šī nelielā filma spējusi uzrunāt pasauli un tas mani dziļi saviļņoja,” Seidlera komentāru citē BBC. Filmas producenti arī atzinuši, ka _Karaļa runa_ nebūtu iespējama bez Lielbritānijas Filmu padomes atbalsta. Par labāko režisoru BAFTA atzina Deividu Finčeru (_Sociālais tīkls/ The Social Network_), balvu viņa vietā saņēma Džese Eizenbergs un Endrjū Gārfīlds. _Facebook _drāma tika apbalvota par labāko adaptēto scenāriju un labāko montāžu. Scenārists Ārons Sorkins atzinis, ka tas esot milzīgs gods saņemt BAFTA balvu. “Ja tu esi amerikāņu scenārists, tas, ko tu patiešām vēlies, ir būt britu rakstniekam, un ar šo balvu es tam nonāku nedaudz tuvāk.”Labākās aktrises gods – Natālijai Portmanei (_Melnais gulbis/ Black Swan_), taču kopumā filmas veidotājiem BAFTA ceremonija neizvērsās īpaši patīkama, jo filma sākotnēji bija nominēta 12 kategorijās. . Labākā animācijas filma – _Toy Story 3_, labākā ārzemju filma – oriģinālā zviedru versija filmai, kas veidota pēc Stīga Larsona  triloģijas _Millenium _pirmās grāmatas _Meitene ar pūķa tetovējumu/ The Girl With the Dragon Tattoo_.Kristofera Nolana fantāzijas filma _Pirmsākums/ Inception _saņēma balvas tehniskajās kategorijās – par labāko skaņu, produkta dizainu un specefektiem, savukārt Toms Hārdijs – BAFTA Uzlecošās zvaigznes balvu, ko piešķir pēc publikas balsojuma.Labākais operatora darbs tika piešķirts Rodžeram Dīkinsam par vesternu_ Īstena drošsirdība/ True Grit_, filma bija nominēta deviņās kategorijās. Labākais grims un labākie kostīmi – Tima Bērtona filmai _Alise Brīnumzemē/ Alice in Wonderland_. Par īpašu ieguldījumu britu kinematogrāfā tika apbalvota Harija Potera sērijas filmu franšīze. Par mūža ieguldījumu BAFTA godināja aktieri seru Kristoferu Lī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja