Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Sestdiena, 27. aprīlis
Tāle, Raimonda, Raina, Klementīne

Zīle: Ierosinājuma pamatā ir tieši ES izvirzīto prasību izpildes sekas

Nodoms samazināt Latvijai atvēlēto Eiropas Parlamenta (EP) deputātu skaitu par vienu parlamentārieti, atsaucoties galvenokārt uz iedzīvotāju skaita samazināšanos ir pilnībā nepamatots un vienlīdz liecina gan par Latvijas partneru Eiropas Savienībā (ES) attieksmi pret mūsu valsti, gan arī var izraisīt tālejošas un Latvijai ļoti nepatīkamas sekas – balsu skaita ES Padomē samazināšanu, uzskata EP deputāts Roberts Zīle (VL!/TB/LNNK).

Sarunā ar Diena.lv politiķis norāda, ka iedzīvotāju emigrācija no Latvijas lielā mērā ir tieši ES izvirzīto prasību izpildes sekas. "Galvenā no starptautiskajiem aizdevējiem, kas pieprasīja īstenot Latvijā plašus taupības pasākumus, bija Eiropas Komisija. Iedzīvotāju skaita samazināšanās ir šo taupības pasākumu tiešs rezultāts, kamdēļ es uzskatu, ka ES dalībvalstīm vajadzētu ar sapratni izturēties pret Latvijas situāciju, nevis īstenot vēl kādas, faktiski ne ar ko nepamatotas soda sankcijas. Diemžēl šajā gadījumā Eiropas solidaritāte var izrādīties tikai tukša skaņa," uzskata politiķis.

Pēc R. Zīles domām, vienas Latvijas deputāta vietas EP zaudēšana pati par sevi nav īpaša traģēdija, un šāda iespēja arī tikusi pieļauta jau ilgāku laiku. Ievērojami negatīvākas sekas var rasties gadījumā, ja tādi paši argumenti, kā mainot dalībvalstu deputātu skaitu, tiks izmantoti arī lai pārskatītu balsu skaitu ES Padomē. "Visas pazīmes liecina, ka šāds brīdis pienāks visai drīz, un Latvijas balsu skaits, visticamāk, tiks samazināts. Tas savukārt novedīs pie tā, ka samazināsies arī Latvijas jau tā nelielās iespējas ietekmēt savienības kopējos lēmumus," norāda R. Zīle.

Eiroparlamentārietis uzskata, ka “sekas var izrādīties daudz ļaunākas, nekā tas šķiet pirmajā mirklī”, tādēļ Latvijas valdība nekādā gadījumā nedrīkst ieņemt samierniecisku nostāju jautājumā par EP deputātu no Latvijas vietu skaitu. “Ir jārīkojas tāpat, kā rīkojas vairākums pasaules valstu, kuras izmanto visas iespējas lai nodrošinātu iespējami lielāku pārstāvniecību dažādās organizācijās un struktūrās. Latvijas argumenti šajā gadījumā ir pietiekami spēcīgi, nepieciešams tikai likt tos lietā,” ir pārliecināts R. Zīle.

Jāatgādina, ka Eiropas Parlamenta Konstitucionālo lietu komiteja 19. februārī atbalstīja ziņojuma projektu Par Eiropas Parlamenta sastāvu 2014. gada vēlēšanu perspektīvā, kas cita starpā paredz Latvijas deputātu skaita samazināšanu EP no deviņiem līdz astoņiem cilvēkiem. Paredzams, ka EP par ziņojumu varētu balsot 11.- 14. marta plenārsesijā Strasbūrā. Pēc tam jautājums par parlamenta deputātu skaita izmaiņām nonāks ES Padomē, kur ir jāpanāk visu dalībvalstu piekrišana.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli


Dienas komentārs

Vairāk Dienas komentārs


Latvijā

Vairāk Latvijā


Pasaulē

Vairāk Pasaulē