Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +2 °C
Apmācies
Otrdiena, 19. marts
Jāzeps, Juzefa

Mīlestības laiks kara apstākļos

Valmieras teātrī Apaļajā zālē režisors Varis Brasla iestudējis amerikāņu rakstnieka Ernesta Hemingveja visautobiogrāfiskāko un personiskāko romānu Ardievas ieročiem, kas pēc savas iznākšanas 1929. gadā autoram sagādāja pasaules slavu. Tas ir stāsts par rakstnieka pirmo piedzīvoto karu un pirmo mīlestību – jūtām, kas atstāja pēdas visā viņa turpmākajā dzīvē un daiļradē.

Notikumi risinās 1917. gadā Itālijā. "Frederiks Henrijs ir jauns, pārliecināts, mērķtiecīgs amerikāņu leitnants, kurš ieradies Itālijā un dienē sanitārajā vienībā. Sākumā šī pieredze viņam ir kā piedzīvojums, līdz viņu smagi ievaino un viņš satiek medicīnas māsu Ketrinu Bārkliju, kas pilnībā izmaina viņa dzīvi, – viņš pamatīgi iemīlas," par savu atveidoto varoni stāsta aktieris Rihards Jakovels. Viņa mīlestības Ketrinas lomā – Elīna Hanzena. Citās lomās iejutušies Aigars Apinis, Anna Nele Āboliņa, Kārlis Freimanis, Eduards Johansons, Januss Johansons, Vizma Kalme, Tālivaldis Lasmanis, Juris Laviņš, Mārtiņš Liepa, Arnolds Osis, Inese Ramute, Rihards Rudāks, Skaidrīte Putniņa, Uldis Sniķers.

Kara apstākļi un notikumi, kas risinās abu starpā, norūda gan pašu Frederiku, gan Ketrinu, spriež R. Jakovels. "Izrādē lielākais uzsvars ir uz mīlestību, bet bez kara, kas ir šīs mīlestības fonā, tā būtu pavisam citādāka," saka aktieris. Esošā situācija stāsta varoņiem liek visu uztvert un sajust daudz saasinātāk – viņi ir pieredzējuši nāvi, ko nes karš, tādēļ apzinās, cik vērtīgs ir katrs mirklis, un, daudz nedomājot, metas iekšā šajās jūtās, jo rītdiena var arī nepienākt. "Tādēļ viss notiek un attīstās ļoti strauji, ļoti forsēti, kas mūsdienām varētu šķist neierasti. Taču, ja tu apzinies, ka apkārt ir karš un garantiju nav nekādu, lieki tērēt laiku būtu vienkārši muļķīgi. Tāpēc abi varoņi mīl pilnasinīgi un pa īstam," R. Jakovels stāsta.

Viņš norāda, ka izrādes radošā komanda, veidojot iestudējumu, ir pieturējusies pie Hemingveja autobiogrāfiskā darba, necenšoties to pārnest uz mūsdienām vai laikmetīgi interpretēt jaunā gaismā. Tomēr arī šis kara laika mīlasstāsts raisa pārdomas par mums pašiem šodien un lietām, kas patiesi vērtīgas. "Varam būt laimīgi, ka karš mums nav jāpiedzīvo un nāve pakausī nedveš, bet ikdienā tāpat sastopamies ar daudz ko, kas mums it kā traucē un neļauj būt kopā ar sev tuvajiem. Tāpēc gribētos, lai gan skatoties izrādi, gan pēc tās cilvēki vairāk piedomātu un novērtētu to, kas mums katram ir dots, un vairāk izbaudītu mirkli," atzīst R. Jakovels.

Izrādes scenogrāfiju veidojis Valters Kristbergs, kostīmu māksliniece – Ieva Vieta, gaismu māksliniece – Santa Grāvelsiņa, komponists – Emīls Zilberts.

Tuvākās izrādes – 5. un 22. decembrī.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Hanzas peronā top dejas izrāde Pāru terapija

Hanzas peronā 5. un 6. aprīlī pirmizrādi piedzīvos dejas izrāde Pāru terapija, kuru veido horeogrāfe Liene Grava, dramaturgs Artūrs Dīcis, mākslinieks Reinis Suhanovs, mūzikas autors Reinis Sējān...

Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja