Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

Īpaši raiba sezona

Ieva Rodiņa: sezona bija īpaša arī ar to, ka klāt nākuši vairāki jauni spēlētāji

Kaut arī teātra process vienmēr saistīts ar dažādību, aizvadītā sezona bijusi īpaši raiba – sākot no Latvijas valsts simtgades fona, kas ierosinājis ievērojamu oriģināldramaturģijas pieplūdumu, beidzot ar latviešu un pasaules klasikas skatuviskajām interpretācijām. No vienas puses, bija vērojami ambiciozi ieceru pieteikumi, no otras puses, arī nepretenciozi pārsteigumi, kas atklāja jaunas nianses režijā, aktierspēlē, vizualitātē utt. – šāds sezonas kopiespaids radies Spēlmaņu nakts žūrijas priekšsēdētājai teātra kritiķei Ievai Rodiņai.

Vakar, 18. jūnijā, Latvijas Kultūras akadēmijas Eduarda Smiļģa Teātra muzejā tika paziņoti pretendenti uz Spēlmaņu nakts 2018/2019 balvām 16 kategorijās.

Vairāk nekā 100 sezonas jauniestudējumu noskatījās, izvērtēja un nominantus izvirzīja žūrijas komisija piecu cilvēku sastāvā: teātra kritiķe, zinātniece, teātra vietnes Kroders.lv galvenā redaktore, žūrijas komisijas priekšsēdētāja Ieva Rodiņa, teātra kritiķe un zinātniece Maija Svarinska, teātra kritiķis Normunds Akots, teātra kritiķis, laikraksta Diena žurnālists Atis Rozentāls un žurnālists un dramaturgs Uģis Segliņš.

"Sezona bija īpaša arī ar to, ka klāt nākuši vairāki jauni spēlētāji – Cēsu Mazais teātris, Kvadrifrons u. c. Vislielākais prieks ir par pievēršanos neatklātu un izrāžu veidotājiem personisku tēmu risināšanai – no vēstures pārinterpretēšanas Valtera Sīļa izrādēs līdz jauniešu problēmu apspēlēšanai Kvadrifronā," kā lielāko profesionālo gandarījumu izceļ žūrijas priekšsēdētāja Ieva Rodiņa. Sekot jaunajiem bijis interesanti arī teātra kritiķei Maijai Svarinskai: "Ne vienmēr esmu varējusi visam piekrist. Kaut kas ir pat kaitinājis, bet ir bijis interesanti par to domāt un pat mācīties." Aizvadītā sezona viņu iepriecinājusi vairāk kā iepriekšējā. Īpaši Dailes teātris, kuram "izdevies izķepuroties no līdzenuma". Ar mīnusa zīmi kritiķe min īstu aktierisko meistardarbu trūkumu. "Jaunais Rīgas teātris ir izveidojis savu spēcīgu aktieru ansambli, bet kopumā izcilu aktierdarbu man pietrūkst" – šosezon bijis pat jāpiepūlas, lai atrastu piemērotus kandidātus labāko aktieru nominācijai. Neraugoties uz to, Maijai Svarinskai ir sajūta, ka "radošums kā tāds neizdziest" un vairākas jaunas parādības, kā, piemēram, Rēzeknes teātris Joriks, būtu pelnījuši plašāku sarunu.

Ņemot vērā lielo oriģināldramaturģijas darbu pienesumu Latvijas teātros šajā sezonā, kas ir vērtējama kā ļoti pozitīva tendence, žūrija šogad nolēmusi pretendentus nominācijā Gada sasniegums oriģināldramaturģijā paziņot oktobrī. Ir nepieciešams ilgāks laiks, lai kvalitatīvi izvērtētu visas lugas, tāpēc žūrija tam veltīs laiku vasarā.

Nominēto izrāžu skate noritēs no 6. līdz 10. novembrim, uz kuru tiks aicināti ārvalstu kritiķi, bet 11. novembrī plānota skates noslēguma konference

Top komentāri

Nu nu
N
Bija izcili aktierdarbi, ja mācēja saskatīt. Mani vairāk interesē, cik konsekventa žūrija būs gala vērtējumā - vai atminēsies reiz pašu recenzijās pausto vai arī padosies pūļa instinktam.
Skatīt visus komentārus

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja