Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +25 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 31. maijs
Jūsma, Alīda

Uldis Ķezberis iesaka: džentlmeņu roks Positivus festivālā

Saistošs piecnieks klausītājiem, kuri izslāpuši pēc labām dziesmām

Šķiet, ka tikai vakar pieliekamajā iestūķēju telti, kas trīs diennaktis bija mans nams un mana pils pagājušā gada festivāla Positivus draudzīgajā un latviski daudznacionālajā telšu pilsētiņā, kurā relaksēties pēc garām stundām, kas pavadītas, ceļojot no skatuves uz skatuvi. Gads ir paskrējis, un atkal jāpako ceļasoma, lai dotos uz seno zvejniekciemu Salacgrīvu, kur jau astoto reizi notiks lielākais un labākais populārās mūzikas festivāls Baltijā.

Turpmākajās rindkopās iepazīsimies ar piecām grupām, kas uzstāsies uz abām galvenajām festivāla skatuvēm un nāk no divām pasaules populārās mūzikas tirgū dominējošajām valstīm – Lielbritānijas un ASV.

Inteliģentie rokeri

Britu alternatīvā roka veterāni Elbow ar omulīgo grupas līderi Gaju Gārviju priekšgalā piektdien pusstundu pirms pusnakts kāps uz Positivus lielākās – Lattelecom vārdā nosauktās – skatuves, lai ar skaistu un siltu priekšnesumu noslēgtu festivāla pirmo dienu. Lielbritānijā ļoti mīlētā grupa, kuras koncerti dzimtenē parasti ir izpārdoti, Latvijā uzstāsies pirmo reizi, tāpēc varam to uzskatīt par vienu no svarīgākajiem šī gada notikumiem mūsu valsts koncertdzīvē.

Ansamblis nosaukumu Elbow (latviski – elkonis) ieguva 1997. gadā, taču īstais grupas dibināšanas gads ir 1990., kad Gajs Gārvijs, ģitārists Marks Poters (vēlāk grupai pievienojās arī viņa brālis Kreigs), bundzinieks Ričards Džaps un basists Pīters Tērners sāka muzicēt kopā ar nosaukumu Mr Soft, vēlāk noīsinot to līdz Soft. Visus šos gadus Elbow sastāvs ir palicis nemainīgs.

Elbow, kuras dalībnieki ir pārkāpuši vai tuvojas četrdesmit gadu slieksnim, uzskatāma par vienu no inteliģentākajām mūsdienu rokgrupām, ne velti mūzikas kritiķi ansambļa mūziku, kuras skanējums ir nosvērts un neuzbāzīgs, ir nodēvējuši par džentlmeņu roku, kas vislabāk baudāms nesteidzīgā atmosfērā.

Elbow uzstāsies piektdien, 18. jūlijā, plkst. 23.30 uz Lattelecom skatuves.

Atombumbas efekts

Iespējams, daudziem Positivus apmeklētājiem par patīkamāko atklājumu kļūs amerikāņu trio Future Islands, kura arsenālā ir teicamas dziesmas, taču galvenais ierocis ir harismātiskais vokālists Semjuels Herings, kurš dzied ne tikai ar balsi, bet ar visu ķermeni.

Par to 3. marta vakarā pārliecinājās tie amerikāņi, kuri TV ekrānos vēroja vienu no ASV populārākajiem sarunu šoviem The Late Show with David Letterman, kurā tovakar Future Islands piedzīvoja savu debiju televīzijā. Semjuela Heringa līdz dvēseles dziļumiem izjustais dziedājums, visneiedomājamākās grimases, vienreizējās aktiera dotības un neordinārās skatuves kustības suģestēja tikpat ļoti kā slavenais video, kurā redzams amerikāņu pirmais atombumbas izmēģinājums.

Nākamajā dienā grupa, par kuru līdz tam bija sajūsminājušies tādi snobiski mūzikas mediji kā Pitchfork, kļuva par interneta sensāciju, jo pēc tūkstošiem jūsmīgu ierakstu sociālajos tīklos Future Islands uzstāšanās laikā daudzi vēlējās to noskatīties.

Future Islands ir grupa, kuras nebūt ne ikdienišķā mūzika, ko arī pēc nesenajiem panākumiem reti kurš komercradio ir drosmīgs atskaņot, pilnasinīgāk izjūtama tieši uz skatuves, nevis studijas ierakstos. Mums par to būs iespējams pārliecināties jau rītvakar.

Future Islands uzstāsies, piektdien, 18. jūlijā, plkst. 22.30 uz Nordea skatuves.

Bastīlijas ieņemšanas diena

Ja pēdējā gada laikā šad un tad esat klausījušies savu iecienītāko popmūzikas radiostaciju, pilnīgi noteikti būsiet dzirdējuši britu indīpopa grupas Bastille grāvēju Pompeii, kam ir izredzes kļūt par vienu no šīs piecgades visvairāk klausītajām dziesmām pasaulē. YouTube lapā līdz pagājušās nedēļas beigām dziesmas videoversija bija skatīta vairāk nekā 114 miljonu reižu.

Dziesma ir tik lipīga, ka ar pirmo reizi spēj iepatikties gan pavisam jauniem, gan jau otro jaunību sasniegušiem klausītājiem. Tāpēc nav nekas pārsteidzošs, ka Pompeii regulāri atskaņo ne tikai jauniešu auditoriju apgūstošais Latvijas Radio 5. kanāls, bet arī Star FM.

Londonā 2010. gadā dibinātā grupa Bastille, kas sākās kā dziedātāja un dziesmu autora Dena Smita soloprojekts, nosaukta par godu Francijas nacionālajiem svētkiem – Bastīlijas ieņemšanas dienai –, kurus svin 14. jūlijā, kas ir Smita dzimšanas diena.

Grupa savā īsajā radošajā mūžā ir piedzīvojusi vērā ņemamus panākumus. Pērn izdotais debijas albums Bad Blood Britu salās vien ir pārdots vairāk nekā divos miljonos eksemplāru. Ansamblis šogad bija nominēts četrām Brit Awards, kas ir augstākais apbalvojums britu populārajā mūzikā, un tika pie balvas kategorijā Labākais jaunais britu mākslinieks.

Bastille muzikālās kvalitātes novērtējuši arī pasaulē lielāko festivālu organizatori. Šopavasar grupa uzstājās ASV stilīgākajā festivālā Coachella Kalifornijā, savukārt pērn bija starp izredzētajiem māksliniekiem Lielbritānijas festivālu festivālā Glastonberijā.

Bastille uzstāsies svētdien, 20. jūlijā, plkst. 20.45 uz Lattelecom skatuves.

Melodijas ķermenim

Pēdējos gados britu elektroniskās popmūzikas skatuvi ir pārplūdinājuši jauni un ļoti talantīgi izpildītāji, piemēram, brāļu Gaju duets Disclosure, skotu trio Chvrches, arī pērnā Positivus viešņa Charli XCX. Šim pulkam jāpieskaita arī duets AlunaGeorge, kas pagājušajā gadā raidsabiedrības BBC rīkotajā aptaujā Sound of 2013, kurā mūzikas industrijas darbinieki un apskatnieki izceļ daudzsološākos jaunos māksliniekus, ierindojās godpilnajā otrajā vietā.

Grupas sievišķā puse – daiļā Aluna Frānsisa – ir atbildīga par dziesmu sacerēšanu un dziedāšanu, viņas partneris Džordžs Reids, izmantojot sintezatorus, semplerus un datorus, apaudzē ar miesu Alunas komponēto dziesmu skeletu.

Pagājušajā vasarā AlunaGeorge izdeva debijas albumu Body Music, kura nosaukums pasaka priekšā, kāds ir tā saturs. Dziesmas ir melodiskas un ritmiskas, izkustināt ķermeni rosinošas. Grupas mūzikā ir jaušama dueta mīlestība pret tādiem urbānās mūzikas stiliem kā R&B, hiphops, triphops un pat deviņdesmito gadu popmūzika.

AlunaGeorge uzstāsies svētdien, 20. jūlijā, plkst. 17.30 uz Lattelecom skatuves.

Kūrortpilsētas lepnums

Gods un atbildība svētdienas vakarā noslēgt šī gada festivālu piešķirta rokgrupai The Kooks, kuru pirms desmit gadiem Anglijas kūrortpilsētā Braitonā izveidoja četri vietējās rokmūzikas koledžas audzēkņi. Puišiem pat ir pārmests, ka viņi nemaz nav īsta grupa, bet savulaik skolas vajadzībām radīts projekts. Grupas pastāvēšanas gados ir notikušas dažas sastāva izmaiņas, taču The Kooks kodols – solists Lūks Pričards un ģitārists Hjū Heriss – palikuši uzticīgi skolas projektam.

Ansamblis, kurš savu nosaukumu ieguvis no Deivida Bobija dziesmas Kooks, savu autoritāšu vidū min tādus rokmūzikas klasiķus kā Bovijs, The Rolling Stones, Bobs Dilans, The Police un 80. gados ārkārtīgi populārais balāžu meistars Kriss de Burgs.

The Kooks parādīšanās britu mūzikas zvaigznājā bija skaļa – 2006. gadā iznākušais debijas albums Inside In/Inside Out, ko daudzi uzskata par kolektīva labāko plati, sasniedza britu albumu topa otro vietu, un sešas tajā iekļautās dziesmas iekaroja Lielbritānijas singlu Top 40, kas daudziem izpildītājiem paliek nepiepildīts sapnis. Albumā atrodama grupas pazīstamākā dziesma Naive, kas gan savulaik britu singlu topā neuzrāpās augstāk par piekto vietu.

Arī turpinājumā The Kooks viss gājis kā pa sviestu, jo 2008. gadā iznākušais albums Konk beidzot atnesa grupai gaidīto augstāko pozīciju pašmāju albumu topā, bet pirms trim gadiem izdotais Junk of the Heart, kura skanējums ir attālinājies no roka un kļuvis popsīgāks, sasniedza ļoti solīdo desmito pozīciju.

Grupas jaunākais albums Listen, kura priekšvēstnesis Down jau vairākus mēnešus skan arī Latvijas radiostacijās, iznāks 1. septembrī, tāpēc The Kooks šovasar atkal aktīvi uzstājas un aplaimos arī daudzos fanus mūsu pusē.

The Kooks uzstāsies svētdien, 20. jūlijā, plkst. 22.30 uz Lattelecom skatuves. 

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja