Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +18 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 29. aprīlis
Raimonds, Laine, Vilnis

Simtgadnieka dzīve uz koferiem

Valmieras teātris iepazīstina ar savas jubilejas sezonas deviņiem jauniestudējumiem.

Jaunās sezonas iestudējumu vaibstus raksturo akcents uz latviešu klasiku un vīriešu koda apzināšanu – pagājušajā nedēļā notikušajā preses konferencē atklāja Valmieras teātris, kurš šogad svin simt gadu jubileju un viesojās Rīgā arī ar savu iestudējumu Paolo un Frančeska Indras Rogas režijā. Līdzīgi kā aizvadītajā sezonā, daudz kilometru tiks nobraukti, dodoties viesizrādēs pa visu Latviju. Līdz pat Valmieras teātra ēkas rekonstrukcijas pabeigšanai tas turpinās arī apdzīvot topošo laikmetīgās mākslas telpu Kurtuve, kas tikusi nominēta Latvijas Arhitektūras gada balvai kategorijā Process.

"Tūlīt būs jumts," par Lāčplēša ielas ēkas rekonstrukciju saka Valmieras teātra direktore Evita Ašeradena, iepazīstinot ne tikai ar mākslinieciskajiem, bet arī būvniecības procesiem. Lielajai zālei un Apaļajai zālei klāt nāks mobilā un elastīgi apdzīvojamā black-box zāle ar 120 vietām. Tā ir XXI gadsimta teātra sastāvdaļa, ideāla vieta gan eksperimentiem teātrī, gan laikmetīgajai dejai, gan dzejas lasījumiem, gan intīmām monoizrādēm. Plānots, ka rekonstrukcija varētu tikt pabeigta nākamā gada vasarā.

Sens sapnis

Jaunajā sezonā ir gaidāmi deviņi iestudējumi, no kuriem pirmais jau ir nonācis pie skatītājiem Valmieras vasaras teātra festivālā un tiks iekļauts arī Valmieras teātra repertuārā. Tā ir igauņu režisores Kersti Heinlo izrāde Manas domas grib ar mani parunāt, kas no dažādiem bērna skatpunktiem izspēlē un meklē atbildes uz dzīves lielajiem jautājumiem: kas ir draudzība, bēdas, prieks, vientulība, mīlestība un citiem. Latviešu klasikas un vīriešu koda apzināšanas tēmu ievadīs uzvedums Jāzeps un viņa brāļi pēc Raiņa lugas motīviem. Tā režisore būs Inese Mičule, kura ir iestudējusi pagājušās sezonas visvairāk Spēlmaņu nakts nomināciju saņēmušo izrādi Sēras piestāv Elektrai, kas joprojām skatāma mākslas telpā Kurtuve un nākamajā gadā ieradīsies arī Rīgā.

Šī Raiņa luga ir sens režisores sapnis. "Līdz ar Valmieras teātra aktieru kursa ienākšanu teātrī es uzdrošinājos pateikt, ka iestudēšu Jāzepu un viņa brāļus, jo sastāvs to pieļauj – Valmieras teātrī ir gan pieredzes bagāti aktieri, gan arī jaunie," atklāj Inese Mičule, kura galveno lomu ir uzticējusi aktieriem Akselam Aizkalnam un Mārtiņam Meieram, kas pārgājis uz Dailes teātri. "Tā ir mūsu atvadu vienošanās," norāda Valmieras teātra direktore. Šī luga ir cilvēka kā personības izaugsmes ceļš, pilns ar pretrunām un absurdiem tāpat kā pats Rainis, tāpat kā katrs no mums gan savā vērtējumā, gan arī skatījumā no malas, piebilst režisore, kura savā komandā ir aicinājusi Kristu un Reini Dzudzilo, Oskaru Pauliņu, Rihardu Zaļupi un Lindu Mīļo.

Laimes siena

Evita Ašeradena akcentē, ka šādi iestudējumi nevar tapt bez papildu finansējuma. Jaunajā sezonā neatsveramu atbalstu vismaz 100 000 eiro apmērā sniegs Borisa un Ināras Teterevu fonds. Pateicoties tam, kopumā tiks radīti četri nozīmīgi uzvedumi. Nākamā izrāde būs režisora Viestura Roziņa iestudējums Atraitnes dēls pēc Viļa Plūdoņa darba motīviem, kas tiek pieteikts kā "ritmiska sišanās pret laimes sienu vienā daļā". Novembris atnāks ar vairākiem notikumiem. 1. datumā Latvijas pasts laidīs klajā Valmieras teātra simtgades pastmarku.

Eduarda Smiļģa Teātra muzejā (Rīgā) tiks atklāta izstāde par Valmieras teātri, ko veido tā vadītājs Jānis Siliņš kopā ar mākslinieci Annu Heinrihsoni. "Viņi ir apstiprinājuši!" preses konferences laikā aktieris Aigars Apinis saņem ziņu, ka 30. novembrī mākslas telpā Kurtuve notiks teātra kompānijas Woldemer Drama Company uzstāšanās One Hundred, kas būs Valmieras teātra simtgadei veltīts notikums. Kas tas būs – izrāde, koncerts, performance? To uzzinās tikai tie, kas atnāks. "Es nedrīkstu stāstīt par to. Jūs varat meklēt informāciju, bet jūs neko neatradīsiet, jo viņi dzēš savas pēdas," ieintriģē aktieris.

Dažādie dēli

2024. gads iesāksies ar režisora Toma Treiņa iestudējuma Ātrāk! pirmizrādi. Tas būs stāsts par leģendāro soļotāju Jāni Daliņu un viņa ceļu no dzimtās Valmieras puses līdz 1932. gada vasaras olimpiskajām spēlēm Losandželosā, kur viņš izcīnīja Latvijai pirmo olimpisko medaļu tās vēsturē. Nākamais darbs būs režisora Henrija Arāja uzvedums Konsuela de Sent-Ekziperī. Viņš iestudēs Justīnes Kļavas lugu par franču rakstnieka Antuāna de Sent-Ekziperī un viņa sievas attiecībām, iedvesmojoties no viņu viens otram rakstītajām mīlestības vēstulēm.

Sezona turpināsies ar Valmieras vasaras teātra festivāla bērnu un jauniešu programmas direktora režisora Jāņa Znotiņa izrādi Valmieras puikas pēc Pāvela Rozīša romāna motīviem. "Lai atsvaidzinātu drāmas piesātināto repertuāru, Inese Mičule iestudēs Vizmas Belševicas ironiskos vērojumus par dīvainajiem latviešiem un viņu atkarībām: alkohols, mīlestība un desas," piemetina Valmieras teātra direktore. Savukārt sezonas noslēgumā pie skatītājiem nonāks režisora Reiņa Suhanova 2017. gada izrādes Pazudušais dēls atjauninājums ar pilnīgi jaunu aktieru sastāvu. Vairāk informācijas var lasīt interneta vietnē www.vdt.lv.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Ziņas

Vairāk Ziņas


Mūzika

Vairāk Mūzika


Māksla

Vairāk Māksla


Teātris

Vairāk Teātris


Literatūra

Vairāk Literatūra


Kino/TV

Vairāk Kino/TV


Eksperti/Blogeri

Vairāk Eksperti/Blogeri


Intervijas

Vairāk Intervijas


Recenzijas

Vairāk Recenzijas


Grāmatas

Vairāk Grāmatas


Konkursi

Vairāk Konkursi


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


KD Afiša

Vairāk KD Afiša


Deja

Vairāk Deja