Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 20. maijs
Venta, Salvis, Selva

Rulete latviskā stilā — gripa

Neviens mums neprasa, gribam vai ne, bet ik gadu tā ir klāt. Gluži kā bedres asfaltā pēc atkušņa! Un tad — kā paveiksies: vai nu starp tām tu izlīkumosi ar veselām, nepārsistām riepām, vai arī trāpīsi visdziļākajā dangā un vēl ilgi atcerēsies, ka gripa — tas ir nopietni

Protams, vairākumam gripa noris vieglā vai vidēji smagā formā, 95–97 procenti saslimušo ārstējas mājās, un, ja laikus tiek izsaukts ārsts, dzerti pretvīrusu medikamenti, nav jābaidās par bēdīgām sekām. Tomēr  ne visiem tas izdodas. Pat ja cilvēks nav riska grupā, ja viņam ir jauns, spēcīgs organisms... "Gripa ir tā akūtā infekcijas slimība, ar kuru cilvēks, smagi slimojot, var arī aiziet bojā. Un tāpēc ir tik svarīgi pašiem nepieņemt lēmumu par ārstēšanos, bet, tiklīdz jūt, ka sāp galva, lauž kaulus un strauji ceļas temperatūra, doties mājās, likties gultā un nekavējoties zvanīt savam ģimenes ārstam," cieši piekodina Latvijas Infektoloģijas centra galvenā ārste profesore Baiba Rozentāle. "Viņš pēc sarunas sapratīs, vai tā ir gripa un vai jāizraksta pretvīrusa preparāts. Gripu var sekmīgi ārstēt tikai ar pretvīrusa zālēm, kas ir recepšu medikamenti. Taču svarīgākais ir sākt lietot tās nekavējoties. Pats, pats vēlākais — otrajā dienā pēc gripas pazīmju parādīšanās, jo jaunās pretvīrusa zāles bloķē vīrusa iekļūšanu šūnās, tas vairs nespēj vairoties, un infekcija neattīstās."

Kā mēs paši varētu uzmundrināt, aktivizēt savas organisma aizsargspējas? "Tagad, lasot presi un klausoties reklāmas, man īpaši nepatīk profilaktiskās rekomendācijas ar apšaubāmu rezultātu. Latvijā cilvēki tērē ārkārtīgi daudz naudas par bezrecepšu medikamentiem un uztura bagātinātajiem. Tas padara cilvēkus nabagākus, un viņi nevar atļauties normālu pārtiku. Īpaši tas attiecas uz pensionāriem," saka Latvijas Universitātes Medicīnas fakultātes profesors Uga Dumpis.

Viņa domu gājienam pievienojas arī profesore Rozentāle: "Ir jau patīkami malkot ingvera tēju ar medu vai iemaisīt putojošu C vitamīna tableti ūdenī... Cilvēki meklē alternatīvas, bet mana daudzgadīgā pieredze liecina: tie, kas tiks galā ar gripas vīrusus, tiks galā vienalga, vai dzers minerālūdeni, krāna ūdeni, citronūdeni vai aveņu tēju — galvenais, lai lieto daudz šķidruma. Un tāpat ir vienalga, vai viņi apēdis visdažādākos bezrecepšu medikamentus vai ne. Es tagad nerunāju par temperatūras pazemināšanas līdzekļiem, tā ir pavisam cita opera. Ja temperatūra uzkāpj virs 38 grādiem, tā jāpazemina. Aspirīnam — nē, jo var notikt aktīvās vielas mijiedarbība ar vīrusu, kuras rezultātā attīstās smaga smadzeņu tūska, arī akūts aknu bojājums — reti, bet var... Toties pārējie temperatūru pazeminošie preparāti der, arī nesteroīdie pretiekaisuma līdzekļi. Tie darbojas pret simptomiem — noņem galvassāpes, kaulu laušanas sajūtu, pazemina temperatūru. Taču pārējie preparāti, kas domāti it kā organisma aizsargspēju paaugstināšanai, lai aktivizētu imunitātes šūnas vairāk iznīcināt vīrusu... Nenoliedzu, var mēģināt, bet tad tas jādara profilaktiski, pirms tam un visu laiku vai kursu veidā, bet ne tad, kad cilvēks jau saslimis."

Uga Dumpis uzsver, ka potēšanās pret gripu ir iedarbīgākā, modernākā, sakarīgākā metode, lai izvairītos no saslimšanas. "Godīgi sakot, nesaprotu, kāpēc mūsu ļaudis tik spītīgi turas pretī vakcinācijai. Jo potes tomēr vairākumu aizsargā pret gripu. Arī vakcīnas cena nav astronomiska, apmēram pieci lati..." Uz masveida potēšanos profesors gan neaicina, taču svarīgi to būtu izdarīt vismaz tiem, kam lielāks risks, ka gripa noritēs smagāk. Tātad  hroniskiem plaušu un sirds, cukura diabēta slimniekiem, cilvēkiem ar aptaukošanos un tādiem, kuriem ir ar medikamentiem nomākta imunitāte, kuri saņem ķīmijterapiju vai starošanu. Tiem, kam ir hroniskas nieru un aknu kaites un kas vecāki par sešdesmit gadiem. Arī visiem, kas plāno šajā gripas epidēmijas laikā stāties slimnīcā, lai veiktu operācijas. "Domu par potēšanos vajadzētu apsvērt mammām un tētiem, ja mājās ir mazi bērni, bet pašiem darba dēļ nākas uzturēties sabiedriskās vietās un kontaktēt ar daudziem cilvēkiem. Vai, piemēram, ja viņi dzīvo kopā ar saviem vecākiem, kam ir kāda hroniska kaite... Ja apkārtējie būs vakcinēti, tad šie vecie ļaudis, mājās dzīvodami, nekad to vīrusu arī nedabūs," skaidro Dumpis.

Īsi par gripas vīrusu

*Ārkārtīgi izturīgs. Patīk aukstums, spēj izturēt pat mīnus 76 grādus un saglabāt savas īpašības.
 *Vārīšanas temperatūrā momentā aiziet bojā.
*Ja mājoklī nav mitrās uzkopšanas, vīruss uz virsmām var saglabāties pat nedēļām ilgi.
*Lai izvairītos no saslimšanas, būtiska ir telpu vēdināšana un roku mazgāšana. Inficētajam šķaudot, klepojot, runājot, gripas vīruss no augšējiem elpceļiem nonāk gaisā, uz rokām un tad uz durvju rokturiem, veikala ratiņiem... Tāpēc mazgā rokas, pirms ēd un kad atgriezies mājās.
*Remantadīnu gan šogad lietot ir bezjēdzīgi, nepalīdzēs. Gripas vīrusa celmi, kas tagad cirkulē, ir pret to rezistenti, nejutīgi.

Vairāk par gripu un paņēmieniem, kā pret to cīnīties, lasiet Sestdienā!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata