Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Sestdiena, 11. maijs
Milda, Karmena, Manfreds

Kannu Zelta Palmas zars tiek Terensam Malikam

Svētdienas vakarā finišēja 64. Starptautiskais Kannu kinofestivāls, atnesot galveno balvu –  Zelta Palmas zaru amerikāņu režisora Terensa Malika filmai Dzīvības koks (The Tree of Life), kurā galvenajā lomā ir Breds Pits. Maliks tiek uzskatīts par vienu no oriģinālākajiem amerikāņu kino autoriem, kurš kopš 70.gadu sākuma, kad sākās viņa karjera, ir uzņēmis skaitliski ļoti maz filmu. Dzīvības koks ir viņa piektā filma, kas Kannu festivālā saņēma arī ļoti pretrunīgas atsauksmes.

To, kas Dzīvības koku uzskata par Malika šedevru ir vismaz tikpat daudz, kas šo filmu uzskata par eklektisku neveiksmi. Režisors filmā apvieno specefektiem piepildītu vēstījumu par civilizācijas rašanos un kādas ģimenes hroniku. Maliks arī Kannu festivālā godam izturēja savu noslēpumainā ģēnija "tēlu"- festivālā viņš neparādījās, uzticot filmas prezentēšanas pienākumus Bredam Pitam. Maliks neatbrauca arī pēc vienas no nozīmīgākajām kinopasaules balvām, jo, kā saņemot balvu sacīja filmas producents Bils Pohlads: "Maliks ir ļoti kautrīgs un diskrēts, (..) bet ļoti priecīgs par šo balvu."

"Otrā vieta" – Grand Prix – tika piešķirta dubultīgi. Kārtējo Kannu festivāla balvu savai kolekcijai pievienoja beļģu režisori Žans Pjērs un Luks Dardēni (filma Zēns ar velosipēdu), to saņēma arī turku režisors Nuri Bilge Ceilans (Nuri Bilge Ceylan) (filma Reiz Anatolijā/Once Upon a Time in Anatolia).

Žūrijas balva tika reālistiskajai un dinamiskajai franču filmai Policija (Polisse), ko veidojusi režisore, arī aktrise Maivena (Maïwenn) – tās galvenie varoņi ir policijas vienība, kas strādā ar nepilngadīgajiem.

Taču revolucionārākais žūrijas lēmums noteikti ir balva aktrisei Kirstenai Dansta par darbu skandalozajā Larsa fon Trīra filmā Melanholija. Neskatoties uz līdzšinējā festivāla mīluļa Larsa fon Trīra publisko izraidīšanu, festivāla organizētāji tomēr "nesodīja" filmas aktrisi Kirstenu Danstu, kas Melanholijā ir izcila.

Atzinīgi vērtējama arī labākā aktiera balva francūzim Žanam Dužardenam (par kinozvaigznes lomu melnbaltajā, "mēmajā" filmā Aktieris (The Artist)). Par pārsteigumu uzskatāma labākā režisora balva dāņu režisoram Nikolasam Vindigam Refnam par spriedzes un forsētas vardarbības piesātināti filmu Brauciens (Drive).

Daudzas no šīm filmām Rīgā būs skatāmas rudenī – festivālu Arsenāls un Baltijas pērle laikā.

Vairāk lasiet otrdien, 24.maijā laikrakstā Diena.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja