Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +10 °C
Apmācies
Piektdiena, 29. marts
Agija, Aldonis

Cilpā nokļuvuši lugas varoņi

Maksima Gorkija Vasarnieki uz ekrāna un skatuves.

Nākamajā nedēļā, 13. un 14. janvārī, plkst. 19.00 Ģertrūdes ielas teātrī būs skatāma režisora Andreja Jarovoja veidotā izrāde Vasarnieki pēc krievu rakstnieka Maksima Gorkija lugas motīviem. Sarunā ar laikrakstu Diena režisors atklāj, ka viena no tēmām, kas viņu piesaistījusi šim 1904. gadā sarakstītajam krievu autora darbam, ir jautājums par cilvēku. Kas ir cilvēks? Kādam būtu jābūt cilvēkam?

Šī iestudējuma kontekstā vasarnieki ir paaudze, kam ir četrdesmit, piecdesmit, sešdesmit gadu, cilvēki, kuri ir sasniegusi zināmu labklājības līmeni, taču vienlaikus nes sevī traumatisku pieredzi, kas saistīta ar krasajām pārmaiņām dzīvē, sabrūkot Padomju Savienībai. Tā ir paaudze, kurai paklausība ieaudzināta ar pērienu un stingru roku. Cilvēki, kuri, mazotnē izslāpuši pēc glāstiem un uzmanības, pieaugušā vecumā to alkatīgi mēģina aizlāpīt ar statusu sabiedrībā un nebeidzamiem centieniem nopelnīt mīlestību. Šiem varoņiem ir izvēle: novilkt iedomātu līniju, aiz kuras atstāt visus pāridarījumus, un sākt dzīvot citādi vai arī šo pagātnes bagāžu nēsāt sev līdzi, norāda Andrejs Jarovojs.

Izrādi Vasarnieki, kas pie publikas pirmo reizi nonāca pašās decembra beigās, veido pagājušā gada vasarā nofilmēts videomateriāls, kurā trīspadsmit aktieru izspēlē savus varoņus, kā arī četri aktieri uz skatuves, kas izrādes laikā ierunā ekrānā vērojamās sarunas. Uz ekrāna ir redzams izteiksmīgs ansamblis: Anta Aizupe, Tom J. Benedict, Jana Čivžele, Kaspars Dumburs, Gundars Grasbergs, Aleksandrs Maļikovs, Varis Piņķis, Iveta Pole, Edgars Samītis, Inga Siliņa, Andis Strods, Guna Zariņa un Rihards Zelezņevs. Viņu vasarnieki ir iesprostoti savā dzīvē, nokļuvuši cilpā, no kuras neredz izeju. Skaņa ir izslēgta. Savukārt uz skatuves darbojas aktieri Ieva Aniņa, Sandija Dovgāne, Mārtiņš Gailis un Jurģis Spulenieks. "Viena no domām par šāda nodalījuma nepieciešamību bija saistīta ar mūsu pieaugšanas procesu – kad esam mazi, mēs skatāmies, kā uzvedas mūsu vecāki, un atdarinām to, mēs pārņemam no viņiem gan labās, gan sliktās lietas un pārnesam tās uz savu dzīvi," skaidro režisors. 

"Šis iestudējums liek domāt, kas ir realitāte un kas – ilūzija. Mūsu ikdiena kļūst arvien iluzorāka un virtuālāka. Kas ir īsts, un kas ir neīsts? Vai tas vispār ir svarīgs jautājums? Ko mēs kurā brīdī izvēlamies? Vai mēs vispār varam izvēlēties?" stāsta Andrejs Jarovojs un piebilst, ka bieži vien mūsu realitātē ielaužas citas pasaules un mūsu utopija var kļūt par distopiju.

Biļetes uz izrādi Vasarnieki var iegādāties teātra mājaslapā www.git.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja