Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Vīru spēles mākslā

"Astoņnieks ir ārkārtīgi interesants - katrs ir pilnīgi atšķirīgs," 8. decembrī notikušajā Purvīša balvas 2015 finālistu vārdu atklāšanai veltītajā preses konferencē norādīja ekspertu grupas vadītāja un mākslas zinātniece Elita Ansone, kura piebilda, ka nav iespējams runāt par izkristalizējušām tendencēm. "Tik dažādi mediji, rokraksti un dzīves filozofijas."

Pretendentu vidū ir iekļuvis mākslinieks Artūrs Riņķis, Ginters Krumholcs, Gints Gabrāns, Kaspars Teodors Brambergs, Ģirts Muižnieks, Miķelis Fišers, Henrijs Preiss un radošais duets Kristaps Ģelzis un Ģirts Bišs.

Šos finālistus eksperti izvēlējās no 19 mākslinieku/mākslinieku grupu jeb ceturkšņu nominantu saraksta. "Šajos divos gados esam iepazinušies ar vairāk nekā 150 izstādēm, no kurām eksperti savās individuālajās ceturkšņu nominācijās potenciālu kandidēt uz Purvīša balvu saskatīja 67 izstādēs un arī atsevišķos vizuālās mākslas darbos," rezumē Elita Ansone. Septiņu ekspertu grupā darbojās arī mākslas zinātnieces Ieva Kalniņa, Stella Pelše, Astrīda Rogule, Inga Šteimane, kinorežisors Dāvis Sīmanis un interneta portāla Arterritory.com krievu redakcijas galvenais redaktors Sergejs Timofejevs.

Purvīša balvas 2015 uzvarētājs tiks paziņots nākamā gada 20. februārī, kad Latvijas Nacionālā mākslas muzeja izstāžu zālē Arsenāls tiks atklāta visu astoņu kandidātu darbu izstāde, kuras kuratore ir Daiga Rudzāte. Šajā pašā dienā mākslas muzejā Rīgas birža norisināsies priekšlasījumi Māksla publiskajā telpā, kurā ir aicināti uzstāties vairāki ārvalstu profesionāļi - zviedru kurators Sūne Nūrdgrēns, Sanktpēterburgas mākslas zinātniece Oļesja Turkina, Viļņas Laikmetīgās mākslas centra direktors Ķēstutis Kuizins, norvēģu mākslas kolekcionārs un Tallinas galerijas Temnikova & Kasela īpašnieks Indreks Kasela.

Purvīša balvas rīkotāji sadarbībā ar Latvijas prezidentūras Eiropas Savienības Padomē sekretariātu gatavo arī Latvijas laikmetīgo mākslu reprezentējošu izstādi, kas no 9. maija līdz 22. novembrim būs apskatāma Starptautiskās Venēcijas mākslas biennāles Paralēlajā programmā. Izstādes kurators ir starptautiski pazīstamais kurators un mākslas teorētiķis Viktors Miziano, kurš ir darbojies Purvīša balvas ekspertu grupas iepriekšējā sastāvā. "Šī varētu būt ļoti vērtīga pieredze: paraudzīties, ar kādām acīm uz Latvijas laikmetīgo mākslu skatās kurators no citas teritorijas, kura skatījumam ir atšķirīgs vēsturiskais konteksts, kuram nav īpašu interešu - it kā pilnīgā objektivitātē," uzskata Daiga Rudzāte, kura ir šī projekta komisāre.

Purvīša balva tiek piešķirta reizi divos gados vienam māksliniekam vai mākslinieku grupai, kas pārstāv Latvijas mākslu ar izcilu darbu un ko izvēlas ekspertu grupa. Balvas apjoms ir 28 500 eiro (ieskaitot nodokļus). Pirmo Purvīša balvu 2009. gadā saņēma Katrīna Neiburga par videodarbu Solitude. Par otrās Purvīša balvas laureātu 2011. gadā kļuva mākslinieks Kristaps Ģelzis par personālizstādi Varbūt. Trešo Purvīša balvu 2013. gada februārī ieguva Andris Eglītis par personālizstādi Zemes darbi. Vairāk informācijas var lasīt www.purvisabalva.lv

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja