Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Ceturtdiena, 2. maijs
Sigmunds, Zigismunds, Zigmunds

Lietuvas premjeru nesatrauc Krievijas raķešu izvietošana Baltijas valstu pierobežā

Krievijas raķešu Iskander izvietošana Baltijas valstu pierobežā, par ko paudušas nopietnas bažas gan daudzi Baltijas valstu politiķi, gan Polija un ASV, nesatrauc Lietuvas premjeru Aļģirdu Butkeviču, vēsta mediji.

Kā sociāldemokrātu līderis Butkevičs otrdien izteicies intervijā Lietuvas Radio, runa esot vienīgi par Krievijas militārās tehnikas pārdislocēšanu "no viena punkta uz citu", un tās mērķis nebūt neesot koncentrēt šo tehniku tuvāk Baltijas valstu robežām.

"Varu nomierināt, ka nekādu draudu nedz Lietuvai, nedz Latvijai tiešām nav. Cik liecina manā rīcībā esošā informācija, noteikti nav tāda mērķa (..) koncentrēt militāro tehniku tuvāk pie Lietuvas, Latvijas vai Igaunijas robežas. Un šī informācija, kāda ir man, noteikti nav tāda, kādu tika mēģināts pasniegt sabiedrībai. Varu vienīgi nomierināt cilvēkus, lai viņi nesaspringtu un nesatrauktos par zināmiem draudiem no Krievijas puses," paziņojis politiķis.

Tikmēr Lietuvas prezidentes Daļas Grībauskaites ārlietu padomnieks Mindaugs Žičkus paziņojis, ka šāda Krievijas rīcība raisa bažas un nožēlu un rada distanci starp Krieviju un Eiropas Savienību. "Šie paziņojumi vēlreiz apliecina, ka diemžēl jau vairākus gadus no Krievijas puses norisinās Kaļiņingradas un Baltijas valstu pierobežas militarizācija," viņš sacījis intervijā radiostacijai Žiniu radijas.

Pēc viņa teiktā, tas liecina, ka Krievijas vārdi un darbi jautājumā par ciešāku dialogu ar ES un NATO atšķiras, turklāt šī atšķirība īpaši spilgti iezīmējusies tieši pēdējā pusgada laikā. "Redzam, ka šie paziņojumi ir it kā vēl viens elements līdztekus tirdzniecības spiedienam uz ES valstīm un Lietuvu, līdztekus enerģētiskajam spiedienam pret Baltijas valstīm un Lietuvu," spriedis Žičkus.

Iepriekš satraukumu par "jaunu Kaļiņingradas apgabala militarizācijas un bruņojuma modernizācijas līmeni" jau paudis Lietuvas aizsardzības ministrs Jozs Oleks, norādot, ka šis jautājums vairākkārt apspriests gan ar partnervalstīm reģionā, gan NATO.

Par raķešu Iskander izvietošanu Krievijas Kaļiņingradas apgabalā, kas robežojas ar Poliju un Lietuvu, kā arī citviet Baltijas valstu pierobežā, pirmais nedēļas nogalē ziņoja vācu laikraksts Bild, norādot, ka slepenos satelītuzņēmumos redzami "ne mazāk kā desmit" raķešu kompleksi Iskander-M, kas izvietoti Kaļiņingradas apgabalā, kā arī Baltijas valstu pierobežā.

Krievijas Aizsardzības ministrijas preses dienesta priekšnieks ģenerālmajors Igors Konašenkovs pirmdien apliecināja, ka Krievijas Rietumu kara apgabala karaspēka daļu bruņojumā "tiešām ir operatīvi taktiskie kompleksi Iskander", bet paziņoja, ka konkrētie raķešu divizionu Iskander dislokācijas rajoni Rietumu kara apgabalā neesot pretrunā ar jelkādiem starptautiskajiem līgumiem.

Iskander-M darbības rādiuss ir 500 kilometri, un tās var aprīkot gan ar konvencionālām kaujas galviņām, gan kodolgalviņām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Nekad nesaki nekad

Daļā Lielbritānijas 2. maijā ir gaidāmas pašvaldību jeb vietējās vēlēšanas, kuras konservatīvo neveiksmes gadījumā draud ar problēmām britu premjeram Riši Sunakam. Tostarp, kā vēsta izdevums Fina...

Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē