Laika ziņas
Šodien
Migla
Trešdiena, 15. maijs
Sofija, Taiga, Airita, Arita

Vai mūsdienu Rīgai šodien ir sava balss?

Daloties draiskās atmiņās par skolaslaiku pieredzi ar "ķieģeli" - Augusta Deglava romānu Rīga - un skolotāju iedarbīgākajiem paņēmieniem kultūrvēsturiskā romāna "ieēdināšanai", Rīgas Latviešu biedrībā atklāta grāmata Rīgas teksts. Augusta Deglava romānam Rīga - 100 (izdevniecība Zinātne).Autorkolektīva veidotais zinātnisko rakstu krājums tapis Valsts pētījumu programmas Nacionālā identitāte projekta Identitātes estētika: latviešu literatūra, folklora un māksla - vēsturiskās zīmes un mūsdienu simboli iedibinātajā izdevumu sērijā Latviešu pamattekstu pētījumi.

Tas ir šīs sērijas trešais izdevums.2010.gadā apgādā Zinātne nāca klajā krājums Lāčplēša ceļš pasaulē. Latviešu eposs un Eiropas eposu tradīcijas, pēc gada sekoja Piebalgas teksts. Brāļu Kaudzīšu romāns "Mērnieku laiki"."Par to, kuram nākamajam literārajam darbam ir sevišķa nozīme latviešu identitātes veidošanā, vairs nebija tik lielas vienprātības," atceras krājuma _Rīgas teksts _sastādītāja literatūrzinātniece Ausma Cimdiņa. Tomēr pētnieki spēja vienoties, ka tam jābūt Augusta Deglava monumentālajam romānam Rīga."Deglavs sniedzis ne tikai precīzu laikmeta ainu, kas bijis viņa galvenais nodoms, bet spējis iedvest arī māksliniecisku vitalitāti. Abu šo aspektu visai laimīgs apvienojums piešķir Rīgai savdabīgu un izcilu vietu latviešu literatūrā," tā Stokholmā 1953. gadā romānu raksturojis Andrejs Jansons. Būtisks iemesls, lai taptu zinātnisks krājums, bija arī jubilejas gads - rakstnieka 150. dzimšanas diena un viņa romāna pirmās daļas Patrioti (1912) publicēšanas simtgade.Rakstu krājums ietver septiņpadsmit zinātniskas publikācijas. Līdzās rakstiem, kas analizē A. Deglava romānu Rīga, lasāmi arī pētījumi par citiem ar Rīgu un pilsētu vispār saistītiem tematiem, pat antīkās valodas un latīņu valodas sakarā."Šis romāns paplašina nacionālās identitātes apvāršņus un iezīmē literārās paradigmas maiņu - pāreju no latviskās mentalitātes un cilvēciskās dzīves jēgas meklējumiem mītiskajā laikā un telpā (..) vai lauku tēlojumos (..) uz pilsētu, uz topošās Latvijas valsts topošo galvaspilsētu Rīgā izteikti multietniskā vidē," raksta Ausma Cimdiņa. Literatūrzinātniece uzsver, ka Rīga ir izteikti vīrišķīgs romāns, jo tā centrā ir XIX gadsimta Latvijas ekonomiski un sociāli aktīvais latviešu vīrietis."Lasot no jauna, domāju, kas ir Rīgas Latviešu biedrība un ko mēs spējam savā Rīgā? Vai Rīgai šodien ir sava balss?" krājuma atklāšanā retoriski vaicāja filozofe Maija Kūle, metot izaicināju tagadnes rakstniekiem uzrakstīt tikpat krāšņas liecības par mūsdienu - XXI gadsimta - Rīgu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Mūžībā devusies aktrise Baiba Indriksone

92 gadu vecumā mūžībā devusies teātra un kino aktrise Baiba Indriksone (22.02.1932–14.05.2024), liecina Latvijas Nacionālā teātra mājaslapā publicētā informācija.

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja