Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Sestdiena, 4. maijs
Viola, Vizbulīte, Vijolīte

Cēsu mākslas festivāla noslēgumā- vērienīgs Gala koncerts

Sestdien, 6. augustā Cēsīs noslēgsies mākslas festivāls Cēsis 2011. Festivāla Gala koncertā skanēs divu komponistu- Imanta Kalniņa un Filipa Glāsa- mūzika, portālu Diena.lv informēja mākslas festivāla Cēsis 2011 sabiedrisko attiecību vadītājs Ēriks Kibermanis.Galā koncertā tiks atskaņoti I. Kalniņa un F.

Glāsa 70.- 90. gados tapuši darbi. I. Kalniņa Rīta cēliens komponēts 1977. gadā par godu Andreja Upīša simtajai dzimšanas dienai. Tas ir viens no tiem monumentālajiem I. Kalniņa skaņdarbiem, kas beidzamo 20 gadu laikā piesardzīgi apiets un tikpat kā nav atskaņots. Tā ir skaista mūzika, kas savienota gan trausliem, gan neiedomājami spēcīgiem tekstiem.

Rīta cēliena atskaņojumā piedalīsies iemīļotie operas solisti Kristīne Zadovska, Viesturs Jansons un Krišjānis Norvelis, pasaulslavenais koris Latvija un Cēsu festivāla orķestris. Stāstnieku lomās iejutīsies aktieri Rēzija Kalniņa un Kārlis Auškāps,

Savukārt F. Glāsa Ceturtā simfonija Heroes sacerēta 1996. gadā, taču ar 1977. gadu tā saistīta tādējādi, ka simfonijas pamatā ir Deivida Bovija un Braiena Īno albums Heroes, kas nāca klajā 1977. gadā, un kopš tā laika daudziem joprojām ir kulta disks. D. Bovijs tolaik bija tikko pārcēlies uz dzīvi Rietumberlīnē, un albums Heroes atspoguļoja viņa un B. Īno pasaules izjūtu aukstā kara traģiski sašķeltā pilsētā. Albuma Heroes seši skaņdarbi būs īpaši- D. Bovija daiļrades cienītājiem būs interesanti saklausīt pazīstamus motīvus, savukārt F. Glāsa piekritēji nebūs vīlušies sava iemīļotā komponista spējā ar raksturīgiem paņēmieniem uzburt ko pavisam pārpasaulīgu un mistisku, vietumis austrumniecisku motīvu caurvītu, citviet kosmiskas vibrācijas skarošu.

Simfonijas atskaņojumu papildinās kinorežisora Dāvja Sīmaņa un gaismu mākslinieka Igora Kapustina video un gaismu instalācija, kas noslēpumaini greznos gan plašo kāpņu estrādi, gan pilsdrupu siluetus, skaņu mākslai piešķirot papildu informatīvo lauku.

Abu skaņdarbu muzikālā vadība būs jaunā un ekspresīvā, strauju starptautisku karjeru sākušā latviešu diriģenta Aināra Rubiķa rokās.

Savukārt rīt, 5.augustā Cēsu meža skolas zālē muzicēs izcilā dziedātāja Inga Kalna un klavieru kvartets RIX, kurā apvienojušies četri latviešu mūziķi no dažādām valstīm. Programmas intriga būs komponista Artura Maskata jaundarbs Venēcijas rindas soprānam un klavieru kvartetam ar dzejnieku Annas Ahmatovas, Josifa Brodska, Rainera Marijas Rilkes, Raiņa vārdiem. Vēl tiks atskaņoti Gustava Mālera un Sergeja Taņejeva klavieru kvarteti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja