Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +9 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Simfoniskais hits ar Goran Gora aicina uz tikšanos ar 19. gadsimta superzvaigzni Franci Listu

Ceturtdien, 15. decembrī, plkst. 19.00 Lielajā ģildē Latvijas Nacionālā simfoniskā orķestra (LNSO) mūziķi kopā ar stāstnieku Goran Gora multimediālā koncertā Simfoniskais hits ar Goran Gora Francis Lists klausītājus iepazīstinās ar 19. gadsimta superzvaigzni – ungāru komponistu Franci Listu, informēja LNSO pārstāvji.

Komponista Franča Lista popularitāti varētu salīdzināt ar grupas The Beatles fenomenu pagājušā gadsimta sešdesmitajos, Maikla Džeksona spozmi astoņdesmitajos vai repera Eminema slavu šī gadsimta sākumā. Uz skatuves redzēsim atzīto latviešu pianisti Elīnu Bērtiņu un igauņu jaunās paaudzes diriģentu Henriju Kristoferu Āviku. Apmeklētājus iepriecinās ne tikai mūzika un stāsti, bet arī aizraujošas animācijas, ko radījis mākslinieks Krišs Salmanis.

Jau devīto gadu pēc kārtas LNSO turpina koncertciklu ar pievienoto izglītojošo vērtību, kurā orķestris un stāstnieks Goran Gora jauniešus un akadēmiskās mūzikas entuziastus iepazīstina ar klasiskās mūzikas hitiem un to autoriem – pasaulslaveniem komponistiem. Katra koncertprogramma veidota kā multimediāls piedzīvojums, skaņražu mūziku un dzīvesgājumu papildinot ar īpaši veidotām animācijām, kas izzinošo saturu ietērpj košā, pievilcīgā un jauneklīgā veidolā. Arī šajā sezonā Simfoniskā hita radošā komanda ir nemainīga – dramaturgs Jānis Joņevs, mākslinieks Krišs Salmanis, režisors Roberts Rubīns un muzikologs Orests Silabriedis.

15. decembra koncertā LNSO un Goran Gora interesentus iepazīstinās ar ungāru skaņraža Franča Lista daiļradi, atskaņojot komponista Pirmo klavierkoncertu un simfonisko poēmu Prelīdes.

Francis Lists ir viens no pasaules slavenākajiem pianistiem, komponistiem un diriģentiem, kurš neatgriezeniski ietekmējis sava laikmeta muzikālo attīstību. Viņa slava tolaik pielīdzināma superzvaigznes statusam, atklājot arī vairākus jaunus muzikālos žanrus, tajā skaitā simfonisko poēmu, kas kļuva par vienu no iemīļotākajiem romantisma simfoniskās mūzikas žanriem. 1886. gada 19. jūlijā Lists sniedza savu pēdējo koncertu, mūža beigas iecerot veltīt kalpošanai baznīcā. Taču 12 dienas pēc pēdējā koncerta komponists devās mūžībā.

Koncerta soliste pianiste Elīna Bērtiņa aktīvi sniedz koncertus gan kā solomāksliniece, gan tandēmā ar izciliem mūziķiem un kolektīviem, kā arī strādā kā pedagoģe. Uzstājusies ar Sinfonietta Rīga, Sinfonia concertante, LNSO, Liepājas Simfonisko orķestri, Olštinas filharmonisko orķestri un Vācijas stīgu filharmoniju, ar kuru kopīgi devās vasaras tūrē 2018. gadā. Nominēta Lielajai mūzikas balvai 2021 kategorijā Par izcilu darbu ansamblī. 

Koncertā LNSO priekšā pirmo reizi stāsies igauņu diriģents Henrijs Kristofers Āviks. 24 gadus vecais diriģents šogad ieguva pirmo vietu prestižajā Karla Nīlsena konkursā Dānijā, kā arī Usedom mūzikas festivāla balvu, atzīmējot viņa inteliģenci, muzikālo ziņkāri un harizmu. Viņš ir arī Jevgeņija Svetlanova Starptautiskā diriģentu konkursa laureāts. Šī konkursa absolūtais uzvarētājs kopš 2010. gada ir latviešu diriģents Andris Poga.

Biļetes iespējams iegādāties Biļešu paradīzes kasēs un www.bilesuparadize.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja