Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +4 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

LALIGABA dzejas lasījumi. Noausta cilvēces pieredze

Raiņa un Aspazijas mājā Rīgā, Baznīcas ielā 30, 9. aprīlī plkst. 18 notiks Latvijas Literatūras gada balvas (LALIGABA) dzejas lasījumi.

Lasījumos piedalīsies spilgtāko 2018. gadā publicēto dzejas grāmatu autori – Inga Gaile, Gunta Šnipke, Liāna Langa, Arvis Viguls, mūsdienu lībiešu dzejas pārstāvji, speciālbalvas ieguvēji – Baiba Damberga, Valts Ernštreits un Ķempju Kārlis, kā arī debitants dzejā – Dainis Deigelis. Pasākumu vadīs dzejniece Inga Pizāne. Ieeja pasākumā bez maksas.

Intriģējošākais vārds nominēto dzejnieku rindā ir Liepājas dzejniece un arhitekte Gunta Šnipke. Par izdevniecībā Mansards iznākušo dzejas grāmatu Ceļi žūrijas eksperts Ronalds Briedis saka: "Ja mēģina iztēloties Guntas Šnipkes dzejoļus visus vienlaicīgi, prātā nāk ne tik daudz topogrāfiski punkti pasaules un Latvijas kartē vai uz galda izbērtas krāsainas ceļojumu atklātnītes, cik milzīgā paātrinājumā redzams ieraksts no dažādās pilsētās izvietotām kamerām, kur zib nepārtrauktas ļaužu un mašīnu straumes starp daudzstāvu namu trauksmaini mirgojošajiem logiem. Brīžiem šīs līnijas pāraug melnbaltos rasējumos, brīžiem neona gaismu ņirboņā, bet vienmēr saglabā savu pulsējošo dinamiku. Uzskaitījumu virknes, atkārtojumi, fragmentārisms, strauja fokusa maiņa, sintaktiskie pārnesumi, kas līdztekus pieturzīmju trūkumam dzen tekstu mežonīgā tempā uz priekšu, tikai nemitīga kustība un ceļi, kas te šķiras, te krustojas."

Savukārt Ulda Bērziņa Idilles (izdevniecībā Neputns), kuras dzejas meistars pašironiski dēvē par savu "ēdelību – oh, paspēt vēl saēsties un sadzerties dzīvi līdz žegām!", žūrijas priekšsēdētāja literatūrkritiķe Anda Baklāne raksturo šādi: "Krājums Idilles ir vēl viena virsotne harismātiskā dzejnieka Ulža Bērziņa daiļradē. Latviešiem nav cita vārdu mākslinieka, kurš prastu tik blīvi un līdzeni aust tekstu no pasaules kultūru diegiem – tieši aust vai pīt, nevis atsaukties un gudri citēt. Bērziņa teksts liek domāt par cilvēces pieredzes amplitūdu, kas miljoniem reižu pārsniedz atsevišķa cilvēka pieredzes mērogu un iesniedzas dzīļvēsturē, kas sāk atritināties, kad cilvēku mutes vēl tikai mēģina velt pirmos vārdus. Dievišķais un mītiskais – Y un Z asis šajā koordinātu sistēmā – iezīmē vēl citas cilvēka pieredzes robežas, tālas un neskaidras. Vienlaikus Bērziņš var būt sadzīvisks un tiešs, pieticīgs un vienkāršs – viens no tiem gudrajiem cilvēkiem, kuri zina pietiekami daudz, lai saprastu, ka nezina ne nieka."

Latvijas Literatūras gada balva ir nozīmīgākais gada notikums literatūras nozarē Latvijā, kas nodrošina literāro darbu profesionālu izvērtējumu un atzinību izcilākajiem darbiem, kas gada laikā nākuši klajā Latvijas rakstniecībā. Par balvas norisi kopīgi rūpējas Starptautiskā Rakstnieku un tulkotāju māja un Latvijas Rakstnieku savienība.

Latvijas Literatūras gada balvas tiks pasniegtas 25. aprīlī plkst. 18 Sūkņu stacijā Rīgā, Maskavas ielā 196. Balvu ieguvēji saņems naudas balvas, kā arī balvas simbolisko veidolu – LALIGABAS lampu, ko veidojusi dizaina studija MJO, izceļot ideju par grāmatu kā gaismas simbolu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja