Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Dailes teātrī pirmizrāde - Dieva indes un velna zāles

"Es vēlāk jums pastāstīšu, tagad man dvēsele sāp," aktieris Juris Bartkevičs citē savu varoni - viņš atveido vienu no trim galvenajām lomām režisora Dž. Dž. Džilindžera jaunajā iestudējumā Dieva indes un velna zāles. Radošo meklējumu ciklā Brīva skatuve tapušā darba jeb "melīgas drāmas" pirmizrāde notiks rīt, 8. janvārī, Dailes teātra Mazajā zālē. Iestudējums veidots pēc rakstnieka Mia Kouto darba motīviem - to kā liels lasītājs esot atradis režisors un sagādājis trim aktieriem trīs labas lomas.

Meklējot pazudušo mīļoto, Miglas ciematā ierodas ārsts Sidonijs. Šajā nekurienes vidū viņš sastop iecerētās vecākus, kas izrādās ļoti dīvains pāris - Bartolomejs un Munda. Viņus atveido aktieri Juris Bartkevičs un Indra Briķe. "Viņā ir kaut kas dziļš un raganiski noslēpumains," savu sievu izrādē raksturo aktieris. Starp viņiem iekļuvušo varoni spēlē Ģirts Ķesteris. Viņam tā ir neraksturīga loma, kas piedāvā iespēju "būt citādam". Viņu visu trīs radošie meklējumi šajā iestudējumā ir saistīti ar iekšējas caurspīdības atrašanu, lai skatītājs sajustu, ka tas, ko viņi runā, ne vienmēr ir tas, ko viņi domā. "Šādas izrādes aktierim ļauj paskatīties uz sevi pašu," domā Juris Bartkevičs, jo tajā nepietiekot ar prasmi izdomāt un parādīt, "šeit visu vajag filtrēt caur savām sajūtām". Viss notiek šeit un tagad, kas ļauj aktierim katrā izrādē iekšēji improvizēt.

"Katram te ir savs noslēpums!" brīdina izrādes Dieva indes un velna zāles veidotāji. Juris Bartkevičs uzskata, ka skatītājiem būs interesanti uzzināt, kas notiek varoņu dvēselē. "Kas viņiem neļauj tikt ārā no apburtā loka viņu dīvaini kašķīgajās attiecībās, kurām - patiesībā! - pamatā ir dziļa mīlestība jeb precīzāk - tās trūkums," atklāj aktieris. Iestudējumā cilvēki nes sevī senus aizvainojumus un pārpratumus, padarot dzīvi par elli un mokot sevi un tuvākos, bet trešais ir nokļuvis pa vidu un mēģina noskaidrot, kuram taisnība. "Lai arī viņi visi krustām šķērsām melo, luga ir par cerību," akcentē Juris Bartkevičs. Arī par lielām alkām dzīvot un mīlēt.

Varbūt, ka izrādes personāžiem izdosies mūža beigās kaut ko neizrunātu izrunāt līdz galam un noņemt no sevis krustu, ko viņi līdz šim ir nesuši, un dzīvi sākt no jauna? "Ap šīm visām tēmām šķetinās viņu dzīve," norāda aktieris, kura atveidotais varonis ir cilvēks - slimība. Viņš ir nelabojams sapņotājs, un viņam vajadzētu izārstēties no sapņošanas, jo sapņot ir suņa darbs, bet jau nākamajā brīdī viņš saka, ka ir vesels un viņam nekas nekaiš - nebāzieties man virsū ar savu stetoskopu! "Ejiet, dakter, un izārstējiet pasauli, ja jūs kā ārsts izārstēsiet pasauli, arī man kļūs vieglāk," aicina Jura Bartkeviča spēlētais varonis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja