Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 28. marts
Ginta, Gunda, Gunta

SestDienas receptes: sviestmaize ar garnelēm un kartupeļu pankūkas ar lasi

Ar savas Latvijas garšas receptēm dalās Ieva Jensena, kura ikdienā jau 15 gadus dzīvo Dānijā.

"Atceros, ka sākumā, kad tikko šurp pārcēlos, uztraucos, vai man nepietrūks iemīļoto garšu – attiecībā uz ēšanas paradumiem esmu ļoti konservatīva. Bet nebija tik traki, un galvenais mans secinājums: labi, ka ir produkti, kas visā pasaulē garšo vienādi! Piemēram, kartupeļi un jūras veltes, kuri šoreiz ir manās receptēs."


Lielā sviestmaize ar garnelēm

Esat dzirdējuši par dāņu sviestmaizēm? Jā, viņi patiešām tādas gatavo un ēd, vismaz mans dāņu vīrs un visi viņa radi. Visbiežāk pamatā ir pilngraudu maizes šķēle ar sēklām un uz tās – biezpiens, avokado, zaļumi, olas, siers, kas nu kuru reizi. Bet, kad lielās brokastu sviestmaizes gatavoju es un ar garšas palīdzību vēlos sajusties kā Rīgā, tad taisu apmēram tādu garneļmaizi, kādu atceros no restorāna Osiris – pirms 20 gadiem šo sviestmaizi tur pirmo reizi pagaršoju. Kad nesen biju Latvijā, aizgāju arī uz Osiris, un tā garneļu maize joprojām ir ēdienkartē! Tomēr labi, ka ir arī lietas, kas nemainās.

15 minūšu
2 porcijas
VIEGLI

Vajadzēs: 

- 2 lielās tostermaizes šķēles (baltmaize),
- sviests,
- 200 g mazo garneļu (Latvijā tās parasti ir saldētas, bet Dānijā pērku svaigas),
- 2 pusmīksti vārītas olas,
- kraukšķīgas salātlapas (piemēram, ledussalāti),
- svaiga gurķa ripiņas,
- dilles, citrons (ja vēlas),
- majonēze (pēc ieskatiem)

Gatavošana:

1. Tostermaizes šķēles apgrauzdē tosterī vai apcep uz pannas, mazliet padzesē un uzsmērē sviestu.

2. Pāri liek saplucinātas salātu lapas un bagātīgi noklāj ar garnelēm. Virs garnelēm kārto gurķu ripiņas, ceturtdaļās vai šķēlēs sagrieztas olas un mazliet pārslaka ar citrona vai laima sulu.

3. Mana ģimene ir majonēzes cienītāji, tāpēc bagātinu maizi arī ar to, uz savas šķēles uzbirdinu vēl dilles. Vienkārši karaliska sviestmaize!


Kartupeļu pankūka "bez nekā" vai ar lasi

Jā, receptes nosaukums ir tieši tāds – manās bērnības atmiņās dzīvo kartupeļu pankūkas, kuras ar māsu ēdām bez kādām piedevām, tikai ar sāli. Brālim garšoja ar skābo krējumu un cukuru, bet man kaut kā cukurs ar kartupeļiem liekas nebaudāmi, tāpēc nepatīk arī daudzu iecienītais variants ar brūkleņu ievārījumu. Mēs šīs pankūkas cepām diezgan bieži, jo ļoti garšoja. Un joprojām, kad sailgojos pēc īsti mājīgas garšas, pankūkas cepu tieši tāpat kā bērnībā – vienkārši sarīvētas, bez piedevām, bet pasniedzu ar auksti kūpināta laša šķēlītēm – vīram un arī bērniem ļoti garšo.

30 minūšu
2 porcijas
VIEGLI

Vajadzēs:

- 6 vidēji lieli kartupeļi,
- kvalitatīva cepamā eļļa,
- 200 g auksti kūpināta laša,
- dilles un skābais
- krējums (ja vēlas)

Gatavošana:

1. Kartupeļus sarīvē – ne uz pašas smalkākās rīves, bet uz tādas, kura veido ap 5 mm skaidiņas. Mazliet nospiež lieko ūdeņaino cieti, bet nepārspīlējot, jo ciete satur kartupeļu masu kopā.

2. Liek pankūkas sakarsētā pannā ar eļļu un cep no abām pusēm zeltaini brūnas. Lai blīvākas, sarīvēto kartupeļu masu pannā ar cepamo lāpstiņu rūpīgi piespiež. Protams, nevajadzētu aizmirst uzkaisīt sāli. Bet citas piedevas nelieku – ne miltus, ne olas. Ja pankūku rūpīgi pannā sablīvē un uzmanīgi apgriež otrādi, tā, pateicoties kartupeļu cietei, lieliski turas kopā tāpat un neizjūk. Ja tomēr bail, ka izjuks, var cept nevis vienu
lielu, bet vairākas maziņas.

3. Pasniedz noteikti uzreiz karstas, citādi tās ātri zaudē kraukšķīgumu un kļūst tādas pļekainas. Tāpēc varbūt labāk, ja viens uzņemas cepšanu, kamēr pārējie jau var sākt mieloties.


iesaka izmēģināt receptes kopā ar atbilstošāko vīnu

 

CALVET ROSÉ D’ ANJOU
Pussauss vīns no Francijas, Luāras vīna dārziem. Tas apbur ar savu izteikti augļaino aromātu paleti, īpaši izceļot zemeņu, lazdu riekstu un nedaudz piparmētru aromātu nianses.  
Garšas palete ir patīkami svaiga, noapaļota un eleganta.

Pateicoties vīna dabīgajam saldumam un patīkamajam skābuma līmenim, šis vīns būs izcils kompanjons dažāda stila ēdieniem, arī desertiem. Tas var tikt pasniegts arī kā izcils aperitīvs vai kompanjons ballītēs!

Pasniegt 8-10˚C temperatūrā.

 

 

 

 

ALKOHOLA LIETOŠANAI IR NEGATĪVA IETEKME, TĀ PĀRDOŠANA, IEGĀDĀŠANĀS UN NODOŠANA NEPILNGADĪGĀM PERSONĀM IR AIZLIEGTA.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli

Miljoni, ērgļi un svētki

Šogad krāsosiet, slēpsiet, meklēsiet vai ripināsiet? Lai gan olu rādīšana jau labu laiku politiski folklorizējusies, svētku noskaņa ir tepat līdzās, gribas smaidīt un aicināt pavasari beidzo...

Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata