Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +3 °C
Apmācies
Piektdiena, 19. aprīlis
Vēsma, Fanija

Tas nav tas, kas šķiet pirmajā brīdī

Valentīna Odnovjuna darbi liek domāt par vēsturi caur detaļu

Līdz 31. martam Latvijas Fotogrāfijas muzeja izstāžu zālēs Rīgā aplūkojama fotogrāfa Valentīna Odnovjuna darbu izstāde Tumsā. Tajā apvienoti divi viņa projekti Novērošana un Horizonti, kas šādā duetā skatāmi pirmo reizi. Valentīns Odnovjuns ir ukrainis, kurš dzīvo un strādā Lietuvā. 2016. gadā viņš absolvējis Viļņas Mākslas akadēmiju ar maģistra grādu fotogrāfijā un mediju mākslā. Viņa darbu izstādes notikušas Lietuvā, Vācijā, Gruzijā, Slovēnijā, Polijā, Ukrainā, Serbijā, Jaunzēlandē un Austrijā. 

Pēdējo trīs gadu laikā Valentīns Odnovjuns pētījis un dokumentējis politiskos cietumus, pratināšanas telpas un valsts drošības iekārtas Igaunijā, Latvijā, Lietuvā, Ukrainā, Polijā un Austrumvācijā. Latvijā viņš fotografējis Stūra mājā Rīgā un bijušajā čekas ieslodzījuma vietā Cēsīs. Savos darbos fotogrāfs iemūžina liecības, ko atstājuši nacistiskās Vācijas un vēlāk arī Padomju Savienības represīvie režīmi.

"Mani interesē tas, ko mēs redzam un kā mēs to uztveram. Šajā izstādē eksponētās fotogrāfijas izskatās abstraktas, bet patiesībā tās attēlo konkrētus objektus," sarunā ar Dienu saka Valentīns Odnovjuns, kurš savos darbos pievērsies lielās ieslodzījuma sistēmas vissīkākajām detaļām. "Es fotografēju cietumu kameru durvju actiņas, caur kurām cietumsargi skatījās uz ieslodzītajiem," piemin fotogrāfs, kura uzņēmumos šīs actiņas atgādina planētas vai mikrobus.

Līdzīgi kā astronomi caur tālskati raugās uz planētām vai biologi caur mikroskopu pēta mikrobus, viņš caur savas kameras aci raugās uz fundamentāliem vēstures jautājumiem. "Ja es eksponētu ieslodzīto fotogrāfijas, tas ierobežotu, jo skatītāji vairāk koncentrētos uz konkrēto personu," uzskata Valentīns Odnovjuns, kura fotogrāfijas dod iespēju pārdomāt visu šo mūsu vēstures nodaļu, par cilvēkiem abās durvju pusēs.

Muzeja izstāžu zālēs atrodami teksti, kuri paskaidro, kas redzams fotogrāfijās un kas vienlaikus liek saprast, ka tas nav tas, kas šķitis pirmajā brīdī. Fotogrāfs bilst, ka tas ir gluži kā ar propagandas attēlu, kurš vēsta par to, ka viss ir brīnišķīgi, kaut arī patiesība nav tik skaista. Gluži pretēji. "Tas mudina skatītājus kritiski domāt par lietām – tas, ko tu redzi, nav tas, kas tas ir. Iespējams, ka skatītāji sāks vairāk apšaubīt arī to, ko viņi redz sev apkārt ikdienā," norāda Valentīns Odnovjuns.

Rīt, 1. martā, plkst. 18 Latvijas Fotogrāfijas muzejs ielūdz uz sarunu vakaru un izstādes Tumsā aplūkošanu kopā ar tās autoru. Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē www.fotomuzejs.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Lielās cerības

Ik gadu mēs gaidām brīnumu – kādas Latvijā tapušas filmas iekļaušanu oficiālajā Kannu kinofestivāla skatē. Jo kaut kad taču tam ir jānotiek, par spīti visam!

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja