Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Piektdiena, 17. maijs
Umberts, Herberts, Dailis

Vāgnera notis, briljanti un servīzes

No apmainīšanās ar dāvanām augstu amatpersonu starpā neviens nevēlas atsacīties – tas ir sens un nostiprināts rituāls, kas tuvina. Pēc pilnvaru termiņa beigām dāvanas tiek novērtētas naudas izteiksmē un amatpersonai ir iespēja tās iegādāties savā īpašumā. SestDiena noskaidro, ko un pēc kādiem apsvērumiem, atstājuši amatu, izvēlas izpirkt vai, tieši otrādi, atstāt valsts īpašumā bijušie premjeri un prezidenti.

Kad dodamies ar bijušo valdības vadītāju Laimdotu Straujumu uz telpu, kurā stāv dāvanas, kas tagad nonāks viņas īpašumā, atvērusi durvis, viņa pati ir priecīgi pārsteigta – vien tagad viņa pirmo reizi daļu no tām ierauga. SestDienai Straujuma uzreiz piebilst – starptautiskajās un citās vizītēs diplomātiskās dāvanas protokola kārtībā tiek apmainītas, tomēr pati amatpersona tās reizēm nemaz neredz.

Jāatzīmē, ka diplomātiskās dāvanas ir tikai augstākajā līmenī, turklāt jau iepriekš ir skaidrs, ka notiks dāvanu apmaiņa. Piemēram, ja Latvijas Valsts prezidents no Ķīnas prezidenta saņems kādu lietu, tā skaitīsies diplomātiska dāvana, savukārt dāvinājums no kādas skolas Ķīnā vizītes laikā būs vienkārši dāvana. Tas gan nemaina
faktu, ka arī tā būs jāreģistrē un pēc tam jānovērtē. Straujuma, premjera amatu atstājot, izpērkamās dāvanas pārsvarā izvēlējusies emocionālu apsvērumu dēļ, tomēr dažas ir īpaši mīļas. Vairākkārt viņa rāda un stāsta par kādreizējā Polijas Ministru prezidenta Donalda Tuska dāvināto dzintara rotu komplektu – krellēm un rokassprādzi. Tām nebūs jāmeklē arī glabāšanas vieta – viņa vēlas tās nēsāt. Straujumai ar Tusku vienmēr bijušas labas attiecības, un nu tā ir laba piemiņa. Toreiz arī Tusks pats dāvanu atvēris un Straujumai parādījis. Savu pretī sniegto velti gan Straujuma neatceras.

Neglabāt plauktā, bet nēsāt Straujuma sola arī otru rotu komplektu no Agneses Zeltiņas rotaslietu kolekcijas, ko valdības vadītājai uzdāvinājusi ASV uzņēmēju delegācija Latvijā. SestDienai viņa izceļ arī kādu nelielu porcelāna trauciņu, ko saņēmusi no Vācijas kancleres Angelas Merkeles. Esot rakstīts, ka tas ir trauciņš tējai, taču diez vai dāvana kādreiz tiks izmantota praktiski – tieši emocionālais aspekts te ir būtiskāks, jo vienmēr, satiekoties Briselē, abas aprunājušās un uzturējušas draudzīgas attiecības. Tāpēc trauciņš būs piemiņa. Savukārt, rādot uz Ķīnas pilsētas Sudžou mēra dāvinātu izšūtu zīda somiņu, Straujuma, neko sliktu nedomājot, piebilst, ka tur tās ir ļoti lētas un vien mums šķiet, ka tā ir milzu vērtība. Tur roku darbu naudas izteiksmē nenovērtē. Jāsaka gan, ka arī speciālā komisija, kas reizi gadā nosaka saņemto dāvanu vērtību, šo somiņu novērtējusi vien par 25 eiro.

Vēlāk Straujuma piebilst – kāda no trim viņas mazmeitām būs ļoti priecīga, jo arī šī velte aiz stikla neglabāsies.

Turpat uz galda stāv arī jau sociālajos tīklos slavu izpelnījusies Rusiko Chikvaidzes glezna. Komisijas noteiktā tās vērtība – 20 eiro – daudziem šķitusi pārlieku zema, un nebija ilgi jāgaida, lai internetā parādītos arī komentāri, cik šī mākslinieka gleznas maksā dažādos salonos un izsolēs: skaitlis mērāms ar trim nullēm. Arī šo gleznu Straujuma gan neesot izvēlējusies izpirkt, izvērtējot, kas to ir gleznojis vai cik tā varētu maksāt, – atmiņā palikušas sirsnīgās tikšanās ar dāvanas devēju. Savukārt par ASV viceprezidenta Džo Baidena dāvāto stikla trauku ar ģerboni un parakstu Straujuma smej, ka pat nezina, ko ar to lai iesāk, taču tas ir atgādinājums par ciemošanos Baltajā namā.

Kopumā par 11 atlasītajām lietām Straujuma valsts budžetā ieskaitīs 470 eiro. Starp neizpirktajām dāvanām palicis, piemēram, Šveices pulkstenis. Politiķe to komentē īsi – viņai nevajag pulksteni, kas maksā trīsarpus tūkstošu eiro. Palikušas arī vairākas servīzes, plecu šalle un citas lietas. Tās, iespējams, nonāks svinīgajos dāvanu skapjos Ministru kabineta gaiteņos.

Visu rakstu, tostarp par to, kuras dāvanas izpirkuši Latvijas eksprezidenti, lasiet šīs nedēļas žurnālā Sestdiena!

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

Žurnāla "SestDiena" publikācijas

Vairāk Žurnāla "SestDiena" publikācijas


Aktuāli


Šonedēļ SestDienā

Vairāk Šonedēļ SestDienā


SestDienas salons

Vairāk SestDienas salons


Pasaule

Vairāk Pasaule


Politika

Vairāk Politika


Tēma

Vairāk Tēma


Pieredze

Vairāk Pieredze


In memoriam

Vairāk In memoriam


Tuvplānā

Vairāk Tuvplānā


Ceļojumi

Vairāk Ceļojumi


Latvijai vajag

Vairāk Latvijai vajag


SestDienas receptes

Vairāk SestDienas receptes


Dienasgrāmata

Vairāk Dienasgrāmata