Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 5. maijs
Ģederts, Ģirts

Jaunajā Rīgas teātrī top Mihaila Kuzmina Peldošie – ceļojošie

29. janvārī plkst. 19 Jaunā Rīgas teātra (JRT) Lielajā zālē pirmizrādi piedzīvos režisora un komponista Vladislava Nastavševa jauniestudējums – Mihaila Kuzmina _Peldošie – ceļojošie, _informēja teātra pārstāve Daiga Bināne.

"Galvenajā lomā šajā izrādē ir pats romāns," stāsta režisors Vladislavs Nastavševs. "Atšifrēt un izprast to bija svarīgākais uzdevums. It īpaši tādēļ, ka laikā, kad darbu publicēja, kritika to noniecināja. Šis ir romāns – utopija. Neskatoties uz to, ka tas sarakstīts 20. gadsimta sākumā, īsi pirms Pirmā pasaules kara, romāns vēl joprojām nav zaudējis savu aktualitāti. To caurvij apokaliptiska noskaņa, kas nenoliedzami piemīt arī mūsu laikam."

Daudzveidīgi apdāvinātā autora – Sudraba laikmeta dzejnieka, prozaiķa, komponista, literatūras un mākslas kritiķa, tulkotāja un atdzejotāja Mihaila Kuzmina (1872-1936) gandrīz pirms gadsimta (1915) Pēterburgā izdotais romāns Peldošie – ceļojošie atspoguļo Krievijas impērijas galvaspilsētas avangardiskākās kultūras bohēmas dzīvi starp abām 20. gadsimta sākuma revolūcijām, kurām tā autors piederēja kā viena no spilgtākajām figūrām Pēterburgas artistu kabarejās un visizmeklētākajos galvaspilsētas literārajos žurnālos.

Romānā Peldošie – ceļojošie aizplīvuroti, ar zināmu māksliniecisku paspilgtinājumu sniegti atpazīstami Sudraba laikmeta literāri-mākslinieciskās bohēmas leģendu – Sergeja Sologuba, Olgas Gļebovas-Sudeikinas, Sergeja Sudeikina, Vsevoloda Kņazeva, Annas Ahmatovas, Pallādas Bogdanovas-Beļskas u.c. – portreti un dekadentiskais attiecību mežģīņu raksts.

Izrādes scenogrāfe un kostīmu māksliniece – Monika Pormale, lomās: Baiba Broka, Sandra Kļaviņa, Andris Keišs, Kaspars Znotiņš, Vilis Daudziņš, Ģirts Krūmiņš, Mārtiņš Upenieks, Edgars Samītis, Gatis Gāga, Inga Tropa, Ivars Krasts, Iveta Pole un Maija Apine.

Tuvākās izrādes: 29., 30., 31. janvārī, 1., 2., 4., un 5. februārī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja