Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Eiropas Kinoakadēmijas balvu par mūža ieguldījumu saņems franču režisore Agnese Varda

Izsakot atzinību par vienreizēju, paliekošu un būtisku ieguldījumu kino industrijā, Eiropas Kinoakadēmijas balva par mūža ieguldījumu šogad piešķirta franču režisorei Agnesei Vardai, informēja nodibinājuma _Rīga 2014 _pārstāvis Mārtiņš Drēģeris. Varda būs goda viešņa 27. Eiropas Kinoakadēmijas balvu pasniegšanas ceremonijā, kas 13. decembrī norisināsies Rīgā.

Kā scenāristei un režisorei Agnesei Vardai joprojām ir nozīmīga loma Francijas un Eiropas kino, kā arī pasaules kinomākslā. Viņas pirmā filma La Pointe Courte (1954) tikpat kā netika izrādīta, taču jau ļoti skaidri parādīja viņas personīgo stilu un atnesa viņai "franču jaunā viļņa vecmāmiņas" titulu. Filma Kleo no 5 līdz 7 (Cléo de 5 a 7, 1961) tika demonstrēta Kannu kinofestivālā un saņēma franču kinokritiķu balvu.

Viņas daudzo filmu skaitā ir Lauvas, mīlestība un meli (Lions, Love and Lies, 1968), Pseidokumentālā filma (Documenteur) (1981), kas uzņemta Losandželosā, Viens dzied, otrs ne (L’une chante, l’autre pas, 1976), Žako no Nantes (Jacquot de Nantes, 1990) un citas. Viņas filmās iedomu pasaule bieži vien mijas ar dokumentālo filmu elementiem.

Viņa ir saņēmusi vairākas kino balvas: Sudraba lāci Berlīnē par filmu Laime (Le Bonheur, 1965), Zelta lauvu Venēcijā par filmu Klaidone (Sans toit ni loi, 1985), Eiropas Kinoakadēmijas balvu par filmu Vārpu lasītājas un es (Glaneurs et la glaneuse, 2000) un Francijas kinobalvu Cēzars par filmu Agneses pludmales (Les Plages d’Agnes, 2008)

Viņas darbs ir apbalvots ar Kannu kinofestivāla Zelta karieti, goda Cēzara balvu un Lokarno kinofestivāla Goda leopardu.

Varda ir radījusi vairāk nekā 30 īsfilmas, dokumentālās filmas un mākslas filmas gan televīzijai, gan kino, turklāt ir vairāku fotogrāfiju izstāžu un mākslas instalāciju autore: Kartupeļu utopija, kas radīta 2003. gada Venēcijas mākslas biennālē, liela mēroga izstāde Nuarmutjē atraitnes laikmetīgās mākslas muzejā La Fondation Cartier Parīzē 2006. gadā, Kino būda Losandželosas apgabala mākslas muzejā 2013. gadā un solo izstāde Netipiskie triptihi galerijā Nathalie Obadia Parīzē 2014. gadā.

12. decembrī kinoteātrī Splendid Palace notiks publisks kino seanss ar Agneses Vardas piedalīšanos.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja