Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 13. maijs
Ira, Iraīda, Irēna, Irina

Debesīs parautie

Sākas Kannu kinofestivāls, kurā piedalās Lailas Pakalniņas īsfilma Klusums

Par krīzes klātbūtni, kas licis nolaist viesnīcu un apartamentu cenas, padarot tās pievilcīgākas tūristiem, Francijas kūrortmiestiņā Kannās, šķiet, neviens neko nav dzirdējis.

Dzīvoklīšu, ūķu un istabiņu cenas, salīdzinot ar krīzes neskarto pērno un aizpērno gadu, ir vismaz dubultojušās — un nekādu cerību atrast ko kārnāku, lētāku. Dzīvokļu aģentūru aprēķins ir skaidrs kā bilde, uz Kannu festivāla rēķina nopelnīt ar uzviju, kompensējot tūrisma atplūdus. Un, šķiet, viņu biznesa plānam nav ne vainas — pilsētiņā Vidusjūras krastā, kas no šodienas, 13.maija, līdz 24.maijam kļūs par pasaules kino biznesa epicentru, būs saradusies desmitos tūkstošu mērāma profesionāļu, akreditēto viesu un konkursantu armāda. Par spīti recesijai, daudzi — ar apņēmību ne tikai vērtēt vai pirkt filmas, bet arī meklēt finansējumu saviem projektiem.

Tikai augšup

Festivālam starts tiek dots šovakar — ar tradicionāli askētisku svinīgo ceremoniju, Francijas kultūras un politikas elitei klātesot, un festivāla žūrijas atrādīšanu, ko šogad vada līdz kaulam francūziete viena no izcilākajām Eiropas aktrisēm Izabella Ipēra. Ceremonijai sekos amerikāņu trīsdimensiju animācijas filmas Augšup/Up pirmizrāde, kas arīdzan veidos šā pasaules nozīmīgākā kinofestivāla vēsturi.

Tā būs pirmā trīsdimensiju animācija, ko par sava statusa cienīgu ir atzinuši Kannu festivāla veidotāji. Iespējams, šis žests ir arī vēstījums pasaulei, novērtējot trīsdimensiju tehnoloģiju potenciālu un saskatot tajā ne tikai tehnoloģisku atrakciju, bet arī jēgas nesēju. Pats Pixar studijas veidojums Augšup izrādījies sekmīgs Šreka tradīciju turpinātājs, kas bija pirmā amerikāņu lielbudžeta animācijas filma, kuru par "mākslai piederīgu" atzina Kannu festivāls.

Pēdējos piecus gadus animācija Kannu kontekstā sāk kļūt arvien organiskāka, kaut joprojām tas ir festivāls ar akcentētu dominanti — spēlfilmas! Diena jau rakstījusi, ka konkursa programmā ir divdesmit spēlfilmu. Tikpat ir arī otrajā nozīmīgākajā festivāla skatē Īpašais skatiens, kas akceptē formā eksperimentālākus darbus. Oficiālajā programmā startē arī deviņas īsfilmas, kurām savs konkurss, — viena no tām ir Lailas Pakalniņas Klusums, filma, kas mūsu valsts klātbūtni šajā skatē iezīmē pēc vairāk nekā desmit gadu pārtraukuma. Līdzpārdzīvot, kā veicas Klusumam, varēs festivāla noslēguma posmā: īsfilmu skate tradicionāli notiek vienā no pēdējām tā dienām.

Lūkošanās citā telpā

Ironiski, kā "bildīte" no amerikāņu animācijas filmas Augšup atraktīvi saspēlējas ar Kannu kinofestivāla šā gada plakātu, kurā izmantots kadrs no itāļu ģēnija Mikelandželo Antonioni filmas Piedzīvojums. Eleganta sieviete, kura lūkojas citā — melnbaltā — pasaulē, un nīgrs animēts tēvocītis, kurš pēc filmas Augšup sižeta ir spiests mainīt savu skatu uz pasauli — arī tāpēc, ka uzlidojis debesīs.

Savā ziņā šīs Kannu festivāla dienas arī ir gan lūkošanās citā telpā — tajā, kurā mīt Kventins Trantīno, Angs Lī, Pedro Almodovars, Mihaels Haneke un daudzi citi izcili pasaules kinorežisori, autori ar pasaules vārdu, kuri šogad ieņēmuši starta pozīcijas Kannu festivāla konkursā gan arī tāda paraušana/pacelšanās "debesīs" — notikumiem blīvā pieredzē.

*

Sekojiet Kannu festivāla notikumiem Dienā, www.diena.lv un arī twitter.com

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

FOTO: Dons atgriežas no Eirovīzijas

12. maija vakarā mājās no Zviedrijas atgriezies dziedātājs Dons un Latvijas Eirovīzijas delegācija. Latvijas pārstāvja Dona Eirovīzijas dziesmu konkursa finālā izpildītā dziesma “Hollow” ieguv...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja