Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Otrdiena, 30. aprīlis
Liāna, Lilija

Mūzikas akadēmija atzīmēs dzimšanas dienu ar koncertu un labāko studentu apbalvošanu

Trešdien, 11. janvārī Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmija (JVLMA) ar svētku koncertu un iepriekšējā gada labāko studentu un labākā pedagoga cildināšanu atzīmēs savu 97. dzimšanas dienu, pavēstīja akadēmijas pārtsāve Jana Lāce.

Svētku koncerts notiks JVLMA plkst. 18 Lielajā zālē.

Pateicoties Latvijas Mobilais Telefons (LMT) atbalstam, šogad par izciliem sasniegumiem mūzikā un radošu aktivitāti Jāzepa Vītola Latvijas Mūzikas akadēmijas nozīmīgāko apbalvojumu - Gada balvu jaunajam mūziķim – saņems divi JVLMA jaunie talanti. Šogad tie ir koklētāja Līga Griķe un pianists Daumants Liepiņš. Savukārt, ar JVLMA un LMT Gada balvu mācībspēkam 2016 tiks godināts emeritētais profesors, flautists Vilnis Strautiņš.

Svinīgajā sarīkojumā muzicēs jaunie Gada balvas laureāti, Vita Rozēna (flauta), Rihards Millers (baritons), Ērika Apeine (klavieres), kā arī JVLMA simfoniskais orķestris un jauktais koris diriģentu Andra Vecumnieka, Reiņa Lapas, Aivja Gretera un Vilhelma Georga Vācieša vadībā. 

Koncerta programmā skanēs J. Vītola un R. Pārsona kora dziesmas, fragments no Dž. Boka mūzikla Vijolnieks uz jumta, A. Vecumnieka Koncerts koklei ar orķestri (2. redakcijas pirmatskaņojums), F. Borna Fantāzija par Ž. Bizē operas Karmena tēmām flautai ar orķestri un L. van Bēthovena Ceturtais koncerts klavierēm ar orķestri G dur op. 58 (II un III daļa).

Šogad pirmo reizi pasākuma vēsturē svētku sarīkojums top sadarbībā ar Latvijas Kultūras akadēmijas 4. kursa jaunajiem režisoriem – Māru Ribkinsku un Tomu Treini. Sarīkojumu vadīs komiķis Rūdolfs Kugrēns.

Biļetes tikai iepriekšpārdošanā Biļešu Paradīzes kasēs vai internetā; www.bilesuparadize.lv. Biļetes cena EUR 20.

Vilnis Strautiņš par JVLMA mācībspēku kļuvis 1971. gadā (no 1993.g. profesors, no 2009.g. emeritētais profesors) un šos pienākumus ar lielu atbildību un entuziasmu veic jau 45 gadus, panākot no saviem studentiem spilgtu un mākslinieciski augstvērtīgu sniegumu. Viņa flautas spēles klasi ir beiguši 60 absolventi, un daudzi viņa bijušie studenti ir solisti un koncertmeistari Latvijas orķestros.

2016. gada oktobrī V. Strautiņš piedalījās žūrijas darbā Juozas Pakalnis I starptautiskajā flautistu konkursā. Jau par tradīciju kļuvuši profesora aizraujošie priekšlasījumi JVLMA pūšaminstrumentu un sitaminstrumentu katedras pedagogu koncertos. Profesors daudzus gadus lasa lekciju kursus Pūšaminstrumentu atskaņotājmākslas vēsturē, Pūšaminstrumentu spēles metodikā, skaņdarbu interpretācijā u.c.

Koklētāja Līga Griķe sevi spoži apliecinājusi dažādos konkursos, koncertos un festivālos gan kā solo māksliniece, gan koklētāju ansambļa un kameransambļa dalībniece. 2016. gadā ieguvusi I vietu starptautiskajā konkursā Grand Prize Virtuozo (Londona, Anglija), kā arī 3rd International Youth Music Festival II (Bratislava, Slovākija), uzstājoties koklētāju ansambļa sastāvā.

Mūziķe 2016. gadā  debitējusi ar Latvijas Nacionālo simfonisko orķestri, atskaņojot A. Vivaldi Pavasari no cikla Gadalaiki Lielajā Ģildē, konkursa Grand Prize Virtuozo apbalvošanas ceremonijas ietvaros muzicējusi Londonas Karaliskajā Alberta koncertzālē, piedalījusies Ineses Galantes fonda rīkotajā koncertā Stabat mater un festivālā Summertime kopā ar Inesi Galanti, kā arī koncertā Zauera ērģeļu vasara spēlējusi gan kā soliste, gan duetā ar Aigaru Reini. Bieži koncertējusi kameransambļa Trio Trensus un dažādu koklētāju ansambļu sastāvā. 

Savukārt Daumants Liepiņš sevi spoži apliecinājis, iegūstot 3. vietu Mančestras Starptautiskajā pianistu konkursā un konkursa kārtībā iegūstot tiesības piedalīties Mitsuko Učidas meistarklasēs Ņujorkā Karnegi koncertzālē.

2016. gadā koncertprojekta Jaunās izstādes gleznas ietvaros atskaņojis M. Musorgska ciklu ar Ingesundas Mūzikas augstskolas kamerorķestri, piedalījies Aleksandra Gidina meistarklasēs, veicis ierakstus Latvijas Radio 1. studijā un kopā ar JVLMA simfonisko orķestri atskaņojis S. Rahmaņinova 3. klavierkoncertu.

 

 

 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja